Tuesday, 13 October 2009

Bagan Pinang-Berterima Kasihlah kepada Pakatan Rakyat!!!...sudah tentu selepas bersyukur kepada Allah.


Pilihanraya Kecil Bagan Pinang telah pun berlalu...kini yang menang meraikan...yang kalah membuat pelbagai analisis kekalahan...yang berjuang habis-habisan dengan tulus ikhlas, mengambil masa untuk 'recover' diri dan berehat sebentar.


Saya juga sedang mengambil masa dalam hari-hari yang mendatang ini membaca dan mencari maklumat mengenai pelbagai analisis yang ada....untuk lebih memahami...tetapi untuk mereka di peringkat pimpinan ianya bermaksud cuba dan mesti sedaya mampu memperbaiki dan membuat perubahan.

Yang jelas, kami dan mereka di peringkat bawahan sentiasa bersedia menjalankan tugasan dengan arahan atau tanpa di suruh, apabila ada saja PRK pasti ramai yang akan berbondong-bondong turun membantu kerana sebuah perjuangan dan inginkan perubahan tanpa meminta balasan.

Bagi pihak lawan kita pula khususnya BN, mereka tidak perlu bekerja terlalu keras dan berkorban, mereka ada segalanya. Saya mengambil peluang mengemukakan di sini beberapa siri pemberian 'gula-gula pilihanraya' yang berlaku dan diberikan kepada penduduk Bagan Pinang...kerana Bagan Pinang adalah 'anak emas' kerajaan Pusat...tiba-tiba sahaja sejak adanya PRKN31!!!


Apa yang jadi kenyataan buat masa ini ialah penduduk N31 Bagan Pinang kembali kepada kehidupan seharian mereka...bagi saya mereka beruntung kerna punya pantai Port Dickson...bila resah gelisah boleh menenangkan fikiran di pantai yang terbentang luas walau mungkin tiada banyak ruang kerana kebanyakannya menjadi milik persendirian bersekali dengan air laut yang dipunyai oleh Penciptanya.

Janji-janji yang dibayangkan di bawah akan terus dinantikan menjadi kenyataan.......berterimakasihlah kepada pembangkang...kerana mereka lah Pemimpin BN terpaksa menabur janji manis bersalutkan gula-gula yang banyak dan mewah....

Saya kutip fakta ini dari laporan Malaysiakini versi Bahasa Inggeris. (saya suka tajuknya LO AND BEHOLD THE 'GOODIES')

1. 27 Sept: Menteri Pelancongan berjanji akan bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan untuk menarik sejumlah 6 juta pelancong yang transit di KLIA untuk melawat ke Negeri Sembilan.
2. 28 Sept: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan akan membina sebuah sekolah Menengah yang bernialai RM20 juta dalam tempoh masa 2 tahun. RM 3.8 juta pula telah diluluskan untuk kos memperbaiki 21 buah sekolah termasuk sekolah Cina dan Tamil.

3. 29 Sept: Majlis Perbandaran Port Dickson telah menyerahkan 3 buah rumah teres di Taman Desa Pinang untuk dijadikan Pusat Permata Negara Bagan Pinang yang dipelopori oleh isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor. RM400,000 akan dibelanjakan untuk proses menaiktaraf rumah-rumah tersebut.

4. 4 Okt: Biro Penerangan UMNO akan menjadikan Persatuan Kebajikan Nelayan Bagan Pinang sebagai 'anak angkat' mereka dan Isa berjanji akan memberi tumpuan utama kepada Bandar Tentera Darat jika menang di PRK.

5. 5 Okt: Kementerian Sumber Manusia mengumumkan akan mengadakan program kursus dan peluang pekerjaan kepada golongan muda di Bagan Pinang.

6. 6 Okt: Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Maximus Ongkili mengumumkan bahawa Sirim Bhd akan membantu memberi bantuan teknikal dan khidmat nasihat kepada penduduk Kampong Baru Si Rusa untuk menjalankan perusahan ceramic menggunakan 'hydrostone'.

7. 7 Okt. MB Mohamad Hassan mengumumkan peruntukan sebanyak RM25 juta untuk pembinaan 150 unit rumah awam di Ladang Siliau.

8. 8 Okt: Zahid Hamidi mengumumkan perkara seperti di bawah:

a. Peruntukan RM3000 setahun untuk sebuah keluarga bagi anak-anak yang melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah dan RM 2,000 setahun untuk peringkat diploma dan seterusnya.

b. 'Veterans Act' jika diluluskan akan dimasukkan faedah kesihatan.

c. Rumah Kelab untuk bekas-bekas perajurit di sebelah Kelab Golf PD dan MRSM untuk anak-anak bekas Perajurit. ( MB Mohamad Hassan telahpun bersetuju untuk menyediakan tanah)

d. Perpustakaan dan Kemudahan Wi-Fi untuk kemudahan anak-anak tentera.

e. RM100,000 untuk menaiktaraf surau di kawasan kem tentera. (cek sumbangan telah pun diserahkan).

Muhyiddin Yassin mengumumkan SRJK Tamil Sungai Salak yang beroperasi dari rumah kedai 2 tingkat akan menerima 1 hektar tanah untuk pembinaan Sekolah yang dijangka siap dalam masa setahun-12 bulan.

TPM juga mengarahkan semua PBT di negeri tersebut untuk memudahkan pemberian lesen perniagaan untuk tidak melemahkan semangat mereka untuk berniaga.

TPM juga mengumumkan peruntukan RM480,000 kepada 3 buah sekolah ' Chinese Vernacular School' dan pemberian angpow sebanyak RM100 kepada 233 orang warga tua.

Rais Yatim menyerahkan sumbangan Mikro-komputer kepada 6 buah sekolah di Bagan Pinang.


Menteri Sumber Manusia S Subramaniam berjanji akan memberikan jalan bertar, dewan komuniti, sebuah dewan untuk kuil dan sistem perparitan untuk kawasan perkuburan Cina dan India akan diperbaiki.

Gelanggang Badminton dan mesin fotokopi akan disediakan kepada Sekolah Tamil, Tabung Kemudahan Pembiayaan Perumahan untuk pekerja Estet juga akan ditubuhkan.

(letih menaip...banyakya gula-gula....seronoknya....cuba anda diluar sana kira dan jumlahkan keseluruhan peruntukan yang dikeluarkan sepanjang tempoh hanya dari 28 September hingga 10 Oktober 2009)

Bergembiralah wahai penduduk Bagan Pinang...semoga impian yang dijanjikan menjadi kenyataan.

No comments: