Saturday, 25 July 2009

HIMPUNAN MANSUH-GMI di sana siniBagi mengisi ruang di dalam blog ini...gambar banner yang diambil ketika perhimpunan solidarity kepada Mendiang Beng Hock.


KEZALIMAN POLITIK MENGHANCURKAN NEGARA....rakyat sendiri terbunuh, rakyat sendiri dizalimi dengan akta-akta yang zalim, menekan dan membunuh demokrasi.

Harga barangan dan perkhidmatan yang dinaikkan tanpa memikirkan kesejahteraan rakyat walaupun sering dimomokkan bahawa ianya tidak akan membebankan rakyat.

Akhirnya kita ada akta ZALIM ISA untuk menutup hak rakyat yang bebas...digubal pada 1hb Ogos 1960...1 hb Ogos ini akan genap 49 tahun ianya digunakan...

GMI dan seluruh NGO, parti politik dan orang awam yang prihatin mendesak agar ISA dimasuhkan...tak diendah oleh pemimpin...Tun ABdullah Badawi adalah seorang pemimpin yang tidak tertinggal mendapat desakan dari GMI namun baru terjaga dari tidornya yang panjang setelah tidak lagi menjadi pemimpin BN dan bersetuju agar ISA dimansuhkan.


Teater ringkas dan bersahaja dari ahli JERIT di program ceramah Perdana di Dewan Majlis Perbandaran Kajang semalam....

ISA IKUT SUKA AKU!!!!
Datuk Munir Pesuruhjaya Suhakam menerima surat permohonan dari GMI untuk memantau Perhimpunan MANSUH pada 1hb OGOS nanti..

Surat yang ditujukan kepada Pengerusi SUHAKAM, Tan Sri Abu Talib Othman.


Ybhg Tan Sri,

7. Hak untuk berhimpun secara aman termaktub dalam Perkara 10 (1)(b) Perlembagaan Persekutuan dan Perkara 20 (1) Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR). Pada masa yang sama, SUHAKAM juga telah turut mengeluarkan panduan dan pendiriannya berhubung Hak Untuk Berhimpun pada tahun 2002 yang antara lain menyarankan supaya rakyat diperuntukkan ruang untuk berhimpun secara aman dan pihak Polis bertindak sebagai pengawal keselamatan dan lalulintas, bukan pencetus ketegangan.

8. Langkah mengadakan himpunan ini adalah sebagai langkah mendesak kemuncak yang perlu dilakukan setelah pelbagai pendekatan telah diambil untuk mengesyorkan supaya ISA dimansuhkan. GMI telah mengemukakan pelbagai laporan samada kepada Kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri atau kepada Suruhanjaya Bebas atau kepada Perdana Menteri dan Menteri berkenaan. Kes-kes mahkamah juga telah dengan jelas mengakui berlakunya kezaliman di bawah ISA seperti dalam kes Malek Hussin.

9. Oleh yang demikian, kami berharap SUHAKAM sebagai sebuah badan Hak Asasi yang membantah ISA dan juga menyokong kebebasan berhimpun akan menghantar pasukan pemantau pada 1 Ogos nanti untuk memantau sendiri perhimpunan aman ini tanpa sebarang gangguan daripada pihak Polis. Malah kami percaya SUHAKAM seharusnya menyokong usaha GMI dan Himpunan rakyat ini dengan mengeluarkan kenyataan penegasan berhubung kepentingan memansuhkan ISA.

10. Kami amat berharap pihak SUHAKAM akan pertimbangkan permohonan kami dan akan menjalankan amanahnya sebagai sebuah badan hak asasi yang pertahankan Hak Asasi di Malaysia.

No comments: