Sunday, 29 May 2011

Diari Orang Kena Tangkap: Tribut buat Peguam Rakyat, Wang bukan kriteria.

Setelah 2 tahun 4 bulan berlalu, baru kami semua mendengar cerita di sebalik apa yang berlaku kepada salah seorang peguam yang membela nasib 13 orang yang ditangkap pada tarikh 6hb Februari 2009. Tarikh yang menyaksikan rakyat Perak bangun dengan beraninya membantah perlantikan DS Zambri sebagai Menteri Besar Perak secara tidak sah, mengambil tempat DS Nizar Jamaluddin.

Satu suasana yang belum pernah berlaku sebelum ini, mungkin juga ianya mengambil semangat jihad rakyat Palestine ketika itu. Ada yang hingga berbaring di atas jalan dalam cubaan cuba menghalang pergerakan kenderaan menuju ke Istana Iskandariah bagi majlis angkat sumpah DS Zambri sebagai Menteri Besar Perak menggantikan DS Nizar Jamaluddin dengan cara rampasan kuasa kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat.

Pada hari itu 9 orang telah ditangkap secara rambang dan hingga tempoh 2 minggu selepas itu 4 orang yang lainnya ditangkap menjadi semuanya 13 orang.

Hingga kini kesemua 13 orang mereka dibela oleh beberapa orang peguam yang handal dan komited. Mereka terdiri daripada Tuan Haji Aminuddin, Augustine Anthony, Zamberi, Yusnita dan juga terkini, Bah Tony.

2 tahun lebih mereka berkorban masa, tenaga dan wang ringgit untuk membela mereka yang didakwa hingga ke tarikh keputusan dibuat kesemua yang dituduh diperlukan untuk sambung bicara dan membela diri.

Selepas tarikh itulah di dalam satu perjumpaan bagi persediaan untuk proses membela diri, Augustine Anthony menceritakan kepada kami semua yang terlibat apa yang telah dilaluinya selama melalui proses perbicaraan. Oleh kerana beliau tidak mahu lagi kami semua berterusan berterima kasih kepadanya kerana memberikan khidmat 'pro bono' tanpa bayaran.

"Dalam tugas seorang peguam kami akan bangun membela nasib rakyat apabila ianya diperlukan. Wang sudah tidak lagi menjadi satu kriteria yang penting." itu permulaan ketegasan beliau dalam profesion seorang peguam.

Pada hari kejadian rupanya beliau dalam keadaan yang sakit kuat dan sedang menerima rawatan di sebuah hospital bagi menentukan apa sakitnya. Beliau menerima panggilan yang memerlukan beliau hadir memberi bantuan kepada mereka yang ditangkap pada petang 6hb Februari 2009 itu.

Oleh kerana kesihatan yang tidak mengizinkannya memandu, dia telah dibawa terus ke Balai Polis Kuala Kangsar. Bermula tarikh itu hingga kini beliau tetap terus membela dan tidak pernah menguzurkan diri di setiap tarikh perbicaraan.

Pengalaman ditangkap sebanyak 3 kali dan pengalaman bersama perhimpunan aman yang berakhir dengan tangkapan membuatkan saya mengenali ramai peguam. Ramai peguam memang ramai setiap kali ada tangkapan. Ramai yang akan hadir pada hari mereka ditangkap...namun tidak ramai yang akan terus menerus bersama sepanjang jalan bertahun lamanya perbicaraan diadakan...

Tribut kami untuk semua peguam rakyat...yang berjuang dan terus berjuang mengikut semangat dan etika yang ada.....demi rakyat yang dizalimi bagi menuntut keadilan....

30hb Mei-2 jun adalah tarikh yang telah diberikan oleh Mahkamah untuk sebutan kes dan bela diri. Kami akan ke Kuala Kangsar mulai esok dan segalanya akan bermula di sana untuk satu episod perjuangan yang baru....BELA DIRI.

2 comments:

zeqzeq said...

As salam. Minta izin Link

ummu asiah said...

Zeqzeq...

Silakan, terima kasih.