Monday, 10 November 2008

ISA AKAN DIHAPUSKAN!!!!!!-DATUK SERI ANWAR IBRAHIM

Sepanjang perjalanan menghantar anak ke sekolah tadi, fikiran saya ligat berfikir sepanjang masa akan sesuatu yang ingin saya nukilkan dan kongsikan bersama teman-teman di alam maya ini.

Semuanya berlegar tentang apa yang saya saksikan dan hayati semasa mengikuti program vigil di Amcorp Mall.

Selepas menghantar anak, dalam perjalanan pulang terdetik pula di hati untuk singgah di Taman Greenwood di kedai yang banyak menjual suratkhabar tu. Amat jarang sekali saya melencong ke situ, baik pagi petang mahupun malam. Tapi pagi ni..teringin sangat pulak ke situ sebelum singgah di 7-eleven untuk guna khidmat mesin ATM di dalamnya.

Belek-belek paper yang ada sebaris...sudah tentu capai Harakah dulu..lately sejak Harakah dah keluar 2 kali seminggu dah susah pulak nak beli..laju sangat pulak. Lepas tu terpandang pulak dengan jelas....

ISA AKAN DIHAPUS

Ya...di Sinar Harian front page!!!!.....terharu dan berbangga...tak salah bukan rasa berbangga dengan perjuangan diri, rakan-rakan seperjuangan semua...badge yang dipakai di tudung terasa begitu bermakna...berbangga mengenakan badge tersebut setiap masa.

AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) AKAN DIMANSUHKAN SEBAIK SAHAJA PAKATAN RAKYAT (PR) BERJAYA MEMERINTAH.

Itulah janji yang disebutkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika melancarkan buku 'Dua Wajah' dan 'Orang Melayu' tulisan bekas tahanan ISA Dr Syed Husin Ali.

Sebenarnya sebelum ini kalau saya tak salah memang DSAI belum pernah menyebut dengan jelas akan perkara ini...ISA AKAN DIMANSUHKAN...beliau hanya sering menyebut 'Semua tahanan ISA akan dibebaskan sebaik sahaja PR memerintah'..."Hari ini kita perintah..esoknya semua tahanan ISA akan dibebaskan'...kami sentiasa tertunggu-tunggu phrase seterusnya...ISA DIMANSUHKAN...

Ramai juga yang sering menyebut bahawa kalau PR memerintah belum tentu ISA akan dimansuhkan dan mungkin akan digunapakai....maka kata-kata DSAI semalam akan menjadi saksi akan satu perjanjian dan pengakuan yang terbuka.

Saya terus hantarkan sms kepada rakan-rakan di GMI berkongsi berita yang menggembirakan ini...Alhamdulillah...

Saya menerima reply sms dari Kak Animah Ferrar " Yes, he said tht at a book launch (4 books by Dr Syed Husin). He said no place for such laws in modern civilization.Pak Said Zahari also spoke, said coz of fear created by ISA there can never be true democracy until it is abolished."

Alhamdulillah...kami menerima berita ini dengan penuh rasa syukur walaupun entah bila saat itu bakal menjelang, namun kami yakin dengan kesungguhan dan perjuangan semua MP Pakatan Rakyat, setiap ADUN di setiap negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat, perjuangan rakyat yang tidak pernah jemu, perkara ini akan dapat direalisasikan dan dimakbulkan oleh Allah jua.

Yang akan datang pula, dari sms yang diterima dari YB Chang Lih Kang pada 6 hb November berbunyi "DUN Perak telah terima usul MANSUH ISA dan akan bahas pada 13 hb November. GMI boleh datang jika ada masa. Boleh kita adakan media event."
YB Lih Kang adalah bekas setiausaha kerja GMI.

InsyaAllah.Alhamdulillah....Allah hu Akbar

2 comments:

Fakhzan Marwan said...

Allahuakbar...teruskan perjuangan Puan, saya berdu'a dari jauh...

ummu asiah said...

fakhzan...:)

terima kasih...InsyaAllah...di mana ada usaha di situ ada kejayaan...lambat atau cepat sahaja belum tentu...do'a sahabat pemangkin perjuangan.