Friday, 27 May 2011

Diari Orang Kena Tangkap : "Ku temui nikmat persaudaraan dan kasih sayang"

kena

Seronok hari ini, akhirnya dapat tunaikan hajat untuk lepak-lepak di Gerai MAIS di hadapan Masjid Jamek Kajang. Gerai Sham dan Fendi. Ada 5 gerai semuanya sebaris di situ dan beberapa gerai di bawah khemah di kawasan lapang yang menjual pelbagai jenis makanan dan minuman.

Kenyang dan kembung perut dibuatnya kami hari ini dengan makanan dan minuman. Sekali sekala bersembang dan berbual dengan beberapa orang pelanggan yang singgah dan tuan punya gerai yang lainnya.

Senang hati duduk-duduk di situ mengisi sedikit masa lapang berbual mesra. Sejuk hati dengan semangat tolong menolong dan setiakawan yang wujud dalam diri pemilik gerai-gerai bersebelahan gerai Sham dan Fendi.

Ketika saya dan dua orang anak perempuan tiba, Sham dan Fendi baru membuka gerai mereka yang kini menjual pakaian, tudung, telekung dan pelbagai produk kegunaan Muslim khususnya. Satu ketika dahulu Sham turut sama menjual minuman dan ABC istimewa. Sungguh laris hingga tidak menang tangan.

Saad, pemilik gerai yang menjual buku-buku agama membantu Sham dan Fendi menyusun barangan di kedai. Beliau juga membantu membawa makanan dan minuman yang kami tempah di gerai adik yang menjual laksa di hujung sekali.

Kami menumpang makan dan duduk santai di meja yang diletakkan di ruang hadapan kedai adik yang membuka kedai jahitan bersebelahan kedai Sham. Beliau baru membuka perniagaannya maka masih banyak masa terluang. Dia juga turut sama duduk-duduk santai bersembang sambil makan dan minum.

Sambil makan muncul pula seorang lelaki berkopiah dan berkain pelikat.

"Kak N, ni peguam ni Hj Othman." Sham mengenalkan saya pada lelaki tersebut.

"Eh, saya kenal dan pernah jumpa ni dalam kes mana tah ya." ya rasanya saya pernah berurusan dengan Tuan Haji Othman.

"Hj Othman, suami kakak ni lah yang kena tangkap untuk kes di Perak tu." jelas Sham lagi.

"Ya, dah sampai ke peringkat bela diri dah ni Tuan Haji." jelas saya pula.

"Ya ka, nak denda lah tu, tak apa ujian dalam perjuangan tu." Tuan Haji Othman memberikan semangat kepada saya.

Alhamdulillah, InsyaAllah akan lebih bersemangat menempuh ujian.

Sambil-sambil bersembang sempat juga saya membalas emel kepada AJK GMI dengan sedikit nada emotional...entah mengapa....

"hujung minggu ni hingga minggu depan kami sedikit stress dengan aktiviti anak-anak dan kes Kuala Kangsar yang tak glamour dan tak ada yang peduli itu akan mula bicara semula Isnin hingga Khamis." ish...sungguh beremosi entah kenapa..

.

Dapat balasan dari Pengerusi GMI:

"Nashita, amat simpati dengan stress yang dihadapi. Cubalah kongsi tarikh kes dan intipati kes. Kita war-warkan kepada kawan-kawan. Sabar dalam ujian. Sabar dalam tindakan. Sesungguhnya Allah bersama-sama orang-orang yang sabar."

Sungguh terasa saya tidak sabar dalam tindakan...ya...saya akan belajar untuk lebih bersabar di dalam setiap tindakan, ucapan, dan penulisan...Moga Allah terus beri kekuatan.

Namun di Kedai Sham dan Fendi saya temui nikmat persahabatan, persaudaraan, setiakawan dan nikmat kasih sayang....

Moga Allah berikan pertolongan kepada hamba-hambaNya yang bersabar dan berusaha.

5 comments:

Anonymous said...

kak n kadang2 emosi mengusai jiwa.. tapi tak ada masalah...ada masa kita merajuk ada masa org pujuk kita.....

Anonymous said...

komen kat atas dari
sham
masjid kajang...
:)

ummu asiah said...

he..he...tau tau...kadang2 kita geram..maka melepaskan geram:))

elizumir said...

asalamualaikum kak. datang la lagi kak. yg jaga kedai jahit tu wati namanya, saya yg dtg kemudian pakai baju hijau. suka tgk telatah anak2 akak. kalau bosan2 tu datang la ye kak. boleh sembang2 lagi.

ummu asiah said...

:) elizumir..

Salam perkenalan...adeh..nasib baik tulis yang baik-baik saja..:))

memang nak pergi lagi nak bawa kain.