Thursday, 14 October 2010

Aman dan Lega

Banyak sungguh rasanya untuk dikongsi bersama. Kena fikir satu persatu.

Terlalu banyak isu dalam negara, perlu dedah satu persatu setakat yang mampu.

Semalam, Rabu 13hb Oktober 2010 setelah melalui episod perbicaraan sejak bulan Mac 2009 setelah ditangkap pada 6 hb Februari 2009 di perkarangan Masjid Ubudiyyah kerana membantah perlantikan Dato' Dr Zambry sebagai Menteri Besar Perak melalui rampasan kuasa kerajaan Pakatan Rakyat Perak oleh Barisan Nasional, perbicaraan kes OPS BUBAR DUN PERAK telah sampai ke penghujungnya..............syukur yang teramat.

Kes ini hanya membabitkan suami bersama 12 rakan OKT yang lain, namun diri ini cuba sedaya mungkin untuk turut bersama dengannya setiap kali kes dijalankan di Mahkamah Kuala Kangsar. Kecuali di hari di mana saya perlu menghadiri perbicaraan kes yang melibatkan diri sendiri iatu kes OPS PADAM 3 atau kes PROTES kenaikan harga minyak dan barangan.

Semalam saya telah 'missed' hari yang sudah lama kami sekeluarga nanti-nantikan kerana pada hari yang yang sama perbicaraan kes PROTES dijalankan di Mahkamah Sesyen Jenayah 5 Jalan Duta sejak 3 hari yang lepas.

Kami berdua bertukar-tukar situasi perbicraan di mahkamah. Lansung tidak menyangka bahawa kes tersebut akan diselesaikan dengan segera, namun sekitar jam 10.30 pagi berita diterima bahawa peguambela Augustine Anthony akan cuba selesaikan kes pada hari tersebut juga. Seterusnya pada jam 11 pagi berita diterima bahawa peguambela selesai soal balas saksi terakhir iaitu pegawai penyiasat. Pihak pendakwaraya masih ingin mengemukakan beberapa orang saksi lagi termasuk Ketua Polis Perak tetapi ditolak oleh pihak peguambela.

Syukur yang teramat. Kini ada dua proses lagi yang perlu ditunggu namun ianya InsyaAllah tidak akan membebankan kami dengan perlu berulang alik ke Kuala Kangsar sekerap setahun yang lepas.

Peguam

Prosedur yang perlu dilalui ialah penggulungan oleh peguam. Tarikh yang telah ditetapkan ialah pada 26hb November ini. Kemudiannya Puan Hakim akan menetapkan satu tarikh lagi untuk keputusan....segalanya akan ditentukan pada tarikh itu, apakah mereka semua dibebaskan tanpa perlu membela diri atau ada cukup bukti keatas semua tertuduh atas dakwaan keatas mereka.

Namun bagi pihak peguambela mengikut perjalanan kes, kami yakin kebenaran akan berpihak keatas pihak kami. Namun tiada siapa dapat meneka akan kelutusannya kerana ini adalah kes politik apatah lagi melibatkan pihak Istana.

Sebahagian OKT

Buat masa ini kami mahu menarik nafas lega dan memanjatkan segenap kesyukuran kepada Allah (SWT) Yang Maha Adil lagi Maha Bijaksana. Terasa ringan sedikit beban yang perlu digalas, bak kata Asiah anak kami yang bongsu "Aman". Entah apa maksudnya saya tidak tahu, namun itulah jawapannya sebaik dimaklumkan bahawa perbucaraan Kes Kuala Kangsar telah selesai.

Bagi kakaknya yang sering perlu ditinggalkan untuk beberapa hari setiap kali kami perlu ke Kuala Kangsar pula ialah: "Leganya, tak payah tumpang-tumpang rumah orang lagi".
Ya...lega buat masa ini, moga Allah terus kurniakan 'kelegaan' buat kami dan kita semua..Amin.

No comments: