Tuesday, 18 November 2008

JOM Kempen Mansuhkan ISA!!!!Ketika Perhimpunan Candlelight Vigil mingguan di Petaling Jaya dijayakan pada hari Ahad yang lepas, polis telah mengeluarkan permit untuk perhimpunan tersebut. Selama ini apa-apa perhimpunan terpaksa dijalankan tanpa permit polis lantaran betapa susahnya untuk mendapatkan permit polis. Namun untuk vigil yang baru lepas ini polis dengan baik hati telah membenarkannya namun dengan syarat yang amat menggelikan hati...baca di bawah petikan dari laporan di Malaysiakini...

Twelve conditions

One of the organisers of the gathering, lawyer and blogger Haris Ibrahim told Malaysiakini that the police had given permission for the gathering on the condition that, among others, no candlelight vigil was held, no anti-ISA T-shirts were worn by the participants and no speeches by politicians - all main ingredients of the past gatherings.However, just as the gathering gained momentum today at about 8pm, many of those in the crowd started lighting up their candles. Some were wearing anti-ISA T-shirts and there were also some political speeches.

Ini pula komen yang saya ambil dari blog merah hitam mengenai vigil dan permit polis

Semalam di PJ candle vigil, buat pertama kalinya kami mendapat permit. Tapi, permit itu, boleh dikatakan tak guna langsung!! Tak dibenarkan bakar lilin, tak dibenarkan pakai pakaian anti ISA dan paling teruk tak dibenarkan bersimpati terhadap tahanan ISA!!!

Apa yang pelik di sini ialah kenapa begitu takut dengan perkataan ISA hingga tidak boleh disebut mahupun dipakai dan ditulis di baju atau di mana-mana.

Baca kesah seorang pemuda yang ditahan polis dan disoal-siasat hanya kerana dia memakai t-shirt NO TO ISA!! T-Shirt juga mengancam keselamatan negara!!!

Kini kami di GMI telah berjaya mencetak satu lagi produk terkini di pasaran!!!...Ramai sekali orang ramai yang sering bertanya kepada kami tentang produk ini..."tak ada car sticker ke???"...setiap kali kami membuka gerai menjual bahan-bahan GMI.

Alhamdulillah...hasil sumbangan orang ramai GMI kini mampu mencetak car sticker ini...sebagai satu bahan kempen yang akan terpampang di kereta setiap mereka yang membencikan akta ini.

Kepada sesiapa yang ingin memilikinya sila dapatkan maklumat dengan menghubungi mailto:ummuasiah2001@hotmail.com atau dapatkannya di pejabat SUARAM. Hubungi Nalini di 03-77843525
Dengan kita memakai apa-apa lambang yang bertulis ISA bukanlah tujuan kita untuk mengancam mana-mana pihak...tujuan kita ialah untuk menyedarkan semua tentang adanya satu undang-undang yang zalim yang menahan orang tanpa dibicarakan bertahun-tahun lamanya dan semua tahanan ini telah diseksa dan dizalimi oleh orang yang menahan dan mengurung mereka. Ahli keluarga mereka juga turut dizalimi secara lansung.
JOM Kita sama-sama kempen!

No comments: