Monday, 3 November 2008

Pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA)

Bertempat di rumah pengawal Pejabat Perdana Menteri, GMI turut serta bersama Gabungan Persatuan China menyampaikan Memorandum bagi pemansuhan AKTA ISA.


Memorandum tersebut telah disediakan oleh The Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH), United Chinese School Committees Association of Malaysia (Dong Zong), United Chinese School Teachers' Association of Malaysia (Jiao Zong), Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Majlis Peguam Malaysia dan disokong oleh 404 Pertubuhan bukan Kerajaan.


Saya bersama Ammar, Cikgu Laila bersama Suhaib telah turut serta dalam acara tersebut. Kami tiba di sana pada jam 10.30 pagi dan bersama peserta yang lain menuju ke pondok pengawal pada jam 11.00 pagi.


Sambil menunggu kami menyediakan simple placards sebagai penyataan hati keluarga mangsa tahanan ISA.


Hanya 5 orang wakil dibenarkan masuk, yang lainnya diarahkan untuk tunggu di luar pondok pengawal. Tujuan utama sudah tentu hendak menyampaikan memorandum tersebut kepada YAB Perdana Menteri Malaysia, namun rombongan 5 orang tersebut hanya bertemu dengan seorang wakil dan dilayan bukannya di dalam pejabat. Saya sudah biasa dengan kerenah tersebut, maka saya tidak kesah untuk hanya menunggu di luar.

Kehadiran wartawan memang agak ramai, namun sudah tentu tidak dapat melawan jumlah bilangan SB yang berkeliaran sambil sebuk membuat catatan dan mengambil gambar.

Satu sidang media diadakan sebaik selesai pertemuan, di mana baru kesemua yang hadir dibenarkan masuk ke dalam pondok pengawal.

Sebaik selesai sidang media,kami mengambil kesempatan mengeluarkan placards yang sempat kami sediakan.

Maka melurulah jurugambar mengambil gambar-gambar kami sambil memegang placards tersebut.

Peristiwa itu sudah tentu tidak disenangi oleh pihak berkuasa di situ, lantas dengan cepat dan tegas kami diarahkan untuk keluar. Pegawai polis memastikan yang kami terus keluar dari pondok pengawal. Mereka terus cuba menghalang kami dari bergambar.

Ramai SB masih berlegar dan seorang darinya yang sejak tadi mengambil gambar dan mengekori kami terus meninjau kami disebalik sebuah kereta dengan kamera di tangannya sehinggalah kami melepasinya. Dari dalam kereta Cikgu Laila menghalakan kamera ke arahnya. Dengan segera dia mengalihkan pandangan dengan meletakkan tangan cuba menutupi mukanya. Senang saja kalau kita hendak mengecam bahawa seseorang itu adalah SB...bila kita hendak mengambil gambar mereka, mereka akan mengalihkan pandangan atau menutup muka mereka.


Kami akhiri acara kami dengan bersiar-siar di Alamanda Shopping Complex sebelum pulang ke rumah.

Satu lagi acara menanti kami malam ini di Shah Alam. Jemputan menghadiri majlis makan malam bersama Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat anjuran Muslimat PAS Shah Alam. Tayangan slide GMI akan dipertontonkan pada malam ini. Sekali lagi saya akan ke sana bersama Ammar, Suhaib dan Cikgu Laila.

Terima Kasih kepada sahabat yang sentiasa sudi menerima kehadiran anak-anak perempuan saya untuk bermalam di rumahnya sekiranya perlu..Kak Wan Fauziah kerana suami saya outstation pada hari ini dan esok.

2 comments:

Aku oku! said...

semoga usaha aunty beroleh kemenangan. jgn berhenti....... teruskan.... bila? hanya Allah shj yg tahu... salute utk aunty N n kwn-kwn.

ummu asiah said...

Nur n Nisa'

Lamanya tak menjenguk khabar dan berjumpa..mohon maaf sangat2..InsyaAllah..kita jumpa lg di mana2 program..masih simpan hajat nak ziarah kedai..

Lawan tetap lawan walau bebagai halangan dalam dan luar.