Sunday, 22 January 2012

"Kami mengaku bersalah menyertai Perhimpunan Haram""Apa update di atas. Akak baru sampai, akak ke cafe dulu." sms dilayang pada Aiman di Tingkat 3 Sesyen Jenayah 5.
" Belum lagi kak. Kak tolong belikan ana, bihun dengan air mineral ya." permintaan biasa dari Aiman.
"Ok! No problem at all."
Bihun yang dibungkus dalam plastik bagi memudahkan makan tanpa terlalu jelas kelihatan.
Begitulah seperti biasa perjalanan pengalaman kami di Mahkamah.
Kadangkala dan selalunya, akan masuklah pesanan-pesanan ringkas memberi maklum bahawa sahabat OKT akan lewat datang atau tidak dapat hadir.

"Tolong maklumkan pada peguam ya. Saya lewat datang kerana ada urusan."
"Ok, no problem."

Kadangkala dalam sebulan Tuan Hakim akan menetapkan selama 5 hari untuk perbicaraan dalam dua set tarikh. Kadangkala dalam sebulan lansung tiada. Pernah terjadi Tuan Hakim menetapkan 3 hari berturut-turut. Setiap kali kami datang dengan masa yang ditetapkan pada jam 9am, jam 11 pagi Hakim masuk dan kes ditangguhkan dan berlaku 3 hari berturut-turut.
"Kak macamana ni cuti saya lansung habis tak ada lagi, tak mampu lagi untuk saya ambil cuti tanpa gaji." keluh seorang adik yang sukar lagi untuk mendapatkan cuti.
"Tak apa usahakanlah datang sekejap saja, jam 11 pagi pun ok, lepas tu baliklah ke pejabat." nasihat saya padanya.
Kalau tidak hadir waran tangkap akan dikeluarkan.
Bila hadir waran tangkap akan dihapuskan dengan budibicara Tuan Hakim.
26 Januari 2008 45 orang kami ditangkap kerana berhimpun membantah kenaikan Harga Minyak dan barangan. 27hb januari 2008 kami didakwa oleh seorang Majistret yang baru dilantik secara tergesa-gesa sehari sebelumnya dan kami mengenalinya. Kami merengkuk di dalam penjara selama 3 hari 2 malam.
Sehingga ke hari ini kami masih dibicarakan di peringkat pendakwaan. Berapa tahun telah berlalu 4 tahun dan masih ada beberapa orang saksi yang perlu dipanggil lagi.
Tiada pernah keluar istilah "mengaku bersalah sajalah" senang dan cepat. Habis cerita dan wang juga tidak perlu banyak dihabiskan.
Bayar denda saja.
Ada siapa peduli, ada sesiapa rugi, atau ada yang untung?

No comments: