Tuