Wednesday, 12 November 2008

Cerita di belakang tabir, Anti-ISA postcards handed to Pakatan MPs


rujuk di Malaysiakini.

Abolish ISA Movement (GMI) today handed over some 50,000 protest postcards to Pakatan Rakyat MPs in Parliament a bid to put pressure on the government to abolish the draconian law.

The postcards, alongside a protest memorandum, were meant to be given to Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi but his absence had prompted them to give it to Pakatan MPs instead.
"These postcards are not just regular postcards, they are postcards containing the signatures of those with high realisation of the cruelties of the ISA.

"It reflects the real feelings of the people towards this law that is supposedly for protecting the people," GMI president Syed Ibrahim Syed Noh told a press conference.
----------------------------------------------------------------------------------------------
"Polis dah block jalan ke Parlimen"....begitulah kata-kata dalam sms yang saya terima dari Cikgu Laila difroward dari Wan Zahari, jurugambar Harakah. Saya yang dalam perjalanan menjemput Cikgu Laila dan Kak Aliza dari sekolah anak di Gombak terus menalipon Cikgu Laila.

"Macamana nak buat dengan poskad yang banyak ni...I tinggal at your house sajalah ye"

Sebenarnya kesemua hampir 50,000 keping poskad yang telah ditandatangani oleh orang ramai terkumpul semuanya di belakang kereta saya sejak petang semalam setelah mengambilnya di pejabat SUARAM. Cadangan kami ialah untuk menyerahkan ke semua poskad tersebut di Parlimen. Hajat kami sudah tentu hendak menghantarnya terus kepada Perdana Menteri.

Sebaik sampai ke rumah Cikgu Laila, kami bertiga memproses semua poskad tersebut. Dimasukkan ke dalam beg sekolah anak saya sebahagiannya dan selebih yang banyak lagi dibiarkan saja di dalam kereta dan dibawa pergi bersama kami ke Parlimen.

Dalam perjalanan kami berbincang apa tindakan kami sekiranya kami ditahan oleh polis di Parlimen, kami bertiga mencipta skrip-skrip yang perlu kami lafazkan kepada polis-polis sekiranya mereka cuba merampas barangan kami....kerana ini sentiasa terjadi kepada kami. Maka kami bertiga bersetuju dengan skrip ini..."kalau polis tu nak ambil poskad...kita beri saja..ha..nah ambillah, kami ada banyak lagi dalam kereta...tolong beri kepada Perdana Menteri."...Ya...malas nak bertegang-tegang dengan polis, kerana mereka sentiasa menjalankan tugas dengan baik lantaran menurut arahan "orang atasan". Kami berpuas hati dengan skrip kami dan hilang sedikit rasa ketegangan.

Kami masih menerima sms dari jurugambar Harakah bertanyakan keadaan kami, mungkin dia risau kami tidak dapat masuk ke Bangunan Parlimen. Sebaik kami tiba di Jalan menuju ke Parlimen, memang sah ada sekatan jalan di hadapan sekali, tak sangka pula...ingatkan mungkin hanya di pintu utama pondok pengawal saja.Saya berhenti seketika..."Alamak macamana ni...nak terus masuk or nak lencong park di lake garden saja???" tanya saya pada dua orang penumpang setia saya.

Saya jawab sendiri.."Hmm...kita redah sajalah...cakap yang betul-betul.."

Dua orang penumpang setia saya sejak tahun 2001 bersetuju sahaja..."okay..setuju jalan saja"..

Saya terus membelok kenderaan dan melalui halangan polis...apa lagi memang lah kena berhenti sebab dah kena tahan.

Polis 1.."Puan, puan nak ke mana?"

Saya dengan cool and confident menjawab, sambil menurunkan cermin kereta.."Kami ada appointment dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, jam 12.30 tengahari."

Sambil menunjukkan jam di tangan.."Kami dah lambat ni"

Polis..."Oh..ada appointment ya.."

Saya.."Ya betul dah buat appointment. PA dia dah tetapkan.."..sambil mencuit tangan Cikgu Laila.."Eh..u call Shaberimi..PA Datuk Seri cepat."

Saya..."Okay..kami call PA Datuk Seri..nanti encik boleh cakap dengan dia ya"

Cikgu Laila dengan segera mencapai handphone mencari-cari hp no PA DSAI..."Alamak dah terdelete pulak no dia"

Polis.."Okay Puan jalan terus dan jumpa ketua saya di depan sana"

Alhamdulillah..kami lepas sekatan pertama. Tapi tak beberapa meter kami terpaksa tempuh satu lagi sekatan polis..sekali lagi ditahan...turunkan lagi cermin kereta dan conversation yang sama seperti di atas mengambil tempat...Kali ni..ada pelakon baru..ketua mereka datang dari arah depan menuju ke kereta kami sambil bercakap di handphonenya..mungkin sedang menunggu arahan...Sekali lagi saya katakan kepada ketua polis di situ.."Kami ada appointment dengan DSAI jam 12.30 dan kami dah lambat.

Polis tersebut sambil masih lagi bercakap di handphonenya, melepaskan kami pergi. Ahhh...lega..tapi rasa lega tak lama..kerana hanya beberapa meter saja..sekali lagi kami ditahan oleh satu lagi block polis..soalan yang sama juga..dan saya terpaksa ulang perkataan yang sama juga...cuma kali ni saya tambah.."Ketua Tuan yang di hadapan sana dah lepaskan kami pergi, boleh la kami masuk"

Tapi kali ni lain pula jawapannya.."Saya tak tahu Puan, tapi kat sini ketua saya yang lain pula, tadi orang lain"...Ya Allah...terkejut dan geram semua ada sekali...dalam jarak hanya beberapa meter, kami terpaksa melalui 3 sekatan..sesiapa yang pernah ke Parlimen boleh cuba bayangkan situasi ini.

Polis tadi pun menunjukkan ke arah ketuanya yang pada masa yang sama berjalan ke arah kami. Soalan dan jawapan yang sama juga terpaksa diulangi...sabar dan sopan saja saya menjawapnya:)... Sekali lagi kami diarah untuk bergerak..dan akhir sekali disekat buat kali yang ke 4, di pondok pengawal pula..kali ini mereka mengarahkan kami untuk keluar dan meletakkan kereta di tepi jalan di luar pagar Parlimen. Sebuah truck kecil FRU tersedia di tepi jalan. Selamat meletakkan kereta, kami membawa keluar satu bag pack yang berisi poskad dan bergerak ke melepasi pondok pengawal....Sekali lagi ditahan dan diarahkan menunggu di pondok pengawal. Di situ kami menunggu Pengerusi GMI datang dan sama-sama bergerak masuk setelah kami berjaya memujuk pegawai di situ melepaskan kami.

Alhamdulillah...kami berjaya melepasi semua rintangan di luar. Inilah kali pertama sejak sekian kali kami ke Parlimen kami terpaksa melalui sekatang yang hebat sekali dari pihak berkuasa. Tujuan kami hanya datang untuk cuba menyerahkan poskad kepada Ketua Pembangkang di Parlimen untuk diserahkan kepada Perdana Menteri. Temujanji sudah pun dibuat dengan Ketua Pembangkang.

Sidang Media terus diadakan di Parlimen, walaupun tanpa kehadiran DSAI..kerana DSAI terpaksa mengahdiri satu mesyuarat yang lain. Namun kami tidak hampa kerana masih ramai Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat datang bersama di Sidang Media tersebut.

YB Sivarasa dalam ucapan ringkasnya menyebut satu fakta baru dari sudut undang-undang..katanya..mengikut undang-undang sekiranya tahanan itu ditahan di lokap selama 6 tahun lamanya bermakna dia telah dijatuhkan hukuman penjara untuk 12 tahun lamanya..tetapi bagi tahanan ISA yang ada sekarang ini, ada diantara mereka telah pun ditahan selam lebih dari 7 tahun..namun mereka ini bukan pernah didakwa dan dijatuhkan hukuman di mana-mana mahkamah..tetapi telah terpaksa merengkok di dalam penjara selama lebih dari 7 tahun hingga entah bila.

Alhamdulillah, kesemua wakil MP Pakatan Rakyat dari semua Parti turut menghantar wakil mereka bersama sidang media GMI di Parlimen tadi dan kesemua mereka memberi komitmen yang tinggi untuk terus membawa isu kezaliman ISA di Parlimen dan sama-sama berjuang memansuhkan ISA.

No comments: