Thursday, 9 December 2010

Di sebalik GELOMBANG MERAH 5 Disember 2010

Gelombang Merah Lautan Manusia.

Siapa yang tidak kenal dengan Demonstrasi di Malaysia, siapa yang tidak tahu perihal apa yang akan terjadi di Perhimpunan Aman di Malaysia khususnya di tengah Kotaraya jika dianjurkan oleh rakyat yang menolak kezaliman pemerintah.

Pastinya yang menyambut kebangkitan rakyat ini ialah ratusan dan mencecah ribuan anggota Polis, FRU termasuklah pelbagai unit PDRM yang lainnya.

Truck Water Cannon pasti beratur menanti saat untuk bekerja mengikut arahan yang ditetapkan. Tetapi uniknya walau tahu apa yang menanti di hadapan rakyat tidak gentar. Kalau yang muda dan kaum lelaki muda tentu tidak dihairankan sangat, namun kehadiran warga emas, pakcik-pakcik dan makcik-makcik sungguh sentiasa menggagumkan saya.

Berani....Seorang makcik yang saya terserempak ketika hendak menuju ke tandas awam menegur saya "kat mana nak kumpul untuk demo ni?".

"Demo yang mana satu kak?" saya tanya kerana di sebelah kami sudah ada ramai yang berkumpul dan berbaju warna merah.

"Demo air lah, tadi akak lalu kat depan sana bukan main lagi polis dah tahan dan tanya macam-macam. Ramai juga tak berani masuk" jelas kakak yang datang berpayung berbaju hijau bersama suaminya.


Kakak-kakak dan ibu-ibu yang tidak gentar untuk turut serta. Saya pasti mereka tahu apa yang menanti di hadapan mereka. Mungkin juga mereka adalah aktivis rakyat yang berani turun ke jalanan sejak tahun 1998 dahulu lagi.

Demonstrasi jalanan sejak tahun 1998 lagi rakyat mula bangun menentang kezaliman yang menimpa seorang individu dan lebih disedarkan tentang kezaliman pemerintah.

Hingga kini Demonstrasi jalan terus ada. Demonstrasi jalanan selain menjadi medan untuk rakyat menyatakan kebencian pada kezaliman secara terbuka, ianya juga menjadi ruang untuk keluar bersama seisi keluarga, ruang untuk bertemu dengan rakan-rakan yang jauh dan dekat. Teruja...

Kebiasaannya kita meluahkan rasa benci pada setiap tindak tanduk zalim kerajaan di ruang laman sosial Facebook, twitter, blog dan sembang santai...yang kemungkinan besar tidak tercapai oleh dunia luar. Maka peluang turun ke jalanraya akan menyerlahkan warna sebenar kezaliman tersebut.

Sham...sentiasa turut serta di setiap demonstrasi. Sudah pasti akan membawa anak-anak bersama, habis mahu ditinggalkan dengan siapa.

Ini lagi sebuah keluarga yang istimewa. Setiap kali ada perhimpunan aman pasti akan turut serta sekeluarga. Inilah indahnya bila diadakan sesuatu perhimpunan aman, indahnya bila satu keluarga sehati sejiwa dalam perjuangan.

Ketua keluarga ini, Saudara Zahir Hassan, Ketua Cabang PKR Titiwangsa turut sama ditangkap.

Peluang menghadiri demonstrasi untuk bersama dengan rakan seperjuang yang lainnya. Turun ke jalanraya untuk membolehkan suara rakyat didengari apabila telah mencuba dengan pelbagai cara yang lainnya.

Tapi sayangnya pihak berkuasa sentiasa mempunyai niat yang jahat kepada sesuatu perhimpunan aman itu dengan mengatakan ianya sebuah perhimpunan HARAM dan mengganggu keselamatan awam maka seluruh tenaga pihak PDRM dikerahkan untuk melawan rakyat malah membelasah rakyat yang terdiri dari pelbagai lapisan masyarakat umur dan kaum.

Gambar ini menunjukkan pihak polis dari pelbagai unit telah merusuh, merempuh dan membelasah rakyat yang sudah sedang bersedia untuk berjalan pulang dengan aman.

Dalam episod kejar mengejar dan merusuh oleh polis ini terdapat beberapa insiden yang melibatkan kecedaraan yang kami cuba membantu seboleh mungkin.

Saudara Azami Ismail 51 tahun dari Kelang telah patah kakinya ketika berlari apabila keadaan kecoh bila pihak polis mengejar dan melepaskan tembakan gas pemedih mata. Tabah pakcik ini menahan kesakitan. Moga Allah menganjarinya.

Ketika menguruskan Pakcik yang patah kaki Kak Zumrah isteri Ustaz Badrulamin yang turun untuk melihat dan beri sokongan pula jatuh pengsan. Syukur kerana pihak paramedik telah berada di berdekatan.


Kak Zumrah dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk rawatan lanjut dan Pakcik yang patah kaki telah dibawa untuk dirawat di Hospital Kelang oleh anak Ustaz Badrul sendiri dan sahabat-sahabat dari Kelang.

Ini pula gambar yang diambil ketika kami berehat-rehat di ruang solat wanita di Masjid Negara sementara menunggu masuk waktu asar. Kakak bertudung merah berdua orang di hadapan ini masing-masing suami-suami dan anak ditangkap. Tenang sahaja menerima keadaan dan menunggu khabar suami masing.

Sempat lagi menceritakan niat mereka untuk melawat Pameran MAHA 2010 yang berakhir pada hari yang sama.

"Tak pe lah kalau suami belum bebas lagi kita pergi lah ke MAHA dulu" cool...sudah faham erti perjuangan...

Kakak yang sedang bercakap di telefon juga sedang menyampaikan pesan kepada anaknya.

"Mak di Masjid Negara ni, ada demonstrasi, dah habis nanti mak balik".

Rupanya anak jagaannya berkhatan pada hari tersebut juga..tetapi demontrasi tuntut hak rakyat juga penting.

Kami sekeluarga bersama keluarga Zahir Hassan juga santai-santai menunggu hingga semua dibebaskan, kerana kami yakin ada ramai rakan yang membantu memastikan semua dapat dibebaskan segera. Ketika sahabat lain bertungkus lumus di tempat tahanan kami di Masjid bertungkus lumus memastikan mereka yang tercedera mendapat rawatan yang sempurna...syukur...

SYABAS buat semua suri rumah yang berani terus berjuang.....

1 comment:

Anonymous said...

Syabas, tahniah, barakAllah!