Monday, 23 March 2009

SELCAT...SIAPAKAH PENERIMA SONGKET KE 5 BERNILAI RM RIBU-RIBU...

Apakah kerajaan makin zalim, makin menekan...dalam episod kedatangan 3 Pilihanraya Kecil pada 7hb April ini???

Kena fikir-fikirkan...hari ini KDN telah menggantung permit Harakah dan SUARA Keadilan selama 3 bulan...alasan tidak pula diberikan...."Dukacita dimaklumkan bahawa kementerian ini telah membuat keputusan untuk menggantung permit penerbitan akhbar Suara Keadilan selama tempoh tiga (3) bulan berkuatkuasa serta-merta," surat KDN dipetik

Tak apa...mungkin mereka sedang berkuasa...tunggu saat kejatuhan dan kehancuran mereka..segala tingkah laku dan tindak tanduk jahat mereka akan dibongkarkan dan ditelanjangkan...sebogel-bogelnya!!!!!

Tengahari tadi saya dan suami telah meluangkan masa untuk ke Bangunan Annex di Shah Alam untuk mengikuti satu sidang khas Pendengaran Awam berhubung dengan BALKIS Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor.

Pendengaran Awam ini dijalankan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) yang dianggotai oleh 7 orang wakil rakyat yang dua orang darinya ialah dari Barisan Nasional...tapi mereka lesap selepas sidang berehat!!!!...tak masuk-masuk semula...

Kami terus ke sana sebaik selesai kes di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur ditangguhkan..(akan dikongsi di entry lain).

Apa yang nak dikata ye tentang pendengaran awam tersebut???.....hhhhmmmm....dahsyat...sungguh melondehkan segalanya...betapa selama beberapa tahun Isteri bekas Menteri Besar Selangor ini menjadi Pengerusi Balkis....jutaan wang ringgit telah disalurkan kepada mereka tanpa perlu disoal....maksudnya...minta saja...terus bagi...BALKIS beli barang..hantar bil pada PKNS...hantar bil pada KDEB..terus dibayarkan walaupun nilainya ratusan ribu ringgit dan pembeliannya barangan yang pelik-pelik.

Panel JK SELCAT sedang menyoal bekas Pengurus Besar PKNS...soalan 'maut' yang ditanyakan oleh YB Saari ialah apakah ada rasa takut sekiranya kontrak tidak disambungkan sekiranya PKNS tidak meluluskan sumbangan kepada BALKIS memandangkan umur Pengurus ketika itu hampir sampai ke penhujung kariernya

PKNS-Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, Pengerusinya ketika itu ialah Khir Toyo. Yang dipanggil menjawab tadi ialah Bekas Pengurus Besarnya.

KDEB- Kumpulan Darul Ehsan Berhad. Presidennya seperti yang tercatat di website mereka ialah YBhg Dato’ Haji Abd Karim bin Munisar.

Dalam pendengaran awam tadi ke dua-dua orang atasan bagi PKNS dan KDEB telah dipanggil untuk memberikan keterangan. Kami terlepas sesi pendengaran dan soalan bersama Ketua Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

Isu yang dibangkitkan tadi memang bunyi sangat simple dan remeh namun membabitkan perbelanjaan 'tanpa soal' yang mencecah ratusan ribu.


Menyerahkan dokumen bukti kepada JK SELCAT

Pertamanya: Majlis Makan Malam Isteri-isteri ADUN seMalaysia. BALKIS telah meminta wang sebanyak secara totalnya RM700,000.00 dalam tahun 2007 sahaja. Wang tersebut telah dikeluarkan dari PKNS, KDEB, dan beberapa anak syarikat yang lain. Dalam isu ini PKNS telah mengeluarkan wang sumbangan tanpa mengetahui yang kerajaan negeri juga telah mengeluarkan sejumlah wang sumbangan.

Keduanya: BALKIS telah menganjurkan Majlis sempena minggu setiausaha dengan menjemput penyanyi MAWI dalam tahun 2006 , PKNS telah mengeluarkan sebanyak RM200,000.00 untuk tujuan ini. Permohonan diluluskan dengan penerimaan surat dari SUK PKNS yang mengarahkan cek sejumlah tersebut dikeluarkan dan diserahkan kepada SUK PKNS.

Untuk ini Jawatankuasa SELCAT telah meminta sekiranya ada surat permohonan rasmi dari BALKIS untuk tujuan diatas...tetapi siang tadi mereka tidak dapat mengemukakannya dan perlu diserahkan di sidang esok hari.


