Saturday, 31 July 2010

POLIS Jangan ganggu kami!!!

"Kak Nashita, saya rasa you cuma ambil-ambil gambar saja, tak mahu ditangkap lagi" kata adik Nalini setiausaha Gerakan Mansuhkan ISA kepada saya ketika saya menghantar barang-barang untuk persediaan kami mengadakan Candle Lite Vigil serentak di 8 buah tempat di seluruh negara.

"Ya lah Nalini, penat lah kena pergi Mahkamah, buang banyak masa" jawab saya mempersetujui cadangan Nalini.

"Tapi kita juga nak bersama tunjukkan solidariti, tapi janganlah tangkap kita" sambung lagi hujah saya pada Nalini.

Ketika kami bermesyuarat kali terakhir di tapak tempat Vigil yang bakal diadakan pada 1 hb Ogos adik Temme dari SUARAM Suara Rakyat Malaysia menyuarakan pendapatnya "kalau polis nak tangkap tak apa, tangkaplah, tapi janganlah dakwa kita".

Saya bersetuju sangat dengan ungkapan itu, kalau Polis terlalu terdesak untuk membuktikan bahawa perhimpunan yang diadakan adalah 'HARAM' dan sesiapa yang hadir akan ditangkap, okay, fine, okay bagi semua, tangkap semua kami, soal siasat kami mengikut peruntukan yang ada, tapi lepaskan sajalah. Tidak ada apa-apa kesalahan yang kami lakukan atau bakal kami lakukan.

"Membuang masa, sangat membuang masa". Masa kita seolah tidak penting lagi. Tidak ada budi bicara yang dipertimbangkan di pihak OKT.

Bayangkan contoh yang berlaku dalam kes suami saya yang berjalan di Mahkamah Kuala Kangsar. Untuk bulan Julai ini, beliau telah mengambil cuti 13, 14 dan 15 Julai. Kemudiannya mengambil cuti 3 hari lagi 28, 29 dan 30 hb Julai. Sudahpun 6 hari semuanya. Namun untuk 3 hari cuti yang diambil tersebut, perbicaraan yang dijalankan ialah pada 28hb bermula jam 10.25 pagi dan berkahir jam 11.30 pagi. Hari ke 2 bermula jam 9 pagi berkahir jam 10.25 pagi. Sambung semula jam 3.30 petang dan berakhir jam 4.45 petang. 30 hb ditiadakan maka kami pulang semula ke Kuala Lumpur.

Saya hanya tahu untuk meluahkan perasaan mengenai sistem Mahkamah yang perlu kami lalui. Semua OKT perlu ada di Mahkamah jam 8.30 pagi tetapi tidak tahu jam berapa sebenarnya ianya akan bermula. Kebanyakan kes yang pernah saya tempuhi, kebanyakan penangguhan adalah di atas faktor-faktor yang ditimbulkan oleh pihak pendakwaan, maka kami menjadi mangsa.

Menjelang rancangan Gerakan Mansuhkan ISA ingin mengadakan Candle Light Vigil pada 8 malam 1 hb Ogos di Padang Timur Petaling Jaya dan di beberapa tempat di seluruh negara kami sudah mendapat maklumat bahawa Polis sudah mengeluarkan amaran perhimpunan ini tidak dibenarkan dan sesiapa yang hadir akan ditangkap. Malah pihak Polis telah maju setapak daripada biasa dengan menghantar surat dan arahan kepada media agar mereka juga tidak hadir dan memaklumkan kepada orang ramai untuk tidak hadir ke Majlis tersebut.

Makluman yang kami terima juga ialah 3 orang Pesuruhjaya SUHAKAM bersama pegawai mereka telah berjanji untuk hadir bagi memantau dan melihat akan perjalanan perhimpunan ini. Begitu juga pihak Persatuan Peguam, Bar Council akan menghantar ramai ahli mereka sebagai 'monitoring team'.

Perhimpunan ini diadakan sebagai memperingati 50 tahun kewujudan Akta ISA yang zalim di bumi Malaysia sempena tarikh 1 hb Ogos. Ianya sebuah perhimpunan aman dengan semua akan hanya berkumpul dan memegang sebatang lilin setiap seorang dengan sedikit ucapan dan persembahan.

Kenapa pihak Polis mesti takut dan ingin mengganggu perhimpunan ini adalah satu soalan yang sudah ada jawapannya.


No comments: