Sunday, 30 January 2011

Tenang-Kita tetap menang!!!!


UBAH SEKARANG SELAMATKAN MALAYSIA UNDILAH PAS

"Kemenangan hakiki telah kita perolehi dengan bersama perjuangan ini. Ubah Sekarang Selamatkan Malaysia"

Kata-kata semangat Cikgu Mala di dalam siri ceramah terakhirnya semalam di DUN Tenang.

Kalau bicara tentang kalah menang dalam pertarungan di dalam Pilihanraya di Malaysia ni, memang ramai yang tidak yakin Pakatan Rakyat akan menang dalam Pilihanraya yang diadakan. Namun usaha gigih tetap dijalankan.

"Ini muda lagi, baru nak hidup. Ni dah lama".

Kata seorang pakcik tua bersungguh-sungguh pada kami antara suara dan kata-katanya yang agak sukar nak difahami.

Mulanya apabila mendengar suaranya yang bersungguh-sungguh tersebut kami kira dia akan buat perubahan kali ini. Rupanya akhirnya dia menambah:

"Yang ini dah lama, dah sebati dengan pakcik, pakcik pilih yang ini. Yang ini muda lagi, baru nak hidup"
kata Pakcik tua itu apabila kami menunjukkan biodata Calon bersama gambarnya.

Cikgu Mala bersama suami yang datang ke tapak ceramah. Ceria bersama walau teruk ditabur fitnah.
"Beliau mengalami stress, depression dan bukannya demam atau sakit. Depression terapi sebaiknya ialah untuk bersama isteri dan keluarga" jelas Hanipa Maidin di dalam ceramahnya semalam juga.

Begitulahkan sukarnya jika sesuatu perkara tersebut sudah sebati dalam diri 50 tahun lebih bersama rakyat Malaysia. Walau kezaliman jelas dilakukan terhadap rakyat, tetap sukar untuk buat perubahan.

Tidak rasa apa-apakah apabila ada berita bahawa RM888 BILION (sila baca di sini) wang lesap dari dalam negara mengalir ke luar negara...wang siapakah itu..tak terbayangkan kah betapa banyaknya wang itu...satu ketika bila negara ini muflis...empunya wang tersebut bergembira dan tersenyum.

Biarkanlah kini... "Ah tak perlu kata apa-apa, ayah saya dah senang, kami dah senang, kenapa nak pilih PAS" kata seorang wanita muda kepada Fadiah dan Farhana yang turut sama berkempen pada hari itu.

Ya, anda mungkin senang, kata anda FELDA dah beri segalanya pada anda, namun berapa banyak pula yang FELDA telah ambil dari anda dan yang lain-lain. Anda mungkin senang, tapi bagaimana pula jiran di sebelah anda dan di sekeliling anda?.

Orang ramai yang tidak pernah jemu hadir mendengar pendedahan dari pimpinan Pakatan Rakyat

"Assalamu'alaikum Kak, kami dari Pakatan Rakyat nak memperkenalkan calon di kawasan Tenang, ini calon kami, Cikgu Mala, harap akak dapat undi calon ni" lebih kurang sapaan kami kepada seorang penduduk sebuah rumah Felda yang sudi menerima sapaan kami.

"InsyaAllah" katanya yang keluar dari pintu rumah memakai tudung warna merah hati dengan brooch 1 Malaysia yang besar tersemat kemas di tudung.

"Terima kasih ya Kak, moga sudi buat sedikit perubahan kali ini" kami akhiri sentuhan kami.

"Tapi saya tetap pilih BN"

Dia pula mengakhiri pertemuan kami tersebut. Kami tersenyum kerana tahu sejak dari awal apa pilihannya. Namun sekurangnya dia sudi menerima risalah dan menerima kami dengan baik. Allah jua yang memegang hati-hati manusia. Manusia sepatutnya boleh berfikir yang baik, buat pilihan untuk kebaikan diri dan manusia yang lainnya. Bukan buat pilihan untuk sesuatu yang merosakkan dan menzalimi diri.

Memang sukar untuk buat perubahan apabila sesuatu itu sudah sebati dan tinggal karat dalam diri. Namun jika dikikis sedikit demi sedikit dengan sentuhan, penjelasan dan pendedahan InsyaAllah berkat usaha untuk kebaikan pasti Allah akan membuka jalan untuk kemenangan.

Walau hujan lebat dan terpaksa berpayung masih setia duduk mendengar.

Syukur walau seketika dari jam 5-6 petang sahaja dapat juga kami bergerak dari satu rumah ke satu rumah di kawasan Felda Cempelak di DUN Tenang. Mana tahu ada hati yang ternampak bulan di hati mereka ketika sedang memangkah kertas undi, mana tahu ada hati yang dibalikkan oleh Allah untuk memilih kebenaran dan keadilan.

"Makcik, ni lambang bulan ni, esok makcik pangkah yang ini ya, tengok ni gambar ni" kami berusaha menunjukkan gambar tersebut kepada makcik yang sudah uzur dan sukar berjalan. Anaknya menarik tangan kami untuk tetap masuk singgah dan berkempen kepada ibunya.

Di hadapan rumah mereka dan banyak rumah yang lain sudah terpahat dan tergantung lambang dacing yang besar. Sekiranya petugas yang datang dari Pakatan Rakyat mungkin tanpa berfikir panjang tidak akan singgah di rumah tersebut.

"Tak lah kak, ada orang datang letak staple kat sini" kata anak makcik tersebut.

"Kenapa tak buka buang saja" tanya kami kepadanya.

"Macamana nak buka takut juga" begitulah ceritanya.

Kita berusaha, inilah peluang yang ada untuk kita mendekati rakyat untuk memilih calon yang kita ketengahkan khususnya dan secara terus menerus mahu mereka buat perubahan. Peruabahan untuk kebaikan dan keselamatan rakyat sepanjang masa dan bukannya hanya seminggu atau sebulan sebelum pilihanraya.

"Ummi kenapa basikal dia orang semua saja ada raga di depan" tanya Asiah kepada saya apabila dia nampak beberapa orang anak seusia dengannya menunggang basikal ke sana sini di dalam Felda tersebut.

"Ye lah itukan basikal perempuan memangla ada raga di depan" saya cuba menjelaskan tanpa menyedari apa sebenarnya yang dirujuk oleh Asiah anak bongsu saya berumur 10 tahun yang turut mengekori kami.

" Wah cantiknya basikal adik ni, baru dapat ke?" tegur saya kepada seorang anak perempuan yang bermain basikal baru di dalam rumahnya yang kami singgah untuk merayu undi.

Jelas terpampang logo Barisan Nasional yang besar di hadapan raganya. Anak itu malu-malu dan menyembunyikan dirinya. Beruntung anak ini dengan habuan di pilihanraya.

Asiah senyum penuh makna pada saya. "Nantilah kalau ada rezeki lebih ummi belikan, tapi ummi malas beli sebab pencuri terlalu banyak" disambut dengan kehilangan seri di muka Asiah.

Untuk pengundi di waktu pilihanraya, apakah nasib pengundi sama selepas itu.
"Ish...teruknya jalan ni" keluh saya ketika kami dalam perjalanan pulang dari Labis menuju ke Segamat. Di dalam gelap malam, jalan tanpa lampu, hujan lebat kami terpaksa mengelak lopak-lopak air sepanjang jalanan...

" Rosmah ni tak de duit. Habis duit belanja beli kain, pergi Dubai, pergi Oman". Pantas saja Asiah jawab dari kerusi belakang. Di usia 10 tahun dia sudah dapat lihat dan baca apa sebenarnya berlaku dan apa kepincangan yang ada.
"Ummi do'akan Asiah dapat jadi pemimpin di usia 20an lagi, muda macam Cikgu Mala". Komen saya kepada komentar spontan Asiah awal tadi.

"Asiah do'akan PAS akan menang" sambung Asiah lagi.

Ya kita berusaha walau sedikit mana yang kita mampu dengan cara kita sendiri. Selebihnya kita berserah kepada Allah.

Moga generasi Asiah tidak kita tinggalkan dalam kesusahan dan terus dizalimi hasil sikap tidak kesah kita..."kami dah senang, ayah saya senang" moga sikap itu tidak kita biar berkarat dalam diri tanpa kita sedar ada saudara kita yang untuk membeli beras terpaksa juga membuka mulut untuk mohon pertolongan.

"Kita impikan bulan mengambang di Tenang. Tiada yang mustahil" kata-kata Cikgu Mala di dalam ceramah terakhirnya.

(sedikit catatan pengalaman ketika berkempen sebentar setelah terserempak dengan kumpulan YB Sivarasa, Latheefa Koya, Hj Suhaimi Said, Fadiah dan Farhana dari Lawyers for Liberty di Felda Chempelak)No comments: