Thursday, 24 February 2011

Polis Jahat Polis Baik

Kesian Asiah................Gambar ini diimbas dari keratan Harakah 1-15 April 2007 di Demonstrasi PROTES kenaikan harga tol di SUMMIT USJ. Ketika ini kami cuba membawa Puan Aliza isteri Saari Sungib yang berada di dalam truck polis. Sebelumnya beliau telah dibelasah oleh polis yang tidak beruniform, diheret dengan zalimnya. Kami dimarahi oleh polis ketika berada di hadapan truck ini. Asiah baru berusia 6 tahun.

"Encik, tau tak di mana Plaza GM?" saya menyapa 3 orang anggota polis yang beruniform dan seorangnya tidak beruniform.

Dari stesen STAR PWTC saya berjalan dengan tujuan mencari Plaza GM yang saya tidak pasti dengan tepat di mana letaknya. Saya berfikir banyak kali kepada siapakah sebaiknya saya berhenti dan bertanyakan tunjuk arah ke tempat tersebut.

Saya rasa lega bila kelihatan beberapa orang anggota polis yang berada di satu lorong.

"Oooo...kat belakang sana tu, nampak tak rumah tu, lepas tu masuk Lorong Haji Taib, dekat-dekat situ saja." terang seorang lelaki yang tidak beruniform.

"Oh...okay...jauh tak kalau saya nak berjalan ke sana?" tanya saya lagi untuk pastikan jarak kerana saya cuma ada masa sejam untuk diluangkan di sana.

"Tak jauh dah, kat belakang sana tu saja." tambah lelaki tadi lagi.

"Eh, akak ni nak jalan kaki ke?" tanya seorang polis yang beruniform dengan raut wajah yang prihatin.

"ya" jawap saya ringkas.

"Alah, tak jauh sangat pun." tegas lelaki pertama lagi .

"Eh, akak ni nak berjalan kaki la, lebih baik akak ikut jalan depan sana, bahaya sikit jalan di lorong belakang tu." sungguh prihatin mukanya.

"Oh ya lah..akak nak jalan kaki saja, ya lah tak berani lah nak ikut lorong tu, akak ikut depan saja. Terima Kasih ya." lega hati saya mendengar saranan polis tersebut.

Tersenyum saya sendirian mengingatkan betapa baiknya polis tersebut.

Benar, polis memang baik bila menjalankan tugas mengikut etika dan nilai yang sepatutnya. Mereka hanya menjadi ganas apabila mereka terlalu mengikut arahan melulu...dan saya sendiri tidak faham dan tidak dapat memikirkan bagaimana polis boleh sampai hilang kewarasan dan etika kerja mereka bila berhadapan dengan peserta perhimpunan aman yang sering diadakan

Kami tidak membenci polis selagi mereka melakukan tugas dengan Betul, Tepat dan Amanah dan benar-benar menjaga keselamatan awam dan bukan orang yang merasa diri mereka tergugat dek kebangkitan rakyat yang menentang kezaliman atau polis yang membuta tuli menembak dan membunuh rakyat dan apa jua yang bersalahan dengan undang-undang.

1 comment:

sham said...

pi plaza gm? ada ke brg yg kak n nak tu?