Monday, 10 November 2008

REMEMBERING 1011-TANGKAPAN LAGI????!!!!


Sekali lagi kami ke perhimpunan aman...berkumpul untuk sama mengingati kembali perjuangan rakyat. BERSIH...Kebersihan Pilihanraya-kehendak rakyat...inilah perjuangan rakyat ketika tarikh tersebut 10-11-07.


Pada malam ini juga, rakyat bukan sahaja ingin berkumpul bagi mengingati tarikh tersebut, tetapi juga bagi mengingati 65 orang lagi tahanan ISA yang masih merengkok di Kem Tahanan Kamunting.

Kami telah berpeluang juga ke sana, bersama dua orang anak, Anas, Ammar beserta Cikgu Laila dan Suhaib. Kami memandu menyusuri Federal Highway menuju Amcorp Mall di Petaling Jaya. Awal lagi kami dah terima maklumat yang semua jalan menuju ke Amcorp Mall telah di block oleh polis....tak apa...jom kita cuba nasib kita dan lihat sendiri, kalau tak dapat masuk,kita akan berhenti di tepi jalan dan nyalakan lilin.

Memang benar sebaik susur keluar ke Amcorp Mall, polis telah block jalan besar menuju ke situ...memang ikut arahan betul polis ni...apa lah yang nak dihalang dan takutkan sangat. Kami mencuba nasib dengan susur keluar di Taman Jaya pula..kot-kot lah ada jalan masuk...malang lagi...semua jalan diblock juga.


Kemudian dapat panggilan dari rakan blogger memaklumkan dia berada di kedai 7-eleven di Jalan Gasing...kebetulan kami tembus ke jalan tersebut dan bertemu beliau di sana. Dia membawa kami menyusuri jalan belakang mengikut kawasan perumahan, terus tembus berdekatan Amcorp Mall...tapi masih ada road block. Kami park kereta dan berjalan kaki ke sana.

Perhimpunan bermula jam 9.30mlm..dengan sedikit ucapan dari blogger Haris Ibrahim, kemudian semua berjalan menuju ke PJ Civic Center, tetapi kami buat keputusan untuk tidak turut serta kerana kami hanya bersama anak-anak lelaki, mereka pun dah kepenatan dengan aktiviti siang hari dan kelaparan. Kami tunggu di hadapan Amcorp Mall sambil bersembang dengan teman-teman dan juga mengisi perut yang berkeroncong.

Selesai makan terus kami bergerak untuk pulang. Di junction berdekatan Hospital Universiti, kelihatan beberapa truck FRU dengan lajunya dan bising sekali bergerak dari arah bertentangan, kami ingatkan sudah tentu mereka dalam perjalanan pulang....namun bila pulang ke rumah dan buka website Malaysiakini....baru terbaca tajuknya Police disperse crowd, 24 arrested patutlah rupanya mereka kelam kabut dan tergesa-gesa untuk menghalau dan menangkap para peserta perhimpunan aman tersebut.
Geram betul rasa hati ini. Lebih-lebih lagi apabila telah pernah merasai pengalaman ditangkap dan didakwa oleh polis dengan dakwaan yang tidak sepatutnya. Semoga mereka semua dilepaskan segera tanpa didakwa...sebagai saksi kepada perhimpunan dan melihat sendiri gerak-geri para peserta saya amat yakin semuanya datang hanya untuk menyatakan support kepada sebuah perjuangan rakyat...memastikan rakyat yang ditahan dibawah akta zalim ISA tidak terus meneruskan dinafikan hak mereka untuk hidup bebas atau didakwa di mahkamah.

KEMBALIKAN HAK RAKYAT!!!!

No comments: