Thursday, 11 November 2010

"PADAN MUKA TV3!": Diari Seorang Suri rumah 11-11-10

Sedang tangan membilas pinggan mangkuk yang berlonggok di dalam sinki, fikiran melayang ke merata pelusuk alam. Sambil mata menikmati keindahan langit yang cerah di depan mata, akal fikiran ligat memikirkan bermacam perkara.

Tangan sempat juga menghulurkan ikan kepada kucing-kucing pelarian di belakang rumah. Ikan bakar yang sudah lama terperuk di dalam peti sejuk, hingga Asiah anak yang bongsu menegur umminya dua hari yang lepas:

"Ummi...ummi tahu tak lauk yang dalam peti ais tu dah lamaaaaaa sangat tau"...ish...budak kecik ni kalau ikut rasa orang tua mahu dicilikan mulutnya agaknya:).

Jadi dari peringatan Asiah seperti di atas Ummi pun mengambil inisiatif menukarkan makanan yang tersimpan lama itu kepada pahala kebajikan (sekiranya diterima Allah) kepada haiwan terbiar di belakang rumah kami ini.

Mengelamun lagi sambil pinggan terus dicuci dan dapur dibersihkan sebelum tiba saat kekotoran kembali lagi.....terdetik di dalam hati ingin menulis sesuatu tentang 'Diari Seorang Suri rumah'.

Wah terasa bagus sangat idea tersebut harus dimulakan segera...tetapi kata-kata hikmah yang terkeluar dari akal sejak awal lagi ialah, 'aku harus fokus apa yang aku perlu buat'. Terlalu banyak perkara yang wajib dilakukan dan sampingan yang ingin dilaksanakan.

Hari ini saya mulakan dengan kisah "PADAN MUKA TV3" dan yang sewaktu dengannya.

Pulang dari menghantar anak memikirkan:

"haruskah aku singgah membeli makanan, singgah kedai dan makan keseorangan atau terus pulang dan mulakan kerjarumah yang banyak tertangguh?"

Namun kaki terus menekan minyak menuju ke kawasan deretan kedai berdekatan dengan rumah. Seperti biasa meninjau tajuk akhbar hari ini...

"apa yang menarik untuk dikongsi"

Hah...tajuk akhbar Utusan Melayu tidak menarik di mata, sebab hati rasa sedikit tawar untuk mengikuti perkembangannya lagi....namun gambar Ustaz Azizan di muka depan paling atas dan hujung menarik minat untuk dilihat dan dibaca apa ceritanya. Ha...lihat di bawah...apa pula cerita sebenarnya tidak tahu pula...

"Azizan berang didakwa kurang bantu mangsa banjir".

Handphone di tangan digunakan untuk menyalurkan maklumat ini melalui laman Facebook walau tahu ramai yang tidak suka membaca apatah lagi membelinya:

"Nashita Md Noor Pagi-pagi tengok paper di kedai. Pandai Utusan Meloya ambil gambar dan letak gambar Ustaz Azizan MB Kedah 'sdg berang' isu bantuan banjir..ish..ish.."


..Apa-apalah Utusan Meloya ni....rupanya bila pulang rumah rayau-raya di Facebook jumpa pula tajuk "PADAN MUKA TV3". Ini rupanya cerita sebenarnya...memang patut dapat "PADAN MUKA" tu rasanya.

cuba klik di link ni..."PADAN MUKA TV3".

Rakyat Kedah dan Perlis teruk ditimpa bencana, mereka pula sibuk hendak berbuat berbagai fitnah dan adu domba...tidak serikkah mereka atau mereka masih tidak faham akan ayat Allah ini.

Surah Ar Rum
(30-41): Telah nyata kerosakan di darat dan di laut disebabkan perbuatan tangan manusia, sehingga dirasakan kepada mereka sebahagian daripada perbuatan mereka, agar mereka kembali.


Sedarlah wahai manusia...kerana bila Allah menurunkan bala tidak semestinya hanya terkena kepada mereka yang zalim dan buat kerosakan sahaja..Allah mahu menguji dan terus menguji sejauh mana angkuh dan lekanya orang-orang yang zalim ini...masih tidak mahu kembali???

Video rakaman juga boleh ditonton di bawah:
No comments: