Wednesday, 9 February 2011

Trauma bila suami ditangkap.

"Suami akak kena tangkap, suami akak kena tangkap!" begitulah lebih kurang luahan seorang isteri dalam suasana kelam kabut pada hari Perhimpunan Aman Solidarity kepada Rakyat Mesir Jumaat lepas.


Ketika semua orang sudah bergerak perlahan berjalan pulang dari Kedutaan Amerika Syarikat untuk pulang ke destinasi masing-masing.

Suasana memnag kecoh, kakak ini bersama anak perempuannya kelihatan dalam keadaan panik dan risau. Ramai juga yang mengekori mereka sambil ada yang cuba menuangkan air ke muka mereka kerana disangka kepedihan disambar gas pemedih mata. Walaupun benar namun bukan itu sebabnya.

Kami ketika cuba menenangkan isteri dan ahli keluarga mereka yang ditangkap.

"Suami akak kena tangkap, dia orang tarik dia ke belakang. Dia jalan dengan akak, tiba-tiba saja dia hilang" luah kakak ini lagi dalam keadaan yang agak trauma.

"Sabar kak, sabar, tak apa, tak ada apa-apa, kita ada peguam di sini. Saya pun pernah kena tangkap, tak ada apa InsyaAllah" wah bukan main saya pula cuba mententeramkan kakak tersebut. Macam bagus pulak rasanya.

"Tak...tak apa, suami akak pun pernah kena tangkap dulu, tapi waktu dia masih muda dulu. Sekarang dia dah tua, ada darah tinggi, asthma, dia tengah tak sihat tu. Itu yang buat akak risau ni." terang kakak tersebut panjang lebar namun masih dalam keadaan yang risau dan resah. Jelas terbayang di wajahnya.

"Oh...kalau macam tu hebat lah suami akak. Tak apa InsyaAllah ni Fadiah peguam ada kita akan bantu." saya cuba lagi mententeramkan kakak tersebut namun tetap ada raut kerisauan di wajahnya.

Pepper spray yang pertama kali saya lihat digunakan oleh polis

Apatah lagi orang ramai sibuk mengarah kami bergerak ke hadapan dengan segera kerana menurut mereka FRU masih mahu menyembur tear gas ke arah kami. Suasana terus menjadi kecoh dan tak terkawal dan kakak dan anak tersebut masih dalam keadaan trauma.

Muncul pula anak lelaki kakak tersebut cuba mententeramkan ibunya. "Ummi, ummi jangan la risau" lebihkurang begitu gesaan si anak lelaki.

Ketika kejadian tersebut saya lupa bahawa satu ketika dahulu dua tahun yang lepas ketika suami ditangkap di perhimpunan Aman di kawasan Masjid Ubudiah di Kuala Kangsar saya juga turut 'kecoh'. Ketika saya menerima panggilan telefon dari suami yang memaklumkan bahawa beliau telah ditangkap saya bercakap sambil berjalan dan terus terjatuh dan handphone berderai segala isinya.

Saya masih 'tough' dan tidak lah terlalu risau dan trauma sepanjang menunggu suami di hadapan IPD Kuala Kangsar bersama anak-anak dan kawan-kawan.

Cuma bila terpaksa pulang ke rumah sendirian bersama anak-anak apabila suami dipenjarakan saya seperti kehilangan dan tidak tentu arah juga...Namun Alhamdulillah...sehingga kini dua tahun peristiwa tersebut telah berlalu.

Mereka yang ditangkap Jumaat lepas di Himpunan Solidariti untuk Rakyat Mesir setelah dibebaskan dengan ikat jamin polis jam 11.30 malam.

Bagi kakak di atas dan ahli keluarga dan semua mereka yang ditangkap, syukur kerana saya masih belum mendapat perkhabaran sekiranya mereka akan didakwa, kerana sekiranya didakwa dan dibicarakan di Mahkamah bermakna akan melalui lagi satu episod penderaan mental dan fizikal.

Peguam Latheefa Koya dan Fadiah memberi penerangan tentang tindakan susulan.

Mereka semua pada hari tersebut pulang dengan penuh rasa syukur dan gembira. Sudah tentu kehadiran ramai peguam pada hari tersebut, rakan-rakan dan ahli keluarga memberi semangat dan menghilangkan rasa gentar. Namun apabila perbicaraan dijalankan bertahun-tahun belum tentu ada yang sudi lagi bersama atau sama sekali akan melupakannya hingga ke tarikh kita membuat pengumuman bahawa "Mahkamah akan membuat keputusan pada tarikh bila..bila".

Namun menurut peguam bagi kes suami "Ops Bubar Dun Perak", Saudara Augustine Anthony katanya.."Anda akan tahu siapa sebenarnya kawan dan penyokong anda bila mana jika ditakdirkan mahkamah memutuskan bahawa kita perlu masuk ke mahkamah untuk membela diri" lebih kurang katanya....oh...tak sanggup rasanya untuk melalui detik-detik sebegitu lagi...tapi jika ditakdirkan perlu juga mengharunginya dan saya yakin kami tetap akan mendapat sokongan dan Mahkamah akan membuat keputusan dengan ADIL dan BENAR.

Bila-bila masa sahaja dari sekarang hingga bulan Mac, Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar akan memaklumkan tarikh keputusan perbicaraan kes 'Ops Bubar DUN Perak". Samada semua 13 orang yang telah ditaangkap akan dibebaskan tanpa perlu bela diri atau akan didapati bersalah dan terpaksa melalui episod perbicaraan yang lebih panjang lagi untuk membela diri. Saya berdo'a moga Allah memberi kekuatan kepada kami dan Puan Hakim membuat keputusan yang tepat dan adil tanpa ada pengaruh dari mana -mana pihak. Kita tunggu ketibaan tarikhnya nanti...

OCPD Dang Wangi ACP Zulkarnain yang bertanggungjawab pada peristiwa tangkapan Jumaat 4 Februari lepas cuba mengugut supaya pegawainya menangkap Fadiah "tangkap dia, tangkap dia" dan mengandaikan Fadiah sebagai dengan katanya "budak baru habis belajar" ketika Fadiah datang memperkenalkan dirinya sebagai peguam bertanyakan keadaan mereka yang ditangkap yang juga menjadi anak guamnya. Di belakangnya ialah isteri dan anak OKT Mohd Ismath yang saya ceritakan di atas...lihat wajah mereka dalam riak yang terkejut.

No comments: