Friday, 24 April 2009

ISA ZALIM:.."Aktivis GMI menahan keluarga tahanan ISA selama 3 jam dalam kenderaan"..Polis buat lawak ke apa?????

Awal-awal pagi tadi suami saya yang dalam perjalanan ke tempat kerja menelefon saya supaya segera saya membuka radio IKIM.fm...katanya ada berita mengenai AGus Salim...ah...tak sempat la saya nak cari radio dan turn on the radio...so saya biarkan, tapi dari corong Hp terdengar juga la sedikit nama AGus Salim disebut...

Hati saya mula berfikir sesuatu yang bakal timbul...memang benar...sekitar jam 11 pagi Nalini, setiausaha GMI menelefon saya dan memberitahu

..."Kak Nash, kita ada sedikit masalah...."

..ha...memang terdetik sudah di fikiran saya...."ya lah..Nalini..I tahu tadi Abg Bad dah ada dengar news about Agus Salim.."

.."Polis nak ambil tindakan terhadap news di Malaysiakini, yang ditulis oleh Rahmah. Polis kata mereka tidak tahan Junaidi dengan mak dia".

gambar diambil ketika aktivis GMI membawa Junaidi dan Ibu Kartem bersiar-siar di Kuala Lumpur

.."What..macamana ni Nalini...I dah agak dah...okay..Nalini try call Syed, Lat or any lawyers untuk minyta pendapat."

.."Kak Nash, can u come to SUARAM office at 12.30 so that we can discuss and write down the kronologi of the event..."

"Okay, don't worry I will come"

Sebaik bertemu Nalini, John dan Mun Hooi...Nalini menjerit kepada saya..."Kak Nash...u tahu tak dalam Bernama and Staronline tulis GMI yang tahan Junaidi dalam kereta selama 3 jam, dan lepaskan bila polis lepaskan mak dia.."

saat gembira bersama seorang lagi aktivis GMI yang berusaha menyediakan makanan dan bekalan sebelum bertolak keluar ke Bukita Aman

"What!!!!!!.....gila betul...terbalik habis cerita...."...kah...kah...kah....kami semua tergelak terbahak-bahak.....tanpa menghiraukan orang sekeliling.

Dari jauh Mun Hooi nampak van saya...."hah....tu lah vannya yang mengurung Junaidi selama 3 jam..".....kah...kah....kah...kami tergelak lagi sepuas hati..

Baru saya teringat kembali....semasa kami sedang berdiri di kawasan tempat parking hadapan Bukit Aman sementara menunggu Ibu Kartam dibebaskan, suami saya telah menelefon dan memaklumkan ASP Tan dari Dang Wangi telah menelefonnya dan meninggal pesanan di voice mail....mungkin mereka sedang menyiasat siapa pemilik kenderaan yang 'mengurung' Junaidi selama 3 jam....lawak betul dakwaan polis ni.

Saya bersama Nalini selepas itu memulakan operasi kami dengan menulis kembali segala apa yang berlaku pada hari itu...untung juga saya mencatatkan segalanya di dalam blog ini beserta gambar-gambarnya sekali...

Anda pembaca boleh menilainya sendiri.

Polis merujuk kepada berita di website Malaysiakini: Police 'pressure' ISA detainee's family

Di bawah saya tuliskan semula apa yang dilaporkan di Utusan Malaysia MS 16:

"Sementara itu, Kata Musa (Tan Sri Musa Hassan-Ketua Polis Negara) beberapa aktivis GMI telah menahan Junaidi selama kira-kira tiga jam dalam sebuah kenderaan ketika dia hendak mengambil semula beg pakaian yang disimpan di rumah tumpangan yang disediakan oleh pihak GMI.

Tindak tanduk GMI itu memberi tekanan kepada Kartem dan Junaidi sehingga mereka bertindak lari meninggalkan rumah tumpangan yang disediakan GMI dan berlepas ke Johor Bahru pada pagi 21 April 2009."


Junaidi dan ibunya tersenyum riang dan ceria sebelum dibawa oleh aktivis GMI ke Bukit Aman...kemudiannya polis mendakwa pemandu ini telah mengurung Junaidi di dalam kenderaan ini selama 3 jam!!!!

Berita dari Staronline: Police deny threatening relatives of ISA detainee

Cuba anda renung dan fikirkan...baca kembali apa yang tertulis di dalam blog ini....mereka gembira ketika bersama kami....semuanya bertukar sedih dan resah dan tertekan sebaik selepas mereka dibawa bertemu Agus Salim dengan dikelilingi oleh ramai SB!!!!

Bila difikirkan mengenai dakwaan polis bahawa beberapa aktivis GMI telah mengurung Junaidi selam 3 jam di dalam kenderaan membuatkan kami terfikir....."dahsyat juga tindakan kami sehingga mendapat tuduhan tersebut....apa tidaknya....kenderaan saya tersebut dipark di tempat parking kenderaan di dalam kawasan bangunan Bukit Aman....dikelilingi oleh pihak polis yang ramai."......beraninya kami........?????

2 comments:

Atriza said...

Ianya cukup menarik untuk kekuatan diri. Bukan untuk ana sendiri, tetapi buat sekalian yang merasakan dirinya adalah Ansorullah (Penolong Agama Allah)

Maaf ukht, memakan ruang lagi untuk kali ini. Moga ianya bermanfaat buat sekalian yang berjuang fie sabilillah.

Dan bagi orang-orang yang menerima seruan Tuhan dan melaksanakan Solat, sedang urusan mereka diputuskan dengan musyawwarah antara mereka dan mereka menginfakkan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.

Dan bagi orang-orang yang apabila mereka diperlakukan dengan zalim, mereka membela diri.

Dan balasan suatu kejahatan adalah kejahatan yang setimpal, tetapi barangsiapa yang memaafkan dan berbuat baik (kepada yang berbuat jahat) maka pahalanya Besar di sisi Allah. Sungguh Dia tidak menyukai orang-orang zalim.

Tetapi orang yang membela diri setelah dizalimi, tidak ada alasan untuk menyalahkan mereka.

Sesungguhnya kesalahan hanya ada pada orang-orang yang berbuat zalim kepada manusia dan melampaui batas di bumi tanpa mengendahkan kebenaran. Mereka itu mendapat siksaan yang pedih.

Tetapi barangsiapa bersabar dan memaafkan, sungguh yang demikian itu termasuk perbuatan yang mulia.

Surat Asy-Syura, ayat 38-43.

Ukht..moga menjadi kekuatan buat diri, insya`allah..

"Segala yang berlaku, yang bertamu, yang pahit atau manis itu, ianya pasti ada sesuatu, yang tak dapat diungkap satu persatu, tetapi yang ingin kuberitahu, segala itu adalah bicara dari Tuhanku..yang sangat menyayangiku, yang sangat dekat denganku, dan itulah menjadi kekuatanku, untuk perjuanganku. Aku pasti, engkau juga sekalian pejuang mampu juga begitu, Insya`allah.. Aku serahkan padaMu Penciptaku."

ummu asiah said...

Atriza..

terimakasih kerana sering kaitkan dgn ayat-ayat Al-Quran yg amat bertepatan...ya SB amat zalim...sayangnya mereka hanya akan insaf dan balik ke pangkal jalan bila dah pencen..kita tk prnah tahu bila akhir umur kita..

hhmmm....rindu nk jumpa....