Thursday, 7 April 2011

Kematian Pegawai Kastam Ahmad Sarbani. Moga Allah tunjukkan kebenaran.

Pasti majoriti rakyat Malaysia sedia maklum akan kematian seorang Pegawai Kastam Ahmad Sarbini yang jatuh dari tingkat 3 Bangunan SPRM Kuala Lumpur. Allahyarham adalah di antara beberapa orang pegawai Kastam yang telah ditahan SPRM untuk disoalsiasat. allahyarham telah memberikan keterangan beberapa hari lepas dan dilepaskan dengan ikat jamin. Allahyarham kemudiannya dengan secara sukarela pergi semula ke pejabat SPRM di Jalan Cohcrane untuk mengubah kenyataannya. Beliau ke sana dengan menunggang motosikal pada jam 8 pagi. Kemudiannya pada jam 9.30 pagi beliau telah dijumpai mati jatuh dari tingkat 3 bangunan SPRM.

Kematiannya mengejutkan ramai rakyat Malaysia yang prihatin. 2 tahun lepas Kita dikejutkan dengan kejadian Mendiang Teoh Beng Hock yang juga ditemui mati dengan keadaan yang serup jatuh dari bangunan SPRM di Shah Alam ketika beliau disoal siasat. Ramai rakyat marah dan mengutuk kejadian ini. Ketika itu kita mengharapkan itu adalah kejadian terakhir yang dapat kita lihat dan dengar. kita berdo'a moga tiada lagi kejadian malang yang ke 3 dan seterusnya.

Sungguh malang apabila siasatan atas kematian Beng Hock sedang berjalan dengan Suruhanjaya Siasatan Di Raja, malah hingga ke tarikh dan ketikanya semalam itu Suruhanjaya siasatan sedang dijalankan peristiwa malang itu berlaku!

Bertambah sedih dan pilu bila mendengar bahawa Allahyarham seorang yang baik, warak, jujur dan disenangi semua. Beliau berumur 56 tahun menunggu hari- hari pencennya mungkin.

Setiap jiwa pasti merasakan mati dengan pelbagai cara yang harus diterima dan diredhai. Namun kematian Allahyarham patut dibela dan didesak siasatan ke atas kejadian tersebut.

Pagi tadi jam 11 pagi satu sidang media telah diadakan di Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall oleh SUARAM dan beberapa NGO yang prihatin dan mendesak agar siasatan segera dijalankan.

Rakyat harus bangun dan sedar akan hak kita. Syukur ahli keluarga yang sempat ditemui khususnya sepupu rapat Allahyarham kesal akan apa yang berlaku dan berani mendesak mereka yang bertanggungjawab mendedahkan apa sebenarnya yang telah berlaku dan menuntut keadilan ke atas kematian Allahyarham.

Buat masa ini saya berada di Surau Kompleks Kediaman Kastam. Menanti ketibaan jenazah. Kami juga sempat menziarahi ahli keluarganya yang menceritakan latar belakang Allahyarham yang penuh dengan kebaikan dengan keadaan menahan kesedihan.

Solat zohor di Surau ini dan disusuli dengan Solat Hajat berjemaah dengan sujud terakhir yang panjang. Do'a yang digalakkan dibaca ialah " Moga Allah tunjukkan kebenaran".

No comments: