Monday, 11 October 2010

ZUNAR: "MENGKARTUNKAN LOGO UMNO ADALAH HASUTAN?"

Sabtu 9 Oktober 2010 jam 10 - 12 tengahari telah diadakan 1 sesi pertemuan Zunar dan peminat-peminatnya yang menunggu untuk mendapatkan majalah kartun yang paling sensasi lagi dikehendaki.

Tidak ramai yang datang pada awalnya lantaran kemungkinan akibat kesesakan jalanraya tau mungkin agak gerun untuk ke sana. Apa tidaknya kartunis ini menjadi buruan polis dan pihak Kementerian Dalam Negeri. Namun hingga ke akhirnya semakin ramai yang datang.

Beratur semua untuk mendapatkan tandatangan istimewa dari beliau.

Bagi mereka yang datang sejak dari awal beruntung kerana dapat mendengar secara 'live' pengalaman Zunar diserbu, ditangkap dibawa "tour de BALAI".

Menurut Zunar ada 10 orang polis datang ke pejabatnya dan pada masa yang sama 15 orang polis lagi telah menyerbu pergi ke syarikat percetakan yang pernah mencetak majalah kartun Gedung Kartun. Semua ini dengan tujuan untuk menakut-nakutkan pihak syarikat percetakan dari menerima projek percetakan.

Polis-polis yang telah ke Cheras telah mengugut pekerja di syarikat itu untuk memanggil tuan punya syarikat percetakan datang dengan segera dan jika tidak mereka akan 'seal' kedai tersebut.

Polis dengan tegas ingin memburu 3000 naskah cartoon-o-phobia yang telah dicetak.

Jika alasan dan tujuan utama mereka mencari bukan sahaja pengurus syarikat percetakan tetapi juga pemilik syarikat ialah untuk menakut-nakutkan mereka dari mencetak buku kartun Zunar, jelas Zunar tujuan polis membawa Zunar ke 7 buah balai atau "le tour de BALAI' pada malam kejadian ialah demi untuk menggagalkan majlis pelancaran yang sepatutnya berlansung pada malam tersebut.

"Polis membawa kenderaan dengan laju dengan bergari beramai-ramai, nasib baik tak ada kemalangan, kalau ada kemalangan akan ada tajuk '4 polis terkorban dan Zunar selamat'", sempat lagi Zunar berseloroh dan menyebabkan semua ketawa berdekah-dekah.

" Ketika lawatan saya ke Muzium Kartun di Indonesia, kartunis di sana terkejut dengan penangkapan saya" cerita Zunar pengalaman beliau ke Bali sebaik selepas dibebaskan.

" Bagaimana di Malaysia ada KLCC yang tinggi pun boleh hingga menangkap kartunis. Dulu di zaman Suharto beliau juga tidak suka kartunis tapi tidak lah sampai tangkap cuma tegur saja" cerita zunar mengenai komen yang dilontarkan oleh kartunis di sana.

Zunar menegaskan bahawa penahanan ini adalah salah dan berniat jahat. Beliau mahu polis memulangkan semula 66 buah buku cartoon-o-phobia kepadanya. Sekiranya mereka mahu beliau boleh memberikan satu naskah lengkap dengan tandatangan darinya.

Menurut Zunar lagi, penjelasan kenapa majalah kartunnya diburu dan ingin dirampas seperti yang disebutkan oleh Menteri Dalam Negeri ialah atas beberapa alasan yang besar.

Satunya ialah kerana ianya MENGGANGGU KETENTERAMAN AWAM, menghasut dan boleh membuat ORANG AWAM MERUSUH!!

Komen lansung dari peminat yang datang ialah "patutlah jalan jam teruk masa saya nak datang ke sini".

Menghakis kepercayaan orang awam terhadap institusi kehakiman, polis dan mempersendakan kalimah Allah.

Gambar di atas Saudara Zunar sedang menunjukkan logi UMNO yang terkandung di dalam majalah kartunnya yang didakwa sebagai ada unsur hasutan....kata mereka logo UMNO yang digambarkan menjadi KATAK ini MENGHASUT!!

Saudara Zunar mendedahkan bahawa beliau telah dimaklumkan bahawa Art Centre yang berpengkalan di New York akan mengadakan sebuah lelongan dan majalah cartoon-o-phobia akan dilelong sebanyak 5 buah pada event tersebut. Ianya diadakan atas sebab kartunisnya ditangkap.

Paling menarik Zunar sempat menceritakan pengalaman 'manisnya' berada di lokap. Makan nasi berlaukkan 'cucu ikan kembung'. Perkongsian pengalaman dengan banduan yang lain yang ada menginap di sana berbulan-bulan lamanya setelah tahanan reman yang terus disambung tanpa adanya peguam.

Banyak lagi pendedahan yang menarik dan 'membeliakkan' mata kami semua termasuklah sistem kuota yang digunakan bagi mencukupkan tangkapan yang berkaitan dengan dadah.

Berkongsi-kongsi cerita dengan peminat yang lain. Kebanyakan yang datang bukan sekadar membeli seorang senaskah majalah kartun, ada yang beli hingga 50 naskah dengan tujuan memberikan secara percuma kepada sahabat handai dan kaum keluarga.

penghargaan pada jurugambar : ABAH ASIAH

6 comments:

Anonymous said...

salam kakak,

TERIMA KASIH sebab cepat update pasal cerita ni!

memang sebenarnya alin sendiri pun tak tahu half of the stories yang zunar kongsi dengan semua!

alin~

ummu asiah said...

biasa ah wartawan n jurugambar..kat court ni with our bag isi food for all of our friends here:))

Ali Abu said...

Kak Nashita, mohan share ye kek fb den :)

ummu asiah said...

ali...no hal punya:))

Isa said...

Salam Kak Shita,

hehehe... ambil tanpa izin kak. Tapi ada kreditnya pada blog akak.

mohon maaf yeaaa...

ummu asiah said...

Br Isa...

tak dak masalah...kita sama kita...untuk kebaikan...sama-sama kongsi pahala juga InsyaAllah...:)