Monday, 2 May 2011

MAYDAY! MAYDAY! Catatan seorang Suri Rumah.

MAYDAY! MAYDAY!

Monorail Chow Kit.

Sekumpulan wartawan kelihatan mengerumuni sesuatu kumpulan. Semuanya mengangkat video kamera masing-masing tinggi ke atas. Pemandangan ini dilihat ketika kami menyusur dari Jalan Keramat untuk menuju ke Jalan Tuanku Abdul Rahman. Polis kelihatan di mana-mana sekitar jalan tersebut.

Himpunan Mei 1.

Arahan berkumpul di Stesen Mono Rail Chow Kit jam 10.30 pagi. Berpusing sekitar jalan untuk mencari tempat meletakkan kenderaan yang terdekat kerana kesihatan pemandu yang juga suami dan jurukamera tidak mengizinkan untuk jalan dengan jauh. Tiada, sukar!.
10.44am

"Nalini, hello" menghubungi adik E.Nalini untuk mendapatkan maklumat.

"Kak Nash, Maju Junction, Maju Junction, kami kumpul di sini, datang sini!" tegas Nalini dalam kebisingan suara latar di belakang.

"Ok, thanks coming on our way." segera meneruskan perjalanan dan mencari tempat letak kereta terbaik di hadapan Pertama Kompleks.

RM4 per hour. Mahal tu, tetapi itulah standard mereka yang tidak jemu-jemu mengaut keuntungan, bila hari minggu kadar bayaran akan dinaikkan dari biasa. Ini pilihan terbaik buat kami dalam keadaan semasa.

Di hadapan Maju Junction tika kami melepasi tadi sudah ramai yang berkumpul dan bersolidariti sempena sambutan Hari Pekerja yang disambut di seluruh dunia. Malah di Malaysia khususnya di Kuala Lumpur ianya adalah satu acara tahunan di mana perarakan aman dijalankan.

Suami membenarkan kami bergerak terlebih dahulu ke Maju Junction sebelum dia bersiap sedia mengeluarkan peralatan kamera dari boot kereta.

Bersama dua orang anak perempuan yang setia mengikuti kami melintasi jalan dan bergerak bersama aliran pekerja ladang khususnya yang turut serta dalam perarakan bergerak aman dari arah Pertama Kompleks menuju ke Maju Junction.
Persoalan Anak.

Walau anak tidak bertanya saya mahu mereka faham dan menghayati perjuangan dan tidak mengikut hanya untuk suka-suka berjalan dan bersiar-siar.

"Cuba lihat mereka ni semua datang dari jauh, mereka tinggal di ladang getah dan kelapa sawit bekerja dengan susah, dapat gaji kecil. Mereka berjuang untuk mendapatkan hak mereka mendapat akta gaji minima."

Kami teruskan perjalanan dan mencelah mencari tempat berdiri paling baik.

Bersedia menjadi jurucakap.

"Akak berucap ya lepas ni." tegur seorang adik penganjur.

"Alah, akak lansung tak bersedia untuk bercakap apa-apa pagi ni." cubaan saya mengelakkan diri.

"Akak dari GMI kan? Tak apa semua pun tak bersedia." adik tadi cuba memujuk saya.

"Ok boleh." yakin dengan keputusan setelah mengumpul kekuatan. Setelah 13 tahun mengikuti dari belakang sejak gerakan REFORMASI, saya perlu yakinkan diri bahawa tugas saya mungkin sudah sampai untuk beranikan diri untuk beri ucapan dan bukan lagi mencari alasan untuk mengelak.

"Beri akak masa dan bukan terus lepas ini ya." mohon saya.

"Ok tak ada masalah." lega mungkin adik tersebut kerana katanya ada yang sepatutnya berucap tidak menghadirkan diri.

Saya mengumpul idea dan memerah otak apa yang perlu diucapkan berkait dengan diri dan GMI Gerakan Mansuhkan ISA. Saya rasa lebih yakin dengan apa yang bakal saya ucapkan di hadapan ramai yang sedang bersemangat mendengar dan menyatakan sokongan kuat dan hebat.

Saudara Kadir Hashim.

Seorang tahanan ISA terkini yang juga seorang OKU yang kudung tangannya. Ditangkap polis di rumahnya dan ditahan dibawah akta zalim ISA selama 10 hari sebelum dibebaskan atas alasan menganggotai kumpulan subversif.

Setiap orang adalah pekerja bila dewasa dan bila perlu menyara diri lebih-lebih lagi keluarga. Akta Zalim ini tidak pernah memikirkan soal ini. Apabila seseorang ditangkap maka terputuslah hubungannya dengan ahli keluarga, sumber pendapatan hilang sekelip mata, ahli keluarga hilang tempat bergantung. Memandangkan akta ini zalim maka tidak ada sebarang layanan kepada ahli keluarga malah kekacauan mental dan fizikal yang dilimpahkan kepada mereka. Hanya limpahan Rahmat dari Allah dan sumbangan dan sokongan dari rakyat prihatin membantu mereka meneruskan kehidupan.

Rakyat perlu terus BERANI

Tiada yang lain yang ingin terus saya kongsikan dan luahkan selain dari harapan agar rakyat terus menerus berani melawan segala kezaliman perintah. Mereka yang berada di hadapan dan sekeliling saya sebenarnya adalah lebih berani dan mereka adalah warga rakyat Marhaen yang keluar kerana merasakan diri mereka tertindas oleh golongan pemerintah yang sering menggunakan rakyat untuk terus memeras ugut.

Kejayaan Kempen Anti Saman Ekor.

Kejayaan KASE mendesak kerajaan membenarkan mereka yang mempunyai saman ekor untuk baharui cukai jalan dan perjuangan memansuhkan saman ekor memberikan inspirasi bahawa selagi rakyat berani dan faham akan hak dan undang-undang maka kita tidak akan dengan mudah dijadikan oleh Kerajaan Barisan Nasional yang zalim sebagai sumber pendapatan mereka yang mudah. Peras ugut wang rakyat untuk bayar saman hingga berjaya mengumpul ratusan juta dalam masa yang singkat.

Maka kita rakyat dan pekerja harus terus berani mendesak dan melawan.

Kenaikan harga barangan.

Alasan kenaikan harga barangan juga harus tidak boleh kita terima dengan hati terpaksa sahaja, kerajaan seharusnya lebih bijak mengawal kenaikan harga barangan janganlah kerana alasan mengurangkan subsidi yang jadi beban kerajaan kononnya itu maka rakyat bawahan ini yang harus tanggung derita untuk mereka dari golongan kapitalis terus mengaut harta kekayaan!

BERANI walau dengan Cabaran.

Kita harus terus berani walau halangan perlu kita lalui, tangkapan akan berlaku, penjara perlu didiami, mahkamah perlu terus kita daki tangganya keluar masuk pintunya bertahun lamanya...inilah perjuangan agar rakyat keseluruhan dan anak cucu kita tidak menderita dan terus dijajah.


Tiada kesempatan berucap.


"Polis dah datang, cepat-cepat baca deklarasi, hentikan ucapan." tiba-tiba keadaan menjadi kecoh apabila polis mula merempuh masuk ke lokasi ucapan diadakan.

"Cepat akak lead baca deklarasi" seorang penganjur mengajak saya ke hadapan. Oleh kerana keadaan menjadi kecoh dan polis mula mahu merempuh saya menarik tangan kedua orang anak perempuan saya berdiri di hadapan. Sambil memegang mikrofon saya bersedia untuk 'menjerit' membaca deklarasi walau hanya 3 baris deklarasi dengan sepenuh hati.

HENTIKAN CUKAI BARANGAN DAN PERKHIDMATAN (GST)

GUBAL RANG UNDANG-UNDANG ANTI GANGGUAN SEKSUAL

TINGKATKAN PENGLIBATAN TENAGA KERJA WANITA, SEDIAKAN TEMPAT ASUHAN KANAK-KANAK
3 orang anak-anak kami yang bersama ketika di hadapan Balai Polis Jalan Tun HS Lee: Solidarity kepada mereka yang ditangkap.

Selesai membaca 3 baris deklarasi saya menarik tangan anak-anak perempuan saya dan kami mencari jalan keluar untuk kembali ke tempat parking kereta untuk membantu suami yang sejak beberapa minit tadi menelefon memberitahu kegagalan mereka membuka boot kereta yang tiba-tiba bermasalah dan tidak berfungsi. Peralatan kamera dan beg lainnya ada di dalam. Cukuplah penglibtan saya dalam masyarakat warga marhaen untuk Mayday pada pagi yang sekali lagi menjadi sejarah dalam perjuangan rakyat.

Sekian dahulu catatan seorang suri rumah yang bercita-cita merubah negara menjadi lebih baik agar anak-anak kita tidak menderita...anak-anak dari rakyat yang tertindas. Bersambung di episod seterusnya.

2 comments:

ummunaufal said...

salam....

tahniah...teruskan perjuangan...

Ilhami Hisham said...

Tahniah Puan Tahniah