Thursday, 27 January 2011

Sempena 3 tahun perjuangan OKT PROTES

Dedikasi untuk kita semua walau nama anda tidak disebut di sini....wajah anda dan persaudaraan kita dalam perjuangan tetap terpahat dalam ingatan....Moga satu hari nanti kita juga berupaya mengangkat tangan tinggi menyambut saat kita dibebaskan sepenuhnya.

OKT Wanita bergambar beramai-ramai pada lingkungan jam 3-5 pagi di dalam Penjara Pudu sebelum di bawa masuk ke dalam lokap.

Tarikh 26hb Januari adalah tarikh ulangtahun ke 3 Perhimpunan Aman Membantah Kenaikan Harga Minyak dan Barangan diadakan di hadapan KLCC. Seingat saya perhimpunan tersebut adalah perhimpunan terakhir yang dijalankan dalam siri Demonstrasi Membantah Kenaikan harga barangan khususnya minyak dan tol. Ketika itu kerajaan menaikkan harga tol, minyak dan barangan beberapa kali. Rakyat marah dan bangun membantah.

Ini juga adalah kali pertama saya ditangkap setelah terlibat aktif dalam setiap perhimpunan aman yang dijalankan sejak September 1998.

Kami ditangkap, dipenjarakan di Penjara Pudu selama 3 hari dua malam dan kemudiannya didakwa di Mahkamah dan seterusnya dibicarakan. Perbicaraan hingga kini memasuki tahun ke 3 belum nampak jalan keluar untuk selesai lagi.

Masa berlalu, masing-masing kami di yang menjadi OKT seramai 45 orang mempunyai masalah dan hal yang tersendiri. Setiap kali perbicaraan dijalankan pasti akan ada yang tidak dapat hadir dengan pebagai masalah dan alasan. Kehidupan perlu diteruskan, nafkah perlu terus dicari.

Gari-gari besi yang menanti kami di malam kami ditangkap dan diletakkan di IPK KL.

Kini dalam sejarah kami...

1. Seorang dari kami Allahyarham Azhar sudah meninggal dunia beberapa bulan yang lepas. (di dalam gambar beliau pemuda berbaju kuning duduk membelakangkan pagar besi Pudu Jail).

2. Di sebelahnya Abang Dino bertugas dengan YB Zuraidah kini dan sebelum ditangkap, in between beliau cuba bekerja sebagai pemandu teksi yang mungkin memudahkannya lagi untuk hadir ke Mahkamah.

3. Rani, wanita di kiri sekali sudah berbulan-bulan juga tidak dapat menghadirkan diri ke mahkamah kerana sakit. Beliau disahkan mempunyai tumour di dalam kepalanya.

4. Di sebelahnya di hadapan, berbaju merah hati, Mai Suharah. Ketika ditangkap, belumpun berumah tangga, kini sudah mempunyai seorang cahaya mata. Begitu juga Fatimah di belakangnya.

5. Nor Aziyati...ya, saya simpati kepadanya dan dapat merasai kesusahannya apabila suami saya juga menerima nasib yang sama. Kehabisan cuti tahunan kerana sering ke Mahkamah.

6. Ginie Lim, kini sedang melanjutkan pelajarannya di United Kingdom. Terpaksa juga bertolak pergi di hari perbicaraan dijalankan. Terpaksa 'take the risk'. Kasihan dia, terpkasa juga datang ke perbicaraan di hari di mana beliau telah terpaksa bertolak ke luar negara, dan pemergiannya terpaksa di dengar dan dibantah oleh Pihak Pendakwaraya.

Selainnya...kami-kami OKT wanita yang lainnya, Aiman Athirah Al Jundi kekal gagah perkasa berjuang sehabis dan sedaya mampu sepenuh masa untuk memenangkan pemerintahan yang Adil bersama PAS. Kohi Kogi bersama JERIT dan PSM, begitu juga Saraswathy semuanya memegang jawatan dan amanah yang besar untuk Selamatkan Malaysia.

Oh, seorang lagi yang tiada di dalam gambar ialah seorang ibu muda yang ketika ditangkap beliau sedang mengandung. Ditangkap bersama suaminya. Maka dia telah tidak dihantar ke lokap bersama kami.

Dan saya...masih seorang ibu dan isteri yang bercita-cita tinggi walau tidak berdaya menjadi aktivis sepenuh masa namun tetap ingin terus kekal menjadi seorang aktivis masyarakat selagi terdaya masa dan tenaga.

Kini..kita masih merindui suasana yang sama, rakyat sama-sama bangun melawan kezaliman pemerintah ke atas kita.

Tunisia...Mesir......memaksa rakyat bangkit apabila kezaliman melata hingga rakyat tersiksa...setiap perjuangan pasti memerlukan pengorbanan dan akan tersiksa untuk jangkamasa yang lama...

Benar sekali kata teman OKT kami ini...Kohi Kogi "Perjuangan berterusan....bersama kita berjuang untuk membina negara yang lebih adil dan saksama....".

No comments: