Wednesday, 18 August 2010

Peristiwa awal Ramadan.....

Tidak mahu membiarkan blog ini kesepian tanpa berita dek kerana kekangan waktu lebih-lebih lagi di bulan Ramadan ini, terlalu banyak perkara pula yang mendatang....


Dari awal Ramadan sudah ada banyak peristiwa penting yang berlaku di dalam negara, yang berkaitan dengan perlanggaran Hak Asasi Manusia.

Kes Himpunan Mansuh

1 Ramadan, kami 29 orang OKT yang ditangkap di perhimpunan Aman 'Himpunan Mansuh' pada 1 Ogos 2009 telah berada di Mahkamah Jalan Duta bagi mengikuti perbicaraan kes tersebut yang bermula sejak 9hb Ogos 2010. 4 orang dari kami telah mengaku bersalah diatas pertuduhan mengikuti perhimpunan 'HARAM' pada hari sebelumnya. Namun pada tarikh 1 Ramadan setelah kami semua duduk berbincang dan bersama memberikan motivasi kesemua 4 orang tersebut telah menarik balik pengakuan mereka dan bersedia untuk bersama kami semua berjuang hingga dakwaan ke atas kami digugurkan.

Niat mereka untuk mengaku bersalah atas pujukan pihak Timbalan Pendakwaraya yang kami yakin sebab utamanya ialah mereka tidak yakin dengan pertuduhan mereka sendiri.

Tahanan ISA lagi!

Pada tarikh 1 Ramadan kami di GMI dan pejuang Hak Asasi Manusia dikejutkan dengan penahanan 3 orang lagi di bawah akta Zalim ISA. Seorang darinya berusia 70 tahun!.

Sebahagian kenyataan SUARAM dan GMI adalah seperti di bawah:

SUARA RAKYAT MALAYSIA & GERAKAN MANSUHKAN ISAPRESS STATEMENT: 11 AUGUST 2010

FASTING MONTH BEGINS WITH HUMAN RIGHTS VIOLATIONS: ANOTHER 3 ARRESTED UNDER THE ISA!

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) and Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) are astonished to learn of the latest arrest under the infamous Internal Security Act (ISA) on the first day of the Ramadhan fasting month.

To invoke the ISA against these individuals is absolutely against the fundamental principles of human rights, justice and international human rights standards.

Those 3 are known as:

  1. Mustawan Ahbab (34) Indonesian
  2. Samsul Hamidi (34) Malaysian
  3. Seikh Abdullah Sheikh Junaidi (70) Malaysian
TANGKAPAN DI AMCORP MALL

Pada 16 hb Ogos pula 29 OKT yang ditangkap pada Majlis Candle Light Vigil di hadapan Amcorp Mall pada 1 hb Ogos yang lepas pula telah hadir ke Ibu Pejabat Polis Petaling Jaya untuk disambung ikat jamin mereka. Kami turut ke sana memberi sokongan.

Ikat jamin mereka semuanya telah disambung hingga ke tarikh 1 hb September 2010 dan dikehendaki hadir ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya pada jam 8.30. Saya telah turut menjadi penjamin bagi 3 orang OKT maka saya perlu juga ke Mahkamah pada tarikh tersebut.

Kami semua yakin yang pada hakikatnya pihak Pendakwaan sedang dan telah gagal memikirkan apakah pertuduhan yang paling baik untuk dikenakan ke atas semua yang ditangkap kerana mereka bukannya merusuh atau gagal bersurai kerana polis dan FRU yang MERUSUH dan membuatkan keadaan jadi kecoh!.


Sebahagian dari OKT berehat dengan tenang di 'ARJUNAIDI GREENLAND'....wow.......

Inilah dia Ketua Polis Petaling Jaya yang telah mengganasi orang awam pada 1 hb Ogos 2010 di hadapan Amcorp Mall. Ketika menyampaikan aduan ke SUHAKAM Pengerusi GMI telah menyatakan bahawa pemenang pelanggar Hak Asasi Manusia pada hari tersebut ialah Ketua Polis Petaling Jaya!

Walaubagaimanapun saya musykil bagaimana pondok diatas dinamakan di atas nama ARJUNAIDI dan dihadiahkan oleh MK Land????

KES OPS BUBAR DUN PERAK.

Esok 19hb -20hb Ogos 2010 kes ini akan disambung bicara selama dua hari. Pada 2 sesi perbicaraan yang lepas pihak Timbalan Pendakwaraya telah membuat perjanjian yang begitu pasti bahawa beliau akan menyelesaikan kes ini pada tarikh 20hb Ogos kerana ianya akan dijalankan dari jam 8.30 pagi, namun pada sesi dua minggu lepas kami terpaksa menahan marah dan geram bila beliau menambah lagi tarikh 26hb Ogos dan kami juga dapat kesan bahawa kes ini tidak dapat dihabiskan dengan segera walau ianya berjalan hampir setiap dua minggu atau seminggu sekali!!!

KES OPS PADAM 3 PROTES

Kes ini pula akan bersambung pada 24-26hb Ogos..............

Namun....mereka semua dan kita semua terus berjuang dalam cara kita sendiri..

8 Ramadan/ 18 Ogos 2010

Pernyataan-pernyataan yang saya kutip dari twitter yang menyentuh hati dari dua mahkamah untuk 2 kes membela hak asasi manusia hidup atau mati, tahanan atau bebas

Teoh inquest:
Asked if she had to take sides, Dr Pornthip said: "I work for the
rights of the dead and not for Malaysia and Selangor."

Appeal Habeas Corpus Azzahari dll:@syahredzan: There is nothing for people like Amer and rest of NWF to gain. Not money, not fame, not position. Only satisfact
ion.

Court 'commends Amer for fighting for human rights', but 'bound by the law'.
.kes Habeas Corpus Azzahari dll.

semuanya akan terus bersambung...................

No comments: