Thursday, 16 April 2009

Perarakan Hak Asasi: Peguam dan Aktivis dibebaskan..Alhamdulillah..

Balik dari menghadiri kes di Kuala Kangsar, saya memang 'down' untuk beberapa hari..saya berkurung di rumah dan hanya memaksa diri untuk update blog dgn berita dari Kuala Kangsar..bila down..migraine pun menyerang...saya kurung diri di rumah kecuali melakukan perkara yang wajib, menghantar dan mengambil anak.

Petang semalam, sahabat saya Cikgu Laila berkeras mengajak saya keluar dari 'kepompong'..saya beri berbagai alasan..akhirnya dengan berat hati saya keluar juga menuju destinasi favourite..makan dan lepak2 di food court JJ AU2. Alhamdulillah..mata terasa bulat dan cerah sebaik memandu menyusuri DUKE Highway walau terpaksa bayar tol RM4 pergi balik....Alhamdulillah..pulih sedikit semangat....
Sebelah malamnya pula menerima sms ini..."Tommorrow is D-day for the Human Rights Day March Illegal assembly trial 9am, Session 1, 4th Floor, Facing the odds are Sivarasa Rasiah(YB), N.Surendran, Amer Hamzah, Latheefa Koya, Eric paulsen, Johhny Andu and Noorazah."

Wah...terdetik di hati, saya mesti pergi, Cikgu Laila juga menyatakan hasrat untuk pergi...Ya..kami mesti pergi untuk memberikan moral support kepada rakan-rakan peguam yang sentiasa membantu, yang sentiasa akan datang a.s.a.p, tak kira masa dan ketika sekiranya ada yang ditangkap ketika menghadiri perhimpunan aman...Latheefa...memang sudah tidak asing lagi..begitu juga Sivarasa..Amer pula peguam yang membela saya dan puluhan yang lain ketika kami ditangkap di demonstrasi aman di KLCC pada 26 januari 2007..terpaksa hadir membela walau pada hari cuti iaitu pada hari Ahad dan terus membela...begitu juga mereka2 yang lain.

Kes ini juga diharapkan dan dido'akan dapat memberi petunjuk yang baik bagi kes-kes lain yang serupa termasuk kes saya dan suami...itupun bergantung kepada Hakim yang mengadili....

Cikgu Laila, saya dan anak-anak, Ammar, Asma' dan Asiah juga turut sama menghadiri perarakan aman tersebut pada 9 december 2007. Dan dari gambar-gambar yang diambil di hari perarakan tersebut RTM telah mengeksploitkan gambar-gambar kami dan anak-anak ketika event tersebut untuk tujuan dakyah jahat sempena kempen PRU12 yang lalu..videoclip tersebut ditayangkan saban malam dan petang di siaran berita perdana jam 5 ptg dan 8 malam, TV1, TV2....dakyah mereka..."mereka memperalatkan anak-anak!!!"...

diambil dari the meesh experience.

Kes yang mereka lalui juga adalah sama seperti kes-kes tangkapan lain yang berlaku ketika perhimpunan aman diadakan...polis main tangkap ikut suka hati dan juga terpilih....mesti tangkap ikut arahan dari pihak atasan..lepas tu rekacipta bukti....

another young "marcher" amidst the adults....demanding a bright and fair future.....brave little girl !..saya copy paste dari blog Shanghai Fish

Inilah yang berlaku setiap kali....

Alhamdulillah....hari ini Hakim telah membuat keputusan mengikut prinsip Keadilan yang perlu ditegakkan oleh Mahkamah.
Hakim SM Komathy Suppiah berkata, pihak pendakwa telah gagal membuktikan sebarang kes terhadap mereka.Berikutan keputusan tersebut, ketujuh-tujuh mereka tidak perlu membela diri.

Happy and proud faces.....yes...kita berjaya...semoga keadilan terus tertegak....16-04-09

Seperti biasa pertuduhan yang dibuat ialah perarakan aman dianggap sebagai perhimpunan haram, mengganggu lalulintas dan orang awam, gagal mematuhi arahan polis untuk bersurai, perhimpunan tiada permit dan membawa banner serta placards..semua ini dianggap sebagai sesuatu yang salah di pihak polis yang membuatkan peserta perhimpunan aman boleh ditangkap dan disabitkan kesalahan.

kami tumpang bersyukur dan bergembira...bersama Latheefa dan Amer Hamzah

Alhamdulillah, Hakim setelah meneliti segala bukti melalui gambar dan vidieo clip serta hujahan peguambela telah membebaskan mereka dari pertuduhan..

Hujah Hakim lebih kurangnya..
..perhimpunan diadakan pada Hari Ahad dan di awal pagi sekitar jam 8 pagi, orang dan lalulintas belum pun sesak, kedai juga belum dibuka, peserta berjalan dengan aman di atas pavement dan teratur dan tidak mengganggu keselamatan awam dan melanggar apa-apa undang-undang....peserta juga belum sempat bersurai kerana masa yang diberikan belum tamat...polis sudah menyerbu untuk menghalang pergerakan.
Alhamdulillah...kami yang duduk betul2 di belakang kandang tertuduh sangat gembira...bersyukur..dalam diam dan perlahan kami bertepuk tangan dan bertakbir...Alhamdulillah...Allah hu Akbar.....Syukur ke hadrat Allah yang memberikan keringanan kepada hambaNya.....

2 comments:

Aku oku! said...

Alhamdulillah. tumpang gembira utk semua. ubat maigrin paling mujarap pi jumpa kwn2 n pi demo.

ummu asiah said...

Sham..

Kalau semua dapat Hakim yg adil memang cerah masa depan..yg sakit hatinya kalau dapat yg sebaliknya..mmg rasa mcm nak baling kasut!!!

yes..ubat migrain mujarab!!