YB Saari dan YB Azmin yang banyak memberikan soalan di samping YB Speaker, YB Teng.

Ketiganya: pada 9hb Februari 2006 PKNS juga telah mengeluarkan sejumlah wang sumbangan untuk Majlis Pelancaran Kompleks Wawasan BALKIS.....dalam catatan saya ada bertulis RM218,719.00 dalam bentuk claim untuk 13 bil.

Keempatnya: Balkis telah memohon wang perbelanjaan sebanyak RM17,000.00 dalam tahun 2007 untuk tiket penerbangan ke Guangzhou China. Sejumlah RM 206,578.00 dipohon bayaran untuk perbelanjaan cenderahati dari China.


Untuk setiap perbelanjaan pihak JK SELCAT dengan tegas memohon penjelasan dengan perlu disertakan resit dan invoice.

JK SELCAT telah bertanyakan siapakah yang menjadi ahli rombongan ke China, 2 orang dari mereka ialah Datin Seri Zaharah Kechik isteri Khir Toyo dan Datin Pon. Jenis tiket yang ditempah ialah satu tiket Business Class dan yang lainnya Economy Class....boleh agak siapa memiliki tiket Business Class?????..heh...heh...heh....jawab sendiri...:)

Nak tau apakah antara berpuluh barangan dari lis yang memenuhi beberapa mukasurat tersebut???....hah...yang dihilitekan oleh YB Teng ialah 400 batang bunga pelbagai warna...kuning, ungu, merah...dlll.....beratus-ratus lagi TOPI untuk TOUR Guide yang merangkumi pelbagai warna.....pelik bukan...untuk apa????

Lagi pelik dan mengharukan ialah total invoice tersebut RM206 ribu lebih tersebut diinvoicekan kepada sebuah syarikat yang beralamat di Kuala Lumpur!!!!!!...pelik...kena fikir-fikirkan sendiri...

Banyak lagi kena fikir ni...tu pun kami cuma sempat hadir dari jam 12tgh - 1.10ptg, sambung balik 2.30-3.30pm...

Ada lagi......

Pembelian coklat sebanyak RM25,000.00 dari sebuah syarikat yang berpengkalan di........Hulu Langat!!!!!hebat syarikat Malaysia...katanya sekotak berharga RM20...YB Azmin insisted nak tahu berapa berat untuk setiap kotak tu...besar mana pulak...untuk berbaloi beli hingga RM20 sekotak...itu mereka kena jawab esok agaknya...

Lagi.......pembelian SONGKET sejumlah RM65,312.00. YB Saari tanya kepada siapakah diberikan songket-songket tersebut....mulanya jawapannya diberikan kepada 4 orang....siapa????...DYMM Tuanku Sultan, ROSMAH!!!!!, Tun Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah....ini berlaku pada 16/2/06...3 tahun selepas persaraan Tun Dr Mahathir...kenapa masih beri songket...????

JK Selcat nak tahu berapa harga setiap satu untuk setiap seorang...belum dapat jawabannya lagi tapi salah satu harganya RM6,900.00....then Presiden Eksekutifnya menyebut pula ada seorang lagi penerima, tetapi apabila disoal balas berkali-kali....berkali-kali juga beliau tidak dapat memberikan jawaban lansung.....

Ha.....sungguh amat curious.....siapakah gerangan penerima songket yang ke lima ini sehingga beliau amat-amat tidak dapat mengingati atau sekadar cuba mengelak dari menjawab atau reveal who the person is??????....entahla...kena tunggu esok....

Beberapa perkara yang perlu mereka dedahkan esok....kena bawa surat permohonan rasmi untuk setiap permohonan dari BALKIS sekiranya ada...dan siapakah pemilik SONGKET yang ke lima tersebut......anda nak teka??????.....he...he....he....jom pakat teka...mana tahu betul...boleh claim hadiah topi tour guide atau bunga pelbagai warna atau cokelat buatan syarikat dari Hulu Langat...

Nak tahu apa cerita sebaliknya...dan mengapa isu-isu ini diambil berat oleh pimpinan PR Selangor kini????.....kerana segala wang yang dikeluarkan adalah milik rakyat bersama....tetapi bagi setiap pengeluaran yang disebut diatas bukannnya untuk manafaat rakyat TETAPI hanya untuk kesenangan segolongan manusia sahaja...SIAPA MEREKA????....BALKIS...isteri-isteri ADUN dan orang keliling mereka.

Bila ditanya apa matlamat PKNS...jawapan lebihkurangnya ialah untuk menyediakan prasarana untuk rakyat..pembangunan sosioekonomi Negeri, perumahan, kawasan perindustrian, kompleks sukan dll....saya pernah berurusan dengan PKNS ketika kami membeli rumah dari anak sayrikatnya SELAMAN...memang siksa juga ketika itu bika perlu berurusan dengan PKNS...gerrraaammm
Lagi....Pengerusi dan orang paling atas untuk dua entiti tersebut PKNS dan KDEB ialah Khir Toyo sendiri yang juga Menteri Besar dan suami kepada Presiden BALKIS.....so..tidakkah wujudnya satu conflict of interest yang amat menyerlah????...

Dan...untuk setiap tindakan PKNS dan KDEB mengeluarkan sejumlah wang kepada BALKIS, JK SELCAT telah bertanya..."apakah PKNS dan KDEB tidak meneliti setiap permohonan, kewajarannya, kemunasabahannya...apakah mereka lansung tidak critical....ataupun mereka OBLIGED to do it???"....so jawapan mereka ialah yes....mereka OBLIGED...terpaksa...soal kewajaran sudah timbul lagi hingga mereka tidak perlu meneliti setiap permohonan dan setiap bil yang mereka terima...walaupun ada diantaranya tidak dapat diterima oleh akal yang waras.
Apa yang terserlah juga ialah....PKNS dan KDEB menjadi tukang bayar bil bagi setiap transaksi pembelian dan perbelanjaan oleh BALKIS...itulah hakikatnya...hinggakan YB Haniza Talha yang juga Timbalan Speaker menolong membuat conclusion di sana..."Mungkinkah KDEB ini ialah sebuah Perbendaharaan bagi BALKIS???"....

Ha....jawabla.....sendiri....
Banyak jawaban akan diperolehi lagi esok....akan datang Dr Khir Toyo dan isteri juga akan dipanggil untuk memberikan penjelasan....kita tunggu pula episodnya...mungkin akan penuh dewan ANNEX pada hari tersebut.....mungkin......kami memang memasang niat untuk pergi...
tetapi bila anak yang paling kecil ini pulang dari sekolah waktu petang...dia lemah tidak seperti biasa...ceria..bising dan lasak...katanya..."ummi...asiah pening dari waktu perhimpunan lagi..."..kesiannya anak ummi...ummi terus mandikan untuk segarkan badan dan beri ubat mudah-mudah disembuhkan Allah...moga ummi dan abah dapat meneruskan misi di siang hari bagi mendapatkan jawapan.....SIAPAKAH PENERIMA SONGKET YANG KE 5...?????
oooppss...ada lagi...pemberian 2 bidang tanah sejumlah 2 ekar kepada BALKIS dengan harga subsidi RM5.78 sekaki persegi di seksyen 7 Shah Alam....dengan cara memberi pinjaman kepada BALKIS yang akhirnya dilupuskan...JK SELCAT masih mengharapkan maklumat berapakah market value yang sebenarnya ketika itu....anda tahu?????

3 comments:

littlemuffins said...

Ummu Asiah..

Alahai kesiannya Asiah. Moga2 Asiah cepat sembuh :)

This is alarming!! Terbeliak2 mata saya baca all the ridiculous facts and figures!!

Bongkar lagi!!

Geramnya...

Neeza Shahril said...

tak redho kak! Neeza tak halalkan duit rakyat yang dia guna untuk kepentingan peribadi tu.. jawablah esok kat akhirat.. ramai rakyat miskin papa kedana tapi orang2 tertentu dengan senang dapat fund untuk beli macam2 cenderahati.. kesian pada rakyat.. biar rakyat tu esok tuntut mereka di akhirat..

semoga Asiah segera sihat dan ceria semula... musim budak tak sihat sekarang ni.. banyak virus..

ummu asiah said...

rd and neeza,

asiah semalam okay..so dia g sekolah..but this morning dia demam lagi..

memang terbeliak, terlopong ternganga semua ada..pening pun ada dengan figures yg terdedah..

just imagine for all these years berapa million duit yg sepatutnya disalurkan kpd rakyat dibelanjakan sewenangnya untuk kesenangan segolongan manusia sahaja...memang sah salah guna kuasa...tapi dia masih nak berkuasa...kalau ikut sajak DINSMAN....macam ORANG GILA!!!!!