Saturday, 12 February 2011

HARI INI DALAM SEJARAH!!!

Tahun 2008, bila tiba tarikh hari lahir saya, anak yang sulong Anas, memberitahu..
"Ummi, tarikh hari ini ialah hari di mana Hassan Al-Banna syahid..".
Pada tahun 1948..As-Syahid Hassan Al-Banna, seorang pejuang Islam terkemuka dan pendiri gerakan Ikhwanul Muslimin terkorban dalam keganasan yang dilancarkan oleh Raja Faruq..dipetik dari buku '365 Hari dalam Sejarah'..."Moga Allah kurniakan juga kepada kita kemuliaan sebagai Syuhada' ".
Pada tarikh ini juga Republik China telah didirikan oleh gerakan penentangan rakyat China yang dipimpin oleh Sun Yat Sen pada tahun 1912.
Dalam negara pula pada tarikh ini seorang pemimpin juga telah dilahirkan iaitulah Tun Hussein Onn(Allahyarham) pada tahun 1922. Perdana Menteri Malaysia yang ke 3....tiba-tiba teringat Hishammuddin Tun Hussein Onn lama tak dengar berita walhal masih Menteri..Menteri Dalam Negeri kan...
10hb Februari saya berjaga hingga lewat jam 4 pagi di hari yang baru 11hb Februari menantikan saat jatuhnya Mubarak dan menangnya Perjuangan Rakyat yang tak kenal erti penat takut dan gentar demi melepaskan mereka dari cengkaman kezaliman. Ramai yang berjaga namun sudah tentu hampa kerana Mubarak enggan melepaskan jawatan malah Timbalannya mengarah rakyat untuk pulang.
11hb Februari saya sibuk dengan pelbagai hal sekali sekala merasakan keperitan rakyat yang berusaha susah payah demi mencari sedikit rezeki tanpa mengira kerja apa jua asalkan halal, tanpa mengira taraf pendidikan dan kedudukan seseorang. Sebelah malamnya pula saya juga sibuk demi memastikan anak-anak kita dapat terus hidup di dalam landasan yang benar dengan akhlah yang mulia bukan hanya mementingikan pelajaran semata. Maka saya tidak memberikan perhatian kepada perjuangan rakyat Mesir.
Bila bangun awal pagi di facebook saya menerima beberapa ucapan....
Celebrate Birthday together wif Egypt Revolution Celebration..hehehe (Hidayat Teman Se OKT PROTES))
Selamat berbahagia di hari Hosni tumbang....(Ilhami Hashim)
Sukanya saya...Syukur Alhamdulillah...
Salam kak,
I think you received a very special gift for your birthday today.
Mubaraks resignation!Ahahaha
Semoga umur akak diberkati Ilahi...(Siti sakinah)
Salam Kak Nash. Wah, birthday tahun ni bersejarah. Sama dengan tarikh penting dunia. Sesuai dengan jiwa dan semangat akak. Blessed always, ameen.(Muna 'Izzah)
Dan akhirnya ucapan dari seorang isteri bekas Tahanan ISA yang tidak pernah melupakan saya...saya menyelami kesusahan hidup mereka sekeluarga selama suaminya ditahan di bawah akta zalim ISA...
SALAM HAPPY BIRTHDY MY DEAR NASHITA EVENTHOUGH I HV NOT SEEN U FR QUITE A WHILE U HV A SPECIAL PLACE IN MY HEART WISH U D BEST OF D BEST OF EVRYTHING IN WHT U R DOING ALLAHUAKHBAR.

2 comments:

PalTel said...
This comment has been removed by the author.
PalTel said...

mabruk awi, mabruk sangat-sangat. tarikh lahir sama kematian albanna dan kejatuhan pak husni. seolah turut pejuang . seronok sungguh.

moga Allah menjaga