Tuesday, 11 January 2011

Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!!!

Hari ini rutin seperti biasa 8.00 pagi keluar menghantar Asiah anak yang paling bongsu ke sekolahnya di Desa Melawati. Jauh sedikit dari rumah kami di Gombak. Tiba-tiba hati terasa ingin duduk sendirian lepak-lepak minum sambil membaca suratkhabar sebelum pulang ke rumah.

Sambil duduk sendirian meneliti tajuk-tajuk berita di dalam akhbar Sinar Harian Selangor terdetik di hati ingin menghubungi Sham Mama kepada Annisa dan An-Nur.

" Sham, tudung-tudung tu kalau ada yang rasa tak ramai yang suka boleh pulang balik dan ambil yang lain. Bila free sms akak dan akak akan call Sham balik. Nak pegi pun rasa badan tak larat lagi nak drive jauh."

Memang sejak Khamis lepas badan tidak berasa sihat dan hingga hari ini selera makan berubah dan kurang berselera makan dan badan pula rasa lemah dan tidak sehat setelah dilanda gastrik dan demam panas.

Sham dan suaminya Fendi membuka gerai di perkarangan Masjid Jamek Kajang milik MAIS. Pelbagai barang seperti tudung, baju, jubah lelaki, songkok, telekung, buku dan bermacam barangan ada di sana. Mereka juga menjual minuman panas dan sejuk. Istimewa di sana ialah ABC Nyonya Sham.

Sham membalas sms saya: " Annur masuk wad jam 4 pagi tadi. Ni baru sampai rumah..."

An-nur dan Annisa memang sering keluar masuk wad, sudah tentu menjadi cabaran dan memerlukan kekuatan buat mereka. Apatah lagi perlu terus mencari rezeki.

"Ye ke..kat Hospital Serdang ke..Sham nak g hospital pkl berapa?" saya minta kepastian dari Sham agar dapat saya ziarah Annur dan Sham sekali di sana.


Rupanya Sham hanya akan pulang ke rumah sebentar untuk tidur dan rehat sebelum keluar semula untuk membuka kedai mereka.

Mampukah saya untuk terus berehat dan melepak dengan hanya sakit badan yang sedikit??? Rasa tidak berdaya untuk berdiam diri.

Saya membaca kisah mereka di sini dengan hati saya masih memikirkan betapa ramai lagi rakyat yang menderita dan betapa ramai lagi rakyat yang memiliki segalanya....namun kita semua terus berusaha untuk hidup dengan titik peluh kita sendiri walau kehidupan makin menekan dengan kenaikan harga setiap barangan penting secara mendadak dan berterusan.

Sungguh tertekan nasib rakyat untuk terus menghirup nafas hidup yang segar di bumi Malaysia ini.

"Rosmah dan Najib menginap di Hotel Atlantis, Dubai, di Bridge Suite yang kadar semalamnya ialah RM 100,000!" ujar YB Azmin Ali di dalam ceramahnya semalam.

Memang kita tidak boleh menerima berita selagi ianya tiada sumber yang sahih. Namun berita ini disampaikan oleh Azmin di dalam ceramhnya di Dewan AU2, Taman Keramat semalam, disaksikan oleh ribuan rakyat dan turut serta Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, YB Saari Sungib serta YB Tony Pua.

Namun hati rasa terus pedih dan tersiat mendengarnya.

No comments: