Tuesday, 26 April 2011

“Kita tidak lagi menyorok balik tiang"

“Jangan terkejut bila kena saman... kita tidak seharusnya menyorok, kita akan keluar dan menguatkuasakan undang-undang,” katanya.

Nak tergelak pun ada bila baca kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar ni. Tetapi saya rasa bagi mereka yang telah berhabisan beribu-ribu ringgit untuk membayar saman pasti sakit hati membacanya. Begitu juga bagi mereka yang telah hingga terpaksa mengambil cuti beratur panjang dan menunggu lama bagi membayar dan menyemak saman pasti sakit hati mengenangnya.

Apa nak buat segalanya sudah berlalu. Saya mendengar pengakuan kawan yang mempunyai saman hingga RM 3,000, RM5,000 dan mereka telah membayarnya di saat-saat akhir tempoh pemberian diskaun. Ya Allah betapa banyaknya wang titik peluh susah payah yang terpaksa diperah untuk dilambakkan kepada PDRM dan kerajaan Barisan Nasional untuk terus menerus menzalimi rakyat.

Kami pula mempunyai 6 saman ekor yang berjumlah RM1,800 bagi kesalahan memandu melebihi had laju di lebuhraya. Ianya semuanya berlaku dari tempoh tahun 2005-2010. Betapa lamanya PDRM menyimpan saman tersebut dan ianya tidak pernah sampai ke tangan kami hingga kini. Apa yang sampai hanyalah PDRM sms alert.

Kami tidak menjelaskan saman tersebut kerana mengikut nasihat KASE yang mengatakan notis POL170A atau saman ekor itu adalah tidak sah dan seharusnya diabaikan. Namun sudah tentu kami terpaksa bersusah payah juga apabila gagal memperbaharui cukai jalan, namun ianya berbaloi apabila kerajaan menyerah kalah dan mengaku kesilapan mereka secara tidak lansung. Selamat wang kami...tapi apa jadi dengan wang jutaan ringgit mangsa saman ekor yang lainnya yang telah diperas ugut oleh oleh Kerajaan Barisan Nasional melalui Polis Di Raja Malaysia?

Bagi saya apa yang berlaku dalam soal saman ekor ini adalah satu sifat yang jelas bagaimana apabila kerajaan kekurangan modal dan wang maka cara yang paling mudah ialah dengan memeras ugut rakyat sendiri dengan kononnya memberikan diskaun untuk tempuh tertentu...ini contoh yang sangat jelas apatah lagi bila akhirnya mereka menarik balik tindakan senarai hitam tersebut walaupun alasan mereka kerana masih ada kes yang tertunggak di Mahkamah.

Saya berharap moga kita rakyat Malaysia akan terus bersatu hati dan tenaga mengumpul keberanian melawan segala tindakan kerajaan yang jelas dan nyata menzalimi kita.

Polis hapus sistem perangkap kelajuan, kata timbalan IGP

KUALA LUMPUR, 23 April – Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan menggunakan lagi sistem perangkap kelajuan, yang menjadi sebahagian daripada punca rungutan mengenai notis saman ekor selama ini.

Sebaliknya Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya akan bertindak telus dan akan memberi amaran kepada kepada para pemandu mengenai operasi mengesan kelajuan memandu terlebih dahulu.

Sistem perangkap kelajuan menggunakan kamera telah digunakan hampir dua dekad oleh PDRM.

“Kami tidak harus bersembunyi di sebalik belukar. Kami perlu tampil secara terbuka dan menguatkuasakan undang-undang (secara telus),” kata beliau kepada pemberita di Shah Alam hari ini.

Banyak pihak mempertikaikan notis saman yang dihantar ke alamat pemilik dengan ramai mendakwa bukan mereka yang mengendalikan kenderaan ketika dikesan.

Ada yang mewujudkan jawatankuasa atau pertubuhan bukan kerajaan membantah sistem itu, antara Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) yang mahu kerajaan menghapuskan sistem notis saman ekor.

Bagaimanapun kata beliau, jika dikenakan saman pemandu-pemandu terbabit mesti menjelaskan saman.

“Kita tidak lagi menyorok balik tiang, kita saman terus dan kalau sudah kena saman jangan lupa bayar,” katanya dipetik Bernama Online.

No comments: