Tuesday, 4 January 2011

"Selasa bersama Profesor Morrie" dan Dato' Shahnon Ahmad.

"Ummi esokkan birthday Asiah, Ummi nak beli hadiah apa untuk Asiah?" petah saja Asiah bertanya pada Ummi.

"Alamak ummi tak perasanla dah esok dah birthday Asiah, tengoklah nanti macamana."

Itulah akibatnya, harijadi Asiah jatuh pada 4hb Januari, terasa terlalu cepat dan dekat sangat dengan tahun sebelumnya. Apatah lagi dengan kesibukan baru buka sekolah.

Apa nak buat sudah jadi kebiasaan pula kini bila harijadi perlu beri hadiah walau pada hari kebiasaan apa yang diingini tetap dibeli. Akur saja dengan kehendak anak tetapi tidaklah berlebihan.

Maka di sebelah malamnya kami sekeluarga keluar tanpa kedua orang abang Asiah dan Asma', jalan-jalan 'window shopping'. Pegang itu, tengok ini, cuba itu dan pakai ini. Itu sudah cukup memuaskan hati semua. Abah pula setiap kali ke shopping mall akan singgah di kedai alat telekomunasi dan tanpa jemu bertanya dan mencuba alat komunikasi canggih dan pekedai juga tanpa jemu memberi layanan sebaiknya.

"Okaylah boss, terima kasih, lain kali kami datang lagi" sambil tersenyum, berulang kali d i setiap kedai yang disinggahi. Apa nak buat jamu mata dan selera saja. Lainlah kalau gaji mencecah RM 425,000 seperti gaji CEO SYABAS, maka benarlah istilah 'dengan hanya petik jari saja" tersebut!

Jalan punya jalan akhirnya destinasi yang mesti juga disinggahi ialah kedai buku POPULAR. Mesti, untung beli di sini kerana terus boleh dapat diskaun 20%! Untung bukan?

"Selasa bersama Morrie adalah sebuah catatan peristiwa orang-orang yang menakjubkan. Bagi kita mungkin datuk, guru ataupun rakan sejawat adalah seorang yang lebih tua, sabar dan bijak, yang memahami kita sebagai orang muda yang masih tercari-cari mengenai hidup. membantu kita melihat dunia sebagai tempat yang lebih indah serta memberitahu kita cara yang terbaik untuk mengharunginya.?"

Sebenarnya ikutkan hati tidak mahu lagi membeli buku kerana masih banyak lagi buku yang ingin dibaca dan dibawa ke sana sini di dalam beg tanpa habis membacanya atau disimpan dengan hanya separuh jalan membacanya. Tetapi semalam memang tidak tertahan untuk membeli buku di gambar di atas. Dalam hati berkata untuk 'justify' pembelian yang ini...

"Ah, nipis saja dan harga juga hanya belasan ringgit sahaja tetapi isinya begitu menarik. Buku tentang pengalaman hidup dan pengajaran yang lumayan nilainya".

Birai kedai buku sudah hampir diturunkan kerana kompleks membeli belah tersebut tutup lebih awal dari kebiasaan kompleks yang lainnya, cepat-cepat lari ke kaunter dan buat bayaran. Harga tercetak ialah RM 16.50, tetapi saya hanya perlu membayara RM 11.90 setelah dikurangkan dengan diskaun! Murah bukan untuk sebuah buku yang tak ternilai pengajarannya saya kira...

Memang saya gemar membaca buku seumpama ini. Di dalam beg saya yang saya bawa ke mana-mana bukunya kini ialah buku "Kembara Seorang Hamba" karya Dato' Shahnon Ahmad.

"Kembara Seorang Hamba merupakan soliloquy iaitu monolog diri yang disampaikan dengan jelas dan berkesan tentang sahsiah manusia dalam ranjau duniawi. Menggunakan pendekatan al-Quran sebagai wadah penyucian jiwa dan menjadikan pengisiannya sebagai benteng yang utuh untuk merasai kasih sayang-NYA yang tiada bersyarat!"

Namun di awalnya penuh juga dengan rintihan 'seorang tua' yang mungkin terasa dirinya sudah tidak ada makna lagi pada sesiapa..rintihan demi rintihan...

Namun ianya sewajarnya menjadi pengajaran pada semua yang terusan melakukan kejahatan dan kezaliman demi untuk kesenangan diri sendiri tanpa memikirkan hak orang lain.

Di dalam do'a-do'a kita kepada Allah kita terusan memohon agar dipanjangkan usia oleh Allah, namun bukanlah untuk terus tegak menongkat langit tetapi biarlah dipanjangkan usia dalam keimanan dan ketaqwaan dan di bawah perlindungan Allah semata.

Dalam buku ini Dato' Shahnon Ahmad mengumpamakan dirinya sebagai 'durian di hujung Julai'.

"Maka secara otomis, meresap masuklah ketenangan dan kelapangan ke dalam hati yang berdegup ini. Terasa diri berada dalam perlindunganNya. Terasa diri ini bukan keseorangan tapi DIA sentiasa bersama. Aku yang terkatung-katung di hujung Julai, bukan disisihkan oleh sesiapa tapi penyisihan itu disengajakan dan dirancang olehNya. Bisikan kalbu ketika itu benar-benar membuahkan ketenangan dan kesyahduan. Aku berlapang dada dengan penyisihan itu. Biar saja mereka yang mengejar kesementaraan itu terus sibuk dan dimabuki duniawi. Aku tetap di sini bersamaNya dan berada dalam perlindunganNya."

Untuk Asiah di hari Selasa 4hb Januari ini dan pada semua anak-anakku dan setiap kita yang diberi pinjam kehidupan ini moga kita terus hidup memberikan kebaikan kepada semua yang hidup di muka bumi ini...Amin...

1 comment:

malaysiandotcom said...

mohon link blog wa kat sini.blog ummu dah di link kat sini
http://malaysiandotcom.blogspot.com