Tuesday, 24 May 2011

Tanah Runtuh: Gambar-gambar dan laporan dari lawatan MB Selangor.


Petang semalam kami berpeluang berada di lokasi kejadian tanah runtuh yang menimpa Rumah Anak-anak Yatim Madrasah Al-Takwa Hulu Langat.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan barisan EXCO kerajaan Negeri turut hadir bagi melawat dan mendengar taklimat. Ahli EXCO yang turut serta terdiri dari YB Yaakob Sapari, YB Rodziah Ismail, YB Dr Xavier Jayakumar, YB Elizabeth Wong, SUK, Datuk Mohammed Khusrin Munawi dan Ahli Parlimen Hulu Langat YB Che Rosli Che Mat.
Menteri Besar Selangor telah memendekkan lawatannya ke luar negara dan terus pulang ke tanah air sebaik menerima berita kejadian.

Turut hadir pada petang itu ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Struktur bangunan yang terletak di tebing bukit dan di pinggir jalan. Dari penerangan Pengarah Kanan Kejuruteraan Cerun Jabatan Kerja Raya (JKR) Datuk Ir Ashaari Mohamad kecerunan tebing bukit di belakang Madrasah tersebut ialah hampir menegak antara 75-80 darjah dan jarak antara kemah yg terletak di belakang madrasah sangat hampir dengan tebing bukit. Memang membuatkan hampir mustahil mangsa dapat melarikan diri apabila kejadian berlaku.


Ini adalah pemandangan di kawasan lapang di hadapan madrasah di seberang jalan.


Anggaran pihak JKR timbunan tanah yang jatuh menimpa lokasi kejadian ialah sebanyak muatan 600 buah lori dan mencapai ketinggian 4 meter!. Sungguh hebat dan tragis sekali kejadian ini.

Sebaik tiba di lokasi kejadian YAB Menteri Besar dan DS Anwar Ibrahim telah terlebih dahulu berjumpa dan bermesra dengan penghuni madrasah yang terdirii dari anak-anak yatim.

Setiap kejadian pasti ada hikmahnya dan sudah ada yang terpaksa menjadi mangsanya. Selepas peristiwa ini Kerajaan Negeri telah berjanji untuk memberikan peruntukan bagi bantuan kepada kerja kebajikan dan pusat kebajikan.


Kerajaan negeri juga akan mengenal pasti dan memastikan lokasi yang akan diberikan kepada pemohon adalah selamat dan prosedurnya tidak menyalahi undang-undang.

"Kerajaan negeri telah memutuskan untuk memberi tapak tanah milik kerajaan negeri dengan bayaran sangat rendah iaitu tidak lebih satu ringgit untuk usaha kebajikan," kata beliau selepas mendengar taklimat dan melawat tempat kejadian tanah runtuh di Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat, petang semalam. (harakahdaily)

Beliau berkata, pentadbiran sesuatu institusi kebajikan yang dibina juga akan dipantau bagi mengelakkan sebarang kejadian buruk berlaku.


Hadirin diberi taklimat tentang lokasi kejadian berdasarkan imej satelite sejak beberapa tahun lepas yang telah menunjukkan situasi berbahaya apabila ada aliran air akibat dari hujan lebat dan penebangan pokok di sekitarnya.


Pihak Polis juga memberikan penerangan tentang kerja-kerja menyelamat di kawasan tersebut pada hari kejadian.


Mangsa dan waris mereka.


Mereka-mereka yang menjadi mangsa yang kehilangan sahabat dan saudara.


Menurut saudara ini beliau kehilangan dua orang anak dan katanya semua mereka di sini adalah anaknya dekat di hatinya....


Mengambil peluang meninjau gambar-gambar di hari kejadian.

1 comment:

Cikli said...

takziah untuk keluarga mangsa dan sesiapa yang terlibat.
Allah merahmati mereka semua