Wednesday, 5 January 2011

"What improvements would you like to see for Malaysia in 2011?"

Hari ini saya pulang dari kedai runcit di hadapan rumah dengan tersenyum girang. Tidak perlu lagi saya mencongak-congak dan memikirkan di dalam kepala apa yang telah saya beli dan diisi di dalam beg plastik yang dibawa pulang dari kedai runcit apabila barangan yang dibeli untuk sekali masak mencecah hampir RM50.

Oleh kerana kedai runcit terletak beberapa langkah sahaja di hadapan rumah maka telah menjadi kebiasaan saya untuk hanya membeli bahan masakan bila perlu dan di kedai baru memikirkan apa yang hendak dimasak. Seringkali hati sakit dengan harga barangan yang tinggi dan tidak dilupakan untuk mengenang nasib rakyat lain yang mungkin tidak punya pendapatan tetap.

Hari ini di kedai saya mengambil 3 ekor ikan kembong, sayur taugeh, tauhu, timun dan juga ikan bilis. Jumlah harga belian saya ialah RM10.60. Harga ini dibayar untuk hidangan makan malam untuk 5 orang sekeluarga. Saya dikira beruntung kerana hanya perlu memasak untuk makan malam sahaja di hari persekolah kerana anak-anak pulang hampir waktu asar atau selepas itu.

Saya mencatatkan rasa hati ini di dalam ruangan Facebook dan menerima komen yang menyedarkan diri saya bahawa kelegaan saya hanyalah untuk hari ini dan untuk diri sendiri. Bagaimana dengan mereka di luar sana? Bagaimana dengan anda....tiap-tiap mulut dalam ahli keluarga kita perlu diisi....dan harga barangan terus naik tanpa mengira tahap dan taraf kehidupan rakyat kebanyakannya yang terus terhimpit dengan gaji yang bukan lagi cukup-cukup makan.

"~* yg anak 10 org cam ner..itu baru sekali makan...3 x makan camner..gaji baru RM 750 sebulan..."

Ya, bagaimana mereka yang punya tanggungan yang ramai dan gaji yang sangat minima...

...dan Perdana Menteri kita bertanya ini di laman twitternya...

Mohd Najib Tun Razak
What improvements would you like to see for Malaysia in 2011? Participate in my new poll now:

Jawapannya...kita tidak mahu menara setinggi 100 tingkat, jambatan bengkok, jalan yang sekadar diturap-turap dan apa saja projek yang membazir wang rakyat. Kami rakyat juga tidak perlu bag tangan, seluar dalam atau apa saja yang dimurahkan harganya..cukuplah sekadar kami berasa selamat dan tidak dibelenggu dengan kesusahan akibat dari kenaikan harga yang mendadak dan sepanjang masa.

2 comments:

malaysiandotcom said...

mohon link blog wa kat sini kak.tq
http://malaysiandotcom.blogspot.com

Mama Aina said...

Lepas ni kita sarapan pagi dengan perfume jenama Channel, luch handbag LV, dinner dengan jam tangan Rolex laa kak sebab semua tu turun harga ;)