Thursday, 15 July 2010

"Cintaku di Mahkamah"

"Cintaku di Mahkamah"

Cinta...dikaitkan dengan perasaan kasih sayang yang mendalam. "Bercinta" juga kita sebut apabila kita rasa berat untuk melakukan sesuatu bukan? Bahasa pasar mungkin. "Bercinta betullah nak pergi ke sana tu"...membawa maksud beratnya rasa hati untuk pergi.

Mungkin itulah perasaan yang ada bagi mereka yang mempunyai kes akibat tangkapan dalam peristiwa perhimpunan Aman yang dilabelkan oleh polis sebagai perhimpunan haram, maka pesertanya harus ditangkap.

Namun bukan semua yang hadir ditangkap, hanya beberapa orang sahaja terpilih untuk ditangkap dan mengharungi episod perbicaraan yang panjang dan penuh ranjau dan duri mengikut nasib seseorang itu.

Bercinta betul untuk ke Mahkamah, cuti harus dipohon, bukan sekadar sehari, tetapi dua, tiga malah menjangkau lima hari tanpa henti. Bercinta betul.....

Duduk di dalam mahkamah ada etika dan tertib yang perlu diikuti...harus terbit rasa cinta yang tinggi dalam perjuangan menegakkan keadilan dalam diri dan semua yang terlibat untuk terus tegak duduk di dalam kandang orang salah dan bangku mahkamah.

Itu hanya sebahagian kisah cinta yang perlu dilalui tanpa menaruh hati kepada sesiapa, cuma selalunya terbit rasa benci dan marah yang meluap-luap kepada mereka yang mendakwa kita. Rasa mahu jerit di telinga mereka bahawa "kami tidak lakukan semua yang awak dakwa tu, tahu tak!!!".

"Setujukah awak jika tindakan itu adalah cubaan dia untuk menyuruh orang ramai membaling batu kepada polis" tanya Timbalan Pendakwaraya kepada saksi polis yang lebih awal membuat kesaksian bahawa tindakan orang yang ditangkap itu ialah untuk membantu polis menghalang orang membaling batu kearah polis.

Benci dan marah bukan kita pada dakwaan yang berbau fitnah itu.

Cintanya Peguambela dengan Keadilan.....Memastikan Keadilan tertegak.

Ya..perlu terbit tinggi rasa cinta mereka dalam membela nasib individu yang ditangkap dan dituduh. Demi memastikan Keadilan tertegak, mereka yang tidak bersalah dibebaskan dari pertuduhan. Bermatian mereka bekerja dan berusaha tanpa bayaran demi membela mereka yang teraniaya akibat satu kezaliman penguasa.

Hari ini dan semalam saya belajar erti cinta para peguambela yang membela suami saya dan 12 orang OKT yang lain dalam kes 'Ops Bubar DUN Perak' walaupun ianya sudah berjalan lebih dari setahun. Malah saya belajar banyak perkara sepanjang kes berjalan.

Moga dengan CINTA CINTA ini kami semua akan beroleh kejayaan, walau apa keputusan yang mendatang......................................

"I rest my case".....buat masa ini.....

No comments: