Monday, 10 January 2011

Waran Tangkap dan Penyiksaan bertahun-tahun.

Semalam ketika menghadiri Majlis Solat Hajat Perdana di Stadium Malawati saya terserempak dengan adik seOKT Orang Kena Tangkap dalam kes PROTES yang masih dalam perbicaraan sejak Januari 2008 hingga kini.

Beliau memaklumkan kepada saya mengenai perkembangan kes tersebut. Sudah lama saya tidak mengikutinya kerana perbicaraan telah ditangguhkan agak lama apabila salah seorang peguam, Amer Hamzah telah menarik dirinya dari mewakili salah seorang OKT beliau. Amer membuat keputusan mengejut tersebut bukan kerana ikut suka hatinya tetapi atas alasan yang patut kami semua terima dengan hati yang terbuka walaupun ianya membuatkan perjalanan kes tersebut terganggu.

Alasan Amer Hamzah ialah OKT yang tersebut telah tidak pernah hadir dengan begitu lama dan banyak kali tanpa menghubungi beliau. Malah OKT tersebut juga sudah tidak dapat dihubungi oleh rakan-rakan seParti dengannya sudah agak lama juga. Alasan Amer lagi dia juga tidak mahu dipersalahkan oleh OKT terbabit sekiranya sesuatu keputusan yang tidak memihak kepada kes kami ini berlaku dan OKT tersebut mungkin bakal menyalahkannya. Maka keputusan yang terbaik ialah untuk beliau menarik diri.

Tuan Hakim telah menerima keputusan tersebut maka tarikh perbicaraan kami seperti yang ditetapkan pada pertengahaan bulan Disember adalah hanya dikhususkan untuk OKT tersebut dibawa oleh polis dan OKT yang lainnya yang waran tangkap telah berkali-kali dikeluarkan.

Waran tangkap akan dikeluarkan apabila OKT gagal hadir tanpa sebarang sebab dan tanpa memaklumkan kepada peguambela masing-masing. Namun sekiranya OKT tersebut hadir sebelum kes ditangguhkan di hujung perbicaraan atau keesokan harinya dengan alasan yang baik, waran tangkap tersebut akan dibatalkan.

Apa yang terjadi kepada OKT yang tersebut di atas ialah beliau telah dibawa ke mahkamah dan beliau telah terpaksa membayar wang jaminan tambahan sebanyak RM1000.00 dengan seorang penjamin yang baru.

Bagi kami semua, ketika ditangkap, kesemuanya telah dibantu oleh TS Khalid Ibrahim yang ketika itu masih bukan seorang MB Selangor dengan wang ikat jamin seorang RM1000. SUARAM, PAS dan mungkin NGO lain juga turut sama menyumbangkan sejumlah wang untuk semua 45 orang yang ditangkap ketika itu.

Hari ini khabarnya masih ada antara OKT dalam kes PROTES ini yang perlu hadir di mahkamah apabila beberapa kali gagal hadir perbicaraan tanpa alasan dan tanpa memaklumkan kepada peguam.

Pengajarannya...apabila kita telah terlibat..keluar berdemo tanpa paksaan, ditangkap ada yang membantu membela dan membayar wang jaminan, maka tugas kita untuk teruskan hadir di Mahkamah...InsyaAllah keputusan akan berpihak kepada kita kerana tujuan mereka memang untuk menyusahkan hidup kita sepanjang kes dibicarakan bertahun lamanya.

Apa yang berlaku apabila ada sebilangan OKT yang tidak hadir ialah bukan sahaja suasana menjadi sangat 'obvious' apabila banyak ruang yang kosong tetapi secara tidak lansung kita telah menyusahkan banyak pihak samada peguam mahupun OKT. Apatah lagi peguambela yang membuat pembelaan tanpa kita membayar mereka.

Saya pernah diakhir sesi perbicaraan apabila Tuan Hakim menangguh kes kerana ada yang tidak hadir tanpa sebab telah terkeluar kata-kata "Kesian kami Tuan yang memang selalu datang ke Mahkamah". Tidak sangka pula Tuan Hakim yang duduk jauh di hadapan terdengar dan menyoal kembali. Maka dengan beraninya saya harus bangun dan mengulanginya kembali.

"Kesian kami Tuan yang sering datang duduk dalam mahkamah ni." Syukur mood Tuan Hakim baik dan dia sekadar tersenyum sahaja dan memahami.

Sudah tentu ramai yang terduga dengan cabaran hari kerja dan macam-macam lagi, caranya mudah...lebih-lebih lagi dengan Tuan Hakim yang menghakimi kita..banyak cara untuk kita..tapi yang lebih penting berbincang dengan peguambela, memaklumkan mereka dan rajin-rajinlah mendapatkan maklumat dari rakan OKT yang lain.

InsyaAllah bila Hakim membuat keputusan yang positif untuk kita seperti yang berlaku dalam Kes APCETII, Kes Harakah, Kes KESAS, Kes BERSIH, Kes Peguam hak Asasi, Kes Mat Sabu dan banyak kes yang lain, ianya akan menjadi sungguh manis walau kita didera oleh sistem Mahkamah bertahun-tahun lamanya.

No comments: