Saturday, 8 November 2008

Pengalaman February 2004-HABEAS CORPUS

Kesah penahanan Raja Petra benar-benar telah membuka mata ramai rakyat Malaysia tentang adanya undang-undang zalim ISA. Bagaimana undang-undang ini telah disalahgunakan. Ramai juga mula memahami tentang beberapa perkara yang terkandung di dalamnya termasuk bagaimana seseorang itu boleh dibebaskan melalui proses mahkamah.

Proses ini dipanggil sebagai Habeas Corpus. ."Habeas corpus is a writ ordering prisoners to be brought before a judge to ascertain if there are any procedural defects which could render their detention unlawful."

(Pengerusi GMI bersama ahli keluarga YB Saari Sungib yang juga orang kuat GMI bergambar bersama RPK di hari pembebasannya)
Apabila Raja Petra berjaya dibebaskan melalui usaha ini ramai juga yang tertanya-tanya apakah tahanan ISA yang masih ditahan bertahun-tahun lamanya ini termasuklah Mat Sah suami Cikgu Laila telah tidak melakukan usaha ini.
Sebenarnya mereka juga ada melakukan usaha ini, namun ramai juga yang tidak memohon lantaran ugutan dari SB untuk tidak bertemu dengan peguam dan GMI. Ikuti catatan pengalaman saya di tahun 2004 ketika bersama mengikuti perbicaraan kes Habeas Corpus 8 orang tahanan yang dituduh sebagai ahli Kumpulan Jamaah Islamiyyah termasuk suami Cikgu Norlaila.


Wed Feb 18, 2004 2:10 pm

Ingin berkongsi pengalaman yang ke lima mengikuti kes Habeas Corpus tahanan ISA. Kes JI 8 ini agak unik dan pelik sedikit.

Ianya seperti biasa telah ditangguhkan dari tarikh asal pada Disember lepas (2003), namun atas inisiatif keluarga yang telah menghantar surat kepada Chief Justice untuk disegerakan maka ia telah disegerakan.

Masuk hari ketiga kes tersebut (Isnin 16/2) berjalan, Hakim telah menyebut bahawa dia akan memberikan judgment pada keesokannya. Dia berkali-kali memarahi pihak pendakwa kerana melambat-lambatkan perjalanan kes dengan hujah-hujah yang tidak tepat, tidak lengkap, tidak cukup bukti dan lain-lain lagi.

Pihak pendakwa sering dipermainkan oleh Hakim Dato' Abd Kadir Musa sehingga menggelarkan 3 orang pendakwaraya tersebut dengan gelaran the 'Three Musketeers'. Mempermainkan sebutan bahasa mereka dan menyindir mereka sebagai tidak faham bahasa apabila dia hint seolah dia hendak cepat atau mahu berhenti.
Kamar mahkamah semasa pendengaran kes sering di selang seli dengan gelak ketawa dengan sindiran, bebelan dan percakapan Dato' Abdul Kadir. Contohnya apabila pendakwa yang berbangsa Cina menyebut perkataan ORANG dalam loghat Utara, Hakim menyuruh pendakwa tersebut menyebutnya beberapa kali sehingga betul sebutannya.

Banyak betul kesalahan yang dihighlightkan oleh Hakim dalam kertas pertuduhan dan bertanyakan banyak soal-balas mengenai segala kesalahan yang ada berulang kali. Contohnya tandatangan Menteri di surat penahanan betul atau tidak, No kad pengenalan, nama Menteri Dalam Negeri yang sebetulnya, warganegara yang tidak dicatitkan dan lain-lain.

Sepatutnya hanya Menteri atau Timbalan Menteri yang menandatangani tetapi kenapa pula setiausaha sahaja yang tandatangan dan sebagainya. Sejak awal dengan cara perjalanan pendengaran kes, pihak peguam dan kami semua yakin kes ini akan menyebelahi kami, lebih-lebih lagi sikap Hakim yang asyik membantai pendakwaraya.

Lebih interesting ialah Hakim akhirnya pada jam 4.10 petang telah mengarahkan mahkamah berhenti rehat dan akan berjumpa semua peguam dibiliknya untuk berbincang. Dia sanggup untuk menghabiskan kes tersebut even ke pukul 12 tgh mlm!.

Selesai perbincangan Hakim memberi pilihan kepada keluarga samada mahu menghabiskan kes pada hari itu juga atau bersambung ke hari Jumaat dan keputusan akan didengar di Johor kerana dia perlu ke Johor untuk kes lain pada hari esoknya.

Saat ini Edmund-peguambela begitu positif yang kami akan menang dan hakim akan order release of detainees. Jadi kami memilih untuk menyambung pada hari itu juga. ramai pemberita menunggu sejak awal hingga akhir. Pendengaran kes berakhir pada jam 6.35 ptg dan Hakim terus memberikan penghakiman bahawa he dismissed the application.

Kami terdiam seketika. Pihak SB pula yang ada bersama sejak dari awal, pada mulanya tidak senang duduk dengan segala kesilapan yang dibangkitkan oleh Hakim. Sehinggakan pada jam 4.30 ptg bila court break mereka telah kelam kabut mengarahkan pegawai dari Bukit Aman datang untuk menghantar kertas tuduhan yang original. Namun bila kemenangan berada di pihak mereka, mereka terus tergelak besar.

Memang hampa...( tetapi semangat juang keluarga tak pernah luntur) sebab kita mengharapkan akan ada perubahan dalam sistem penghakiman dan kesedaran di hati Hakim-Hakim tentang erti justice yang sebenar dan bukan hanya sekadar kata-kata manis di mulut mereka.
Dato Abd Kadir sendiri sering mengatakan bahawa dia memang hendak menjaga hak asasi manusia dan memastikan keadilan dijalankan. Dia juga megatakan bahawa mereka ini belum lagi ada bukti melakukan kesalahan cuma dituduh sebagai JI(Jemaah Islamiyyah), KMM(Kumpulan Militant Malaysia) dll. Dia juga faham bahawa sebab lambatnya habeas corpus dijalankan adalah kerana gangguan dari pihak SB sendiri.

Bayangkan juga apabila di dalam alasan pertuduhan mereka ialah kerana mereka telah menganggotai kumpulan Jemaah Islamiah dengan menghadiri ceramah, kelas pengajian, tamrin, mukhayyam, tazkirah dan berbai'ah. Sehingga perkataan-perkataan ini sukar disebutkan oleh pihak peguam.

Sama-samalah kita terus menguatkan komitmen untuk berkempen menghapuskan ISA dari mukabumi ini. Kes Habeas Corpus sebenarnya ialah untuk mendedahkan segala kepincangan dan penyalahgunaan akta dan undang-undang, lebih-lebih lagi penyalahgunaan kuasa oleh menteri dan pihak polis. Apa yang lebih penting ialah kempen-kempen dan gesaan yang perlu kita jalankan dengan lebih lagi.

2 comments:

Suharude said...

Nampaknya, sudah ada kemajuan dalam sistem kehakiman negara kita ini disebalik pembebasan Raja Petra daripada tahanan ISA. Harapan kita agar tahanan ISA yang lain juga akan dibebaskan tidak lama lagi. Sistem kehakiman kita tidak lagi menjadi alat mainan UMNO sepenuhnya. Ini adalah berkat doa dan usaha rakyat yang bangkit menentang kezaliman UMNO tanpa henti. Syabas.

ummu asiah said...

suharude..

bertemu kembali..

kita harap dan berdo'a agar semua Hakim dapat lebih berani lagi menegakkan keadilan dan tidak berasa diri terikat dengan ketua mereka.pengalaman saya ditangkap dan didakwa oleh majistret yang terpksa mengikut telunjuk ketuanya.

moga rakyat juga terus berani