Saturday, 30 October 2010

"Janganlah berlaku pada orang lain"

Lagi-lagi berita mengenai salah guna kuasa oleh polis. Kezaliman dan kerakusan segelintir pihak polis yang meletakkan undang-undang dan hukuman di tangan mereka.

"Kita tidak membenci polis, namun kita benci dengan tingkah laku polis yang menyalahgunakan kuasa" kata-kata YB Lim Kit Siang di dalam Forum bertajuk "Ketua Polis Bertukar: Institusi Polis Berubah?" yang diadakan baru-baru ini.

Memang benar, lantaran sikap segelintir polis yang melampau begini ditambah dengan tindakan dan hukuman yang tidak dikenakan ke atas mereka membuat rakyat hilang keyakinan dan benci dengan apa yang berlaku di hadapan mata.

Baru-baru ini satu inkeus tentang kematian Gunasegaran yang didakwa mati akibat dibelasah polis ketika di dalam tahanan polis. Ada saksi yang melihat seorang polis yang dikenal pasti bernama Lans Koperal Mohd Faizal Mat Talib telah memukul dan menendang Gunasegaran di dada dan belakangnya.

Namun keputusan akhir inkues tersebut ialah tiada bukti yang kukuh bagi menunjukkan akibat sebenar kematian beliau, maka polis yang didakwa telah bebas dan selamat.

R.Ganga, kakak kepada Mendiang Gunasegaran seorang wanita yang berani dan tahu akan haknya tidak membiarkan kematian adiknya begitu sahaja. Beliau bangun untuk mendedahkan hal sebenar yang berlaku.

" Apa yang berlaku kepada adik saya tidak patut berlaku pada orang lain" dalam sedu tangis, air mata ditahan dari mengalir keluar dari kelopak matanya.

Dalam kesedihan dan keperitan kehilangan ahli keluarga yang yang disayangi dan mungkin adik yang diharapkan untuk menyara keluarga beliau masih punya harapan dan ingatan kepada nasib rakyat Malaysia yang lainnya.

Bukan mudah untuknya mengusahakan agar ada yang mahu tampil ke hadapan apatah lagi ke muka pengadilan untuk membuktikan bahawa adiknya bukan mati mengejut atau akibat dari pengambilan dadah seperti yang didakwa, tetapi akibat keganasan polis yang sepatutnya menjaga keselamatan awam dan membantu menegakkan keadilan.

Dalam usahanya beliau berjaya mendapatkan beberapa orang saksi untuk tampil membantu membela kematian adiknya. Beliau berjaya membawa 3 orang saksi yang melihat sendiri kejadian tersebut dan ketiga orang mereka telah mengatakan bahawa polis telah memukul Gunasegaran.

"Saya tidak gembira dengan keputusan yang disampaikan semalam, susah untuk dapatkan saksi, saya ambil masa sebulan untuk lakukannya. Saya masih terkejut dan trauma dengan apa yang berlaku" kata R. Ganga dalam sidang media yang diadakan baru-baru ini.

"Saya kecewa dan sedih dengan keadaan mayat adik saya ketika dibenarkan melihat di Hospital" jelas R.Ganga lagi.

Mayat Gunasegaran dalam keadaan yang amat teruk di dalam simpanan bilik mayat HKL, maka ianya membuatkan proses bedah siasat untuk menentukan sebab kematian menjadi sukar.

"Polis minta saya cium suami saya, saya cium sebelum mereka membawanya keluar. Polis kemudiannya memukul suami saya di hadapan saya dan anak-anak", pengalaman ini diceritakan oleh isteri kepada seorang saksi dalam inkues kematian Gunasegaran.

Bagaimana dan mengapakah polis boleh bertindak sehingga ke tahap ini. Memukul mangsa sudah tentu satu perbuatan yang tidak dibenarkan, apatah lagi memukul di hadapan ahli keluarga di dalam kawasan rumah mangsa. Ini sungguh satu tindakan yang zalim!

S.Saraswathy (gambar di atas duduk di sebelah kiri) adalah isteri kepada salah seorang saksi, Selvachandran yang telah berani tampil ke muka pengadilan bagi menyatakan bahawa Gunasegaran telah dipukul oleh polis.

Malangnya selepas keputusan dijatuhkan mengenai sebab kematian Gunasegaran, pada hari Isnin, polis telah pergi ke rumah beliau dan beliau telah ditangkap oleh polis. Beliau kemudiannya telah digari dan dipukul oleh polis sebelum dibawa pergi.

Polis telah mengancam akan mengenakan tahanan selama 60 hari yang kemudiannya akan ditambah dua tahun lagi!!!

Kenapa? Mengapa perkara ini boleh berlaku. Kita fikirkan sendiri.

Tidak cukup dengan perkara di atas yang telah berlaku, semalam dilaporkan bahawa polis sekali lagi telah ke rumah Selvachandran. Tindakan ini sudah pasti untuk mengancam dan menakutkan ahli keluarganya.

Perkara ini sudah pasti tidak boleh didiamkan. Maka satu Memorandum Protes akan diserahkan ke Bukit Aman.

Tarikh : 30 Oktober 2010
Masa : 10 pagi
Tempat : Bukit Aman, pintu masuk Lake Garden.

Maklumat lanjut boleh dibaca di sini: Jelas Info

No comments: