Wednesday, 1 July 2009

Michael Jackson, High Chapparal and PKFZ

Rasa nak menulis sesuatu...tapi nak tulis apa ye...

Saya telah share my thoughts di facebook..dari sedikit bahan bacaan hari ini...dari wartamaya khususnya....mulanya mengenai pendedahan bedahsiasat mayat Michael Jackson...ya...memang sungguh trajis hidupnya....kematian yang mengejutkan..bukan sahaja beliau mati mengejut tapi dunia seolah diketuk dengan kehilangan Michael Jackson...mungkin sebelum ini kita sentiasa lupa yang kematian akan datang bila-bila...kala kematian datang...segalanya hilang...kita menunggu saat dipertemukan dengan Pencipta.

Kisah tersebut terlalu menginsafkan....tentang segala penderitaan yang telah dan terpaksa dilaluinya..(walaupun fakta tersebut belum tentu benarnya)

Kala hidup dengan wang berjuta dan kesenangan...semuanya dapat dilihat sebagai indah di luaran...namun sebenarnya penuh dengan penderitaan...benarlah wang dan kekayaan tidak menjamin bahagia...bacalah kisahnya di sini.

Peristiwa ini sepatutnya memberikan peringatan dan keinsafan kepada kita semua....kita harus bersyukur dengan segala yang ada pada kita...menjaga dengan sebaik mungkin dan tidak merubahnya...biarlah buruk...itulah pemberian Allah kepada kita...dan sekiranya ada lebihan kesenangan sedekahlah kepada orang lain yang memerlukan dan jangan pula kita bermegah dengan pemberian kita...teringat saya pesanan dan tazkirah yang saya dengar di radio ikim awal pagi tadi...mungkin dari Ustaz Zahazan...bunyinya..."jangan kita kata pada seseorang itu bahawa awak senang kerana pemberian dari saya, tapi ingatlah bahawa, kesenangan kita itu adalah kerana kita memberi kepada orang itu dan orang lainnya"....

Maka teruslah 'memberi' dengan apa cara yang termampu untuk membuat kita lebih senang dan lebih 'menerima nikmat' dari Allah.

Saya juga membaca tentang kesah rungutan dan bantahan penduduk Kampong 'High Chapparal' di Pulau Pinang....untuk dapatkan maklumat lanjut baca di sini juga. Cuba juga anda selami apa yang diperjelaskan oleh Ketua Menteri Melaka pula di sini.

Saya yakin kerajaan Pulau Pinang sedang berusaha menyelesaikannya dengan baik sebagaimana saya percaya ke semua pemimpin Pakatan Rakyat khususnya di semua negeri bawah pimpinan PR mencuba memberikan yang terbaik kepada rakyatnya...mereka baru memerintah setahun lebih berbanding dengan kerajaan BN yang sudah memerintah berpuluh tahun lamanya....

Komen2 di blog anillnetto secara live juga menceritakan keadaan sebenar di sana...dan kita dapat membayangkan keadaan sebenarnya yang berlaku di sana. Bagaimana pihak kerajaan negeri cuba menyelesaikan kes dan situasi tersebut. Mereka menjemput penduduk berbincang dengan baik dan telah mendapatkan permohonan agar rumah2 penduduk tidak dirobohkan oleh pemaju...berbeza dengan apa yang berlaku di Selangor ketika kerajaan BN memerintah, di mana rumah penduduk terus dimusnahkan walaupun Mahkamah belum pun sempat membuat sebarang keputusan...boleh baca di sini.

Semalam di Himpunan Perdana Pakatan Rakyat di Stadium MPPJ pula antara kesah yang didedahkan ialah mengenai skandal PKFZ, Port Klang Free Zone Scandal....RM12.5B duit hilang begitu sahaja..Ibu kepada segala skandal....bolehkah anda bayangkan berapa banyak duit sebanyak itu RM12.5B?????? Semuanya didedahkan oleh Lim Kit Siang..anda carilah maklumat di blognya

No comments: