Monday, 2 August 2010

Polis menganas di Vigil sempena 50 tahun ISA di Armcorp Mall, PJ (Bah 1)

Gambar-gambar di bawah ialah ketika perhimpunan mula diadakan dan Polis dari awal lagi telah menganggu. Ini bertempat di hadapan Padang Timur berhadapan dengan Amcopr Mall.

Pegawai Polis di bawah inilah yang beberapa kali jerit supaya orang ditangkap. "tangkap yang pakai merah!!!!"


Ada yang cedera setelah polis dan FRU mula mengejar dan menolak-nolak orang ramai menuju balik ke arah Amcorp Mall. Gambar di atas ialah Sing Yee salah seorang AJK GMI.

Keadaan bertamnah kecoh apabila polis mula MERUSUH!!!. Kelihatan juga Haris Ibrahim.

Orang ramai para peserta Candle Lite Vigil yang aman bergerak dengan aman.....

FRU seperti biasa membuat benteng menghalang orang ramai masuk atau keluar.

Kelihatan Tuan Syed Ibrahim Pengerusi GMI, Arutchelvam, Nalini dan juga Selvam yang mengetuai team negotiator, menjalankan tugas untuk berunding dengan pihak polis agar memberi peluang untuk semua berkumpul untuk tempuh masa hanya 1 jam sahaja. Kelulusan dari pihak berkuasa tempatan pemilik kawasan tersebut, MBPJ sudah pun diperolehi.

Tengok tu pegawai polis yang menjadi Chief Commandat tu.....menghala loud hailer ke arah Arut yang cuba berunding dengan keras berkata "BIAR SAYA YANG BERCAKAP!!!!!"......sungguh berkuasa dia...tiada perundingan lagi.

Selepas episod ini beliau terus mengeluarkan arahan supaya tangkapan dibuat dan FRU dan polis bervest hijau mula mengganas!!!!

Gambar-gambar ini ketika semua yang hadir dengan diketuai oleh sekretariat program dan AJK GMI bergerak dari tempat letak kereta Amcorp Mall menuju ke Padang Timur untuk mulakan program.

Berjalan secara aman tanpa sebarang laungan jauh sekali PROVOKASI!

Cuba lihat semua pun suka hati dan senyum-senyum sebelum majlis bermula:))

YB Tian Chua datang beri sokongan beliau juga bekas tahanan ISA di tahun 2001-2003. Beliau baru sahaja sampai dari Melaka di mana di sana juga telah diadakan satu perhimpunan Reunion bekas-bekas tahanan ISA. Dari update Twitternya katanya hampir 1000 orang berkumpul di sana, bekas tahanan ISA.

2 comments:

HAIRAN said...

yg memerintah org melayu 'mengaku' islam
ketua polis negara 'nampak' mcm mly islam

tapi bila buat kerja semua ikut hukum zaman SEBELUM islam... malu beb !!! Negara kafir laknat pun tak ada zalim mcm nih...

mmg patut dan WAJIB kita tukar kerajaan skg nih

moga para tahanan isa dan ahli keluarga mereka mendapat rahmat Allah dan diberikan kesabaran.

Moga2 mereka yg zalim itu dilaknat Allah didunia lagi.

PRO KEAMANAN said...

sudah sudahlah menjadi agen huru hara

kalau mahu vigil pergi sahaja ke rumah sendiri atau office parti. pusat membeli belah bukan tempat berdemo. tak dibuat orang benda bangang macam ni. Amcorp Mall harta peribadi. Jangan buat macam harta kepala bapak korang nak bawak lilin berjalan. Fire hazard tu

dan ISA masih diperlukan. Maaf. Aku juga liberal tapi untuk mansuhkan ISA suatu perkata tak masuk akal.