Monday, 15 November 2010

Apa Nasib Anak Bangsa Kita????

Ketika memandu pulang ke rumah selepas menghantar anak ke sekolah telinga tertarik mendengar celoteh juruhebah di radio IKIM. Bukan sangat tertarik dengan celoteh mereka tu, tetapi tertarik untuk mendengar topik perbualan pada pagi tersebut, pagi tadi.

Sudah tidak berapa ingat tajuknya yang tepat, tetapi berkaitan dengan BANGSA, lebih kurang bunyi soalannya, "apakah nasib masa depan anak BANGSA kita?" begitulah lebih kurangnya.

Hah...apa hal dengan BANGSA...apa ada pada BANGSA...entahlah, saya tidak dapat pun mengikuti pendapat-pendapat yang dikemukakan oleh pendengar Radio IKIM pada pagi tersebut kerana telahpun sampai ke rumah. Apabila di rumah sudah tidak lagi berkesempatan untuk memasang dan mendengar radio walau dari corong komputer.

"Apakah nasib anak-anak kita?", ini memang soalan penting yang perlu difikirkan, buangkan perkataan BANGSA tersebut. Apa akan terjadi pada anak-anak kita?

Ya, kini saya memang runsing memikirkan tentang nasib anak-anak kita, anak-anak saya sendiri. Usah diceritakan tentang masalah negara, masalah kewangan negara lagi runcing rasanya kalau didedahkan semua, betapa anak cucu kita bakal menganggung hutang yang menggunung dek kerana kerakusan pemimpin yang memerintah negeri dan negara.

Semalam di ceramah bersama YB DS Mohammad Nizar Jamaluddin dan YB Ng Swee Lim di Taman Gombak, hadirin didedahkan dengan penyelewengan khazanah negeri masing-masing oleh pimpinan Barisan Nasional.

YB DS Nizar hanya memberikan satu contoh yang mudah dan ringkas untuk kita fikirkan dan bayangkan bagi kemungkinan yang lebih besar lagi.

Sarapan pagi yang disediakan bagi sesuatu acara peringkat Negeri di mana kos sebenar yang diakui oleh penyedia makanan ialah RM 4.50 bagi hidangan nasi lemak, kuih dan air tetapi harga tetap yang dikenakan oleh pihak penyaji makanana ialah RM45!! hanya kerana Menteri Besarnya sejak dahulu lagi telah menetapkan sedemikian. Berapa banyakkah kroni pemimpin ini telah kaya dengan wang rakyat.

Inilah nasib anak bangsa kita... inilah nasib yang bakal diterima oleh anak bangsa kita selagi kita tidak berani menentang kezaliman. Penentangan hanya dengan cara yang paling mudah...ubah pilihan kita, tunaikan hak kita untuk mengundi, daftar diri sebagai pengundi, cuba buat perubahan buat kali yang akan datang ini.

Apa nasib anak bangsa kita???

Dalam ceramah semalam juga DS Nizar menceritakan bahawa di Perak sahaja ada hampir 5000 keluarga bangsa MELAYU yang papa kedana. YB Ngeh Koo Ham yang telah mencadangkan agar Kerajaan Pakatan Rakyat membela nasib keluarga Melayu yang miskin ini. Maka mereka berusaha untuk memberikan RM 1000 sebulan untuk sebuah keluarga dan akhirnya perkara tersebut tidak dapat dilaksanakan kerana kekurangan dana dan diubah dengan mendapatkan dana sebanyak RM 2 juta dan dibeli barangan keperluan dan makanan untuk diedarkan.

Apa nasib anak bangsa kita?

Apa yang pemimpin yang zalim suka terjadi kepada rakyatnya?? Jawapannya, BODOH, MISKIN, JAHIL. Ini yang disebutkan oleh YB DS Nizar lagi. Beliau memberi contoh yang tindakan yang diambil oleh YAB Lim Guan Eng di Pulau Pinang di mana beliau melalui kerajaan Negeri Pulau Pinang telah mengeluarkan dana sebanyak RM 25 juta untuk sekolah-sekolah Tahfiz bagi projek dan misi beliau untuk membolehkan lahirnya dalam setiap keluarga seorang Hafiz penghafaz Al Quran kerana katanya apabila terdidik anak-anak Bangsa Melayu dengan pengetahuan agama dan Hafaz Al Quran maka mereka tidak akan melakukan kemungkaran seperti yang dipelopori oleh Kerajaan Barisan Nasional...

Apa nasib anak bangsa kita..bila mereka miskin dan merempat???

Sudah tentu apa saja yang dihulurkan kepada mereka, apa saja yang dipersembahkan akan diterima tanpa memikirkan motif di sebaliknya dan akibat daripadanya....selamatkah anak-anak kita di masa depan nanti???

Mahu lagi kita menlaung-laungkan tentang BANGSA..BANGSA MELAYU???

Apa nasib anak bangsa kita?????

Anda jawab sendiri...cari jawapan sendiri...tapi yang paling penting apa tindakan kita...

Kini cuti sekolah sudah bermula...dan saya sebagai seorang ibu dan suri rumah sudah mula runsing dengan apa aktiviti untuk saya bekalkan kepada anak-anak remaja di rumah..

"Ummi...kawan-kawan adik ajak keluar jalan-jalan hari ini, boleh tak ummi?"....apa harus saya katakan...buntu adakalanya...nak beri atau tidak....

Akhirnya saya turunkan ayat Al Quran yang dibaca oleh YB DS Nizar di awal ucapannya:

al-Hajj ayat 40-41, Allah berfirman,

“Sesungguhnya Allah menolong sesiapa yang menolong Agama-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Gagah, lagi Maha Perkasa. Iaitu mereka yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, menyuruh berbuat yang makruf serta mencegah perbuatan yang mungkar. Dan kepada Allah sahajalah kembali segala urusan”.