Sunday, 3 April 2011

Tolong selamatkan rakyat!!! OKU Mengancam Keselamatan Negara???

ZALIMKAN TINDAKAN INI....kalau mahu soal siasat mengapa mesti seksa dan telanjangkan mangsa!!!!

Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (kalau kamu berlaku demikian), nescaya Neraka akan menyambarmu kepadanya, sedang kamu tidak ada sebarang Penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan.
surah Hud:113

Terjemahan ayat ini telah dibaca oleh YB Meru PAS Dr Rani, di dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor pada 1 April 2011 ketika membahaskan usul Mansuhkan ISA yang dibawa oleh YB Hulu Kelang Hj Saari Sungib.

Beliau ingin menjelaskan terutamanya bagi umat Islam yang masih lagi mahu menyokong satu akta yang sudah jelas zalim dan haram di sisi Islam, kerana penahanan tanpa dibicarakan.


YB Hulu Kelang pernah dua kali ditahan ISA, pada tahun 1998 dan 2001. Kedua-dua tahun tersebut menyaksikan kebangkitan rakyat menentang kezaliman parti yang memerintah UMNO dan Barisan Nasional berada di tahap yang tinggi.


Undang-undang zalim ISA digunakan kononnya atas dasar Keselamatan Negara. Bila seseorang ditangkap dan ditahan di bawah seksyen 73(1) ISA, maka ia telah dituduh sebagai mengancam keselamatan negara. Namun sudah jelas bahawa ianya digunakan apabila kerajaan berasa kedudukannya terancam dengan kebangkitan rakyat.ISA digunakan untuk menakutkan rakyat dengan 'nature' penggunaannya yang zalim. Dipisahkan dari keluarga, tiada hak untuk dibicarakan di Mahkamah, disiksa dan dizalimi oleh pegawai penyiasat yang terdiri dari Polis Cawangan Khas, ditahan bertahun-tahun lamanya tanpa tahu bila akan dibebaskan dan banyak lagi kezaliman yang lain untuk diceritakan.Di dalam Sidang DUN Selangor YB Saari Sungib dan YB Manoharan telah menceritakan pengalaman masing-masing yang menyiksakan ketika ditahan ISA. Kebanyakan tahanan ISA akan dibogelkan oleh SB durjana apabila mereka ditahan. Lakaran di atas adalah lakaran sebenar oleh bekas tahanan ISA ketika mereka ditahan dan disoal siasat di pusat tahanan reman. Mereka akan ditahan dan disoal siasat selama 60 hari sebelum disambung tahanan selama 6 tahun sekiranya Menteri Dalam Negeri mengesahakan mereka memang mengancam keselamatan negara!


Kerajaan Barisan Nasional masih mahu mengekalkan akta ini kerana akta ini telah terbukti berjaya menakutkan rakyat dan berjaya membantu mengekalkan pemerintahan mereka.


YB Permatang BN dalam sidang DUN Selangor berkata "Saya simpati dengan apa yang dilalui oleh YB Saari dan saya juga tidak mahu melaluinya (ditangkap ISA)". Namun sungguh ironi kerana mereka membangakan dan terus membahas hujah2 untuk terus mengekalkan ISA dengan penambahbaikan dalam akta tersebut.


Gerakan Mansuhkan ISA yang ditubuhkan 10 tahun yang lalu bersama rakyat telah dengan keras dan komited memperjuangkan agar akta ini dimansuhkan. Namun hingga kini kerajaan masih mahu mengekalkannya dan sentiasa akan ada tangkapan ISA.


Tidak ada rakyat yang selamat, ISA tidak mengenal siapa, aktivis Masyarakat, ahli politik malah rakyat biasa, tua atau muda, wanita mahupun pelajar semuanya kena.


Terkini pada 1 hb April 2011 seorang OKU yang kudung tangannya, Kadir Hashim berumur 42 tahun dari Kampong Kerinchi telah menjadi mangsa. Beliau hanyalah seorang peniaga sebuah restoran Tom Yam namun beliau ditangkap atas alasan membahayakan keselamatan negara dengan aktiviti SUBVERSIF!.


Sungguh sehinggalah akta ini dimansuhkan, saya dan anda juga tidak akan terlepas dari akta yang zalim ini...maka sama-samalah kita perjuangkan agar akta ini dimansuhkan.


Mansuhkan ISA, Bebaskan Semua Tahanan ISA.


Selamatkan Malaysia. MANSUHKAN ISA!!!

No comments: