Tuesday, 27 July 2010

50 tahun dia masih menzalimi: Malam Seni Tahan Tanpa Bicara

Sempena mengingati 50 tahun wujudnya akta zalim ISA di tanahair kita. Gerakan Mansuhkan ISA telah merancang beberapa aktiviti bagi menyemarakkan dalam diri dan fikiran rakyat Malaysia tentang undang-undang zalim ini yang masih lagi wujud.

Aktiviti pertama yang telah dijalankan ialah Malam Seni Tahan Tanpa Bicara yang telah dilansungkan pada 24 hb Julai 2010 bertempat di Dewan MBPJ Seksyen 7 Kota Damansara. Majlis ini diadakan dengan kerjasama Pejabat ADUN Kota Damansara YB Dr Nasir Hashim.

Program seumpama ini pertama kalinya telah dijalankan di DUN Hulu Kelang dengan kerjasama YB Saari Sungib di tahun 2009. Majlis ini dirancang untuk dilaksanakan di beberapa kawasan DUN di Selangor demi mendidik rakyat tentang akta zalim ini dan bagaimana kerajaan Malaysia menzalimi rakyat dengan penggunaan akta ini.

Pada tahun ini GMI mengambil langkah yang berbeza dari tahun lepas di mana pada 1 hb Ogos 2009 satu perhimpunan raksasa telah diadakan. "HIMPUNAN MANSUH' akan terus dikenang kerana pada tarikh tersebut berpuluh ribu rakyat telah turun di jalanan bagi menunjukkan rasa benci mereka pada akta zalim ISA.

MALAM SENI TAHAN TANPA BICARA ISA
TEMA: MANSUH SAJA ISA BUKAN PINDA

ADUN Kota Damansara YB Dr Nasir juga bekas tahanan ISA dalam Ops Lalang menyampaikan sajak hasil ciptaannya ketika merengkok di dalam kem Kamunting.

Gambar-gambar di bawah menunjukkan aksi-aksi sketsa dari kumpulan anak teater Short Eyes. Menarik persembahan mereka dan amat kreatif dan bertenaga sekali.

Kita harus memikirkan dengan mendalam apa yang cuba mereka sampaikan dari aksi-aksi yang dipertontonkan dan bukan sedar menonton.

Berlatarkan suara-suara dari Ucapan Perdana Menteri Malaysia DS Najib Tun Razak, dua orang anak muda ini mula melakukan aktiviti-aktiviti aktif seumpama anak-anak kecil yang tidak tahu duduk dengan diam, berlari, meloncat dan berlari lagi.Akhirnya mereka longlai, kepenatan, kelesuan dan mungkin sekali kebingungan dan GERAM, STRESS dan macam-macam persoalan yang tiada jawapan.....

Dengan berlatar belakangkan gambar-gambar Perdana Menteri Malaysia yang pelbagai yang terus tersenyum walau rakyat dibiar dengan persoalan yang tiada ada jawapannya, rakyat dibiar lesu dalam susah payah mengharungi kehidupan seharian......itu yang cuba difahami dari sketsa pendek yang sungguh aktif.

Aksi pada malam tersebut terus dihangatkan lagi dengan deraian tawa dari sketsa solo penuh dengan teguran sinis dari Kartun yang mengancam keselamatan pimpinan tertinggi negara.

Zunar Kartunis dengan sketsa pendeknya yang berjudul KARRAM. KARTUN YANG DIHARAMKAN. menarik.Saudara Nik yang membawakan lagu-lagu yang berjiwa rakyat.Meor juga memukau para hadirin dengan lagu Rakyat Bersatu....'Rakyat Berani perompak akan lari...Rakyat sekolah tidak akan dikalah...rakyat bersatu tidak akan ditipu'.

Lagu ISA satu lagu wajib yang mesti disampaikan.

Tukar Tiub Hishamuddin Rais juga bekas tahanan ISA menyampaikan sajak yang menyentuh hati.....
JANJI LELAKI ITU

mereka datang tidak di jemput
mereka sampai tidak memberi salam
mereka masuk tidak mengetuk pintu

mereka datang ditengah tengah gelap yang hitam
mereka datang dengan muka tertutup
mereka datang dengan menendang pintu

datang untuk menangkap
datang untuk mencekup
datang untuk menggempar
datang untuk menakutkan sesiapa saja yang akan takut

ayah itu di gari
isterinya memandang
anaknya menangis
tentangga mengintai intai
lalu dia di bawa pergi

sang isteri bingong
sang anak meraung lagi
tetangga menjauhkan diri
takut telibat berimplikasi

kemana agaknya sang suami di bawa lari
kemana agaknya sang ayah di bawa pergi
kemana agaknya polis ganas itu membawa dia pergi

heboh
heboh
heboh satu negeri
ada pengganas sedang beroperasi
untuk menjatuhkan kerjaan negeri

dua bulan kemudian sang ayah mucul kembali
dari kuala lumpur dia naik lori
waktu malam dinihari
dia dipindah ke sebuah penjara lagi

....panjang lagi namun menarik untuk dibaca dan dihayati.
sambung baca di sini.


No comments: