Monday, 23 March 2009

Setahun sudah berlalu...Matlamat Negeri Berkebajikan

Cuti persekolahan penggal pertama selama seminggu akhirnya sampai ke penghujungnya....sepatutnya cuti begini saya dapat rehat lebih dan punya lebih masa untuk rehat dan menaip di depan komputer....tetapi bagi seorang ibu seperti saya ianya adalah sebaliknya....bila hari persekolahan saya punya lebih masa untuk bersendirian...boleh dikatakan dari jam 7.30 pagi hingga 6.30 petang saya punya masa untuk diri saya sendiri...seronok kan???..

YB DS Anwar Ibrahim menyampaikan ucapan.

Okaylah berbalik kepada berita-berita yang tak sempat saya siarkan untuk tatapan dan maklumat untuk semua....

Asiah...interframe....berlatarbelakangkan rakyat Selangor yang datang memenuhi Stadium Malawati Shah Alam. Di luar masih ramai orang yang berkunjung ke tapak Karnival Rakyat.

Saya mulakan dengan peluang untuk kami mengikuti program di Stadium Malawati Shah Alam sempena kemuncak program Sambutan sempena setahun tempoh pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Pasangan pengacara jemputan...Angeline Tan dan siapa ya..tak ingat namanya...

Sebenarnya tugas saya menjadi lebih berat sepanjang cuti sekolah kerana suami telah mengalami 'slip disc'..so terpaksa berehat, juga berehat dari memandu..jadi untuk malam itu saya lah yang jadi pemandu....Suami ingin juga turut serta walaupun keadaan kesehatan tidak mengizinkan.
Antara tetamu yang hadir terdiri dari barisan EXCO kerajaan negeri, ADUN dan Ahli Parlimen. Kelihatan bersedia berdiri untuk naik ke pentas ialah YB Ronnie Liu, YB Rodziah dan YB Teresa Kok.

Alhamdulillah kami dapat juga bersama meraikan kemuncak program tersebut. Yang memberi ucapan pada malam tersebut ialah YB Dr Hassan Ali, YB Teresa Kok, DS Anwar Ibrahim dan akhir sekali YAB Menteri Besar.

Seronok, bangga dan terharu mendengar semua usaha yang telah dijalankan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat kepada rakyat negeri Selangor. Banyak usaha kebajikan telah diberikan kepada rakyat..cuma perlu lebih dihebahkan dan sampai maklumatnya kepada setiap rakyat Selangor.. yang jelas disebutkan ialah program TAWAS...tabungan untuk setiap anak yang baru dilahirkan..skim Takaful sebanyak RM100, sumbangan untuk warga emas yang meninggal dunia, ahli keluarga mereka akan mendapat RM1000 pada hari kematian dan RM1500.00 lagi selepas 60 hari kematian.

YAB MB memperkenalkan barisan EXCO kerajaan negeri

Selain dari itu kakitangan Jabatan Awam yang melahirkan anak akan mendapat cuti tambahan sebanyak 30 hari lagi menjadikan jumlahnya 90 hari, begitu juga kepada suami akan mendapat tambahan cuti selama 7 hari lagi(kalau tak silap pendengaran saya).

Persembahan dari penyanyi Yassin

Anak-anak yang berjaya melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi juga akan mendapat sejumlah RM1000...Subsisdi bil air....usaha untuk membantu mereka yang diberhentikan kerja..mereka boleh mendaftar kepada PBT dan akan dikumpulkan maklumat...

.....dan banyak lagi.......terasa keindahannya, nikmatnya walaupun tidak directly dapat kepada kita...namun mesej dan moto untuk membentuk sebuah negeri berkebajikan tersebut memang ada dan nampak jelas...lagipun baru setahun mereka memerintah..kita harus beri kepercayaan dan masa untuk segalanya terlaksana dengan baik...

Persembahan dari ITO and Blues Gang....Apo nak di kato...

Jadi sekiranya kita telah mendengar segala tuduhan dan cubaan menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat memang jelaslah ada sifat dengki dan jahat di pihak pemerintah BN dan UMNO....mungkin saya terlampau bias terhadap pimpinan BN dan UMNO..namun untuk kita yang Allah berikan akal untuk berfikir dan hati untuk menilai dan menimbang buruk dan baik saya yakin kita dapat berfikir dan menimbangkan segala apa yang berlaku kini....terlalu berat sebelah...dacing memang sudah hampir putus talinya kerana terlalu berat sebelah...mata juga dipejamkan terhadap segala kesalahan yang dibuat oleh pimpinan BN walaupun dengan bukti yang amat jelas...

Bersedia melancarkan gimik pelancaran majlis malam kemuncak

Entahlah...saya memang muak...mual...tapi saya tidak boleh memejamkan mata dan membiarkan ianya berlalu begitu sahaja...namun ibu bapa saya di kampung nampaknya masih bertahan dengan kepercayaan mereka terhadap parti yang satu ini....orang kata masih berkarat...tetapi sebagai anak saya tidak pernah membuka mulut bercakap soal politik begini bila di rumah. Setiap apa yang saya lakukan dalam usaha menentang kezaliman pemimpin UMNO dan BN memang 'melukakan hati' mereka...namun saya percaya dan yakin yang ianya di sisi Allah tidak ada salahnya....moga Ibu dan Ayah mendapat berkatnya jika apa yang kami lakukan mendapat keredhaan dari Allah S.W.T

Persembahan dari Muaz

Akhirnya....pada malam tersebut saya telah kehilangan Handphone saya yang masih baru lagi dibeli tak sampai sebulan..HP yang ditrade in kerana HP lama telah banyak bermasalah...akibat kecuaian sendiri walaupun telah terdetik di fikiran saya ketika saya meletak Hp tersebut diatas kerusi bersama buletin Selangor..yang saya mungkin akan tertinggal HP tersebut diatas kerusi...memang benar...bila saya teringat apabila memasang enjin van...berlari semula masuk ke dewan sambil cuba menghubungi no sendiri...panggilan sudah masuk ke voicemail...saya tidak bernasib baik kerana Hp tersebut dijumpai oleh seorang yang tidak amanah...apa nak buat...memang sedih bila kehilangan sesuatu...namun do'a saya moga Allah tidak hilangkan iman di dada dan semangat untuk terus berjuang menegakkan keadilan dan Agama Allah di bumi ini...moga Allah gantikan segala yang hilang dengan yang terbaik untuk dunia dan akhirat.

4 comments:

silversarina said...

Tahniah buat kerajaan negeri Selangor...setahun dah kejap je masa berlalu.

ummu asiah said...

kak rina..

Alhamdulillah..itulah kan..baru setahun mengambil alih..moga dipanjangkan umur pemerintahan kerajaan PR..

moga Kak Rina juga terus sihat..kita nantikan pula kerajaan terengganu ditangan PR juga

Abang Long said...

Alhamdulillah Syukur.

Hahahahahahahahahahahaha .... baru terasa hendak menghubungi Puan.

Bersabarlah. Setiap kita akan diuji. Syukur Alhamdulillah, walaupun saya jatuh sejatuh jatuhnya, namun misai saya belum mencecah bumi.

ummu asiah said...

wah..gelak kuat abg long ye..

saya cuba hidup tanpa hp sejak 1.00am 22hb Mac...hingga saat ini..so far masih rasa okay..tapi saya terfikir2 siapa yg cuba hubungi saya atau sms yang penting..

ya..biar kita jatuh asalkan tak sampai perlu menyembah orang...