Saturday, 27 November 2010

OPS BUBAR DUN PERAK...Apakah nasib mereka???

"Court Bangun!!!!!" Nyaring dan panjang sekali jeritan Che' Din, polis di dalam Kamar Mahkamah Hakim Puan Norsalha di Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar. Seperti biasa dia akan menjerit sekuat hatinya sebelum Puan Hakim masuk duduk di kerusi tingginya. Lain mahkamah lain tatatertib dan akhlah yang perlu di jaga.

"Encik Augustine, are you ready?" tanya Che' Din lagi kepada peguambela kami yang sejak sejam lepas telah lama santai-santai menanti Puan Hakim masuk. Beberapa saat kemudiannya Puan Hakim muncul dan duduk di kerusi tingginya.

Peguambela Augustine Anthony memberikan taklimat sebaik mahkamah ditangguhkan. Turut kelihatan di sebelahnya ialah En Bah Tony seorang aktivis Orang Asal yang membantu pihak pembelaan dalam hujahan bertulis.

Senyum sahaja kelihatannya Puan Hakim kali ini. Hati yang panas dan menggelegak lantaran perlu menghabiskan banyak masa di dalam mahkamah menanti dan terus menanti sejak jam 8.30 pagi terubat jua.

Tarikh 26hb November 2010 telah ditetapkan sebagai tarikh untuk penggulungan kes Ops Bubar Dun Perak ini sejak 2 bulan yang lepas ketika Mahkamah menangguhkan perbicaraan buat kali terakhir. Seperti biasa kami yang perlu berulang alik dari Gombak Selangor akan keluar dari rumah seawal jam 5.30 pagi untuk tiba di kompleks Mahkamah Kuala Kangsar jam 8.30 pagi.

Kami minum dan bersarapan dahulu bila masa diberikan untuk kes bermula di awal pagi.

Kes ini mula dibicarakan pada 13hb Februari 2009 dan dibicarakan dengan mengikut jadual waktu perbicraan yang sangat ketat dan cepat. Setiap dua minggu sekali kami perlu berada di mahkamah selama 2-5 hari mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan oleh Puan Hakim. Tidak boleh menguzurkan diri. 13 orang OKT istiqamah menghadirkan diri ke mahkamah. Segala cabaran dan dugaan terpaksa ditempuhi. Ada yang kehilangan kerja, ada yang terpaksa dipotong gaji lantaran tiada lagi cuti tahunan yang bersisa.

Syukur yang teramat apabila Puan Hakim memutuskan bahawa 26hb November adalah tarikh penggulungan kes dan keputusannya akan diketahui bila-bila masa saja sebelum tahun 2010 melabuhkan dirinya. Bukan tidak risau dengan keputusan yang bakal dijatuhkan namun terasa kurang beban yang perlu digalas.

Mahkamah Kuala Kangsar

26hb November semua hadir dengan para penyokong di sekitar Kuala Kangsar turut hadir memberikan sokongan termasuk Yang DiPertua PAS Kuala Kangsar. Syukur dan terharu di atas sokongan.

"
Ada yg kecewa bila pimpinan tak beri sokongan. Namun kita tetap terus berjuang.Berjuang utk rakyat.Jika mereka muncul kita berbesar hati."

Kata-kata ini saya nukilkan di dalam laman sosial Facebook saya ketika fikiran mengelamun di dalam perjalanan dari Gombak ke Kuala Kangsar. Itulah perasaan sesetengah dari kami yang menjadi mangsa tangkapan di dalam perhimpunan aman yang dianjurkan bagi membela nasib rakyat.

Biarlah perasaan itu terus ada di dalam hati selagi ianya tidak mengganggu niat suci sebenarnya sesebuah perjuangan.
Perjuangan tetap diteruskan.

Namun untuk beberapa orang ADUN PR di Perak yang telah turut bersama kami di mahkamah di awal perbicaraan, kami terharu di atas sokongan anda.

8.30 pagi kami sudah mendapat berita-berita yang mengatakan bahawa kemungkinan Hakim akan memberikan keputusannya juga pada kes ini. Pada masa yang sama juga kami mendapat berita bahawa Puan Julia Timbalan Pendakwaraya belum lagi menyerahkan nota hujah penggulungan pihak pendakwaan kepada pihak peguambela, walhal pihak pembelaan telah berminggu-minggu menyerahkan nota mereka kepada pihak pendakwaraya. Dalam kata lain bolehlah dikatakan bahawa pihak pendakwaraya belum menyiapkan kerja mereka.

Menambah terukkan lagi keadaan ialah bila Pihak Timbalan Pendakwaraya lansung TIDAK menghadirkan diri. Maka Puan Hakim terpaksa menetapkan satu tarikh lain bagi sebutan penggulungan kes ini.

20hb Disember ditetapkan sebagai tarikh yang baru dan kemungkinan keptusan akan disebutkan pada hari tersebut atau kami perlu hadir pada satu tarikh yang baru sehari atau dua tiga hari selepas itu.

Ketika itu barulah kami akan tahu nasib ke 13 orang OKT Ops Bubar Dun Perak yang telah turun ke Masjid Ubudiyyah pada tarikh 6hb Februari 2009 diatas amanat yang telah didengar dari mulut Menteri Besar Perak yang sah sendiri ketika itu Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin agar rakyat bersama-sama berada di Masjid Ubudiyyah pada tarikh tersebut. Kami turun bagi menyatakan kebencian kami pada rampasan kuasa yang berlaku ke atas sebuah kepimpinan yang dipilih oleh majoriti rakyat Perak sendiri.

Akhirnya......

"Perasaan sedih dan kecewa tidak dapat dielakkan. Namun kami sedar semuanya adalah ketentuan dari Allah dan perancangan Allah jualah yang terbaik buat hambaNya. KAMI REDA."

1 comment:

tungkaran hati.blogspot said...

Perjuangan PAS tanpa DAP dan PKR saja yang dapat memertabatkan Islam dan Ketuanan Melayu dinegara ini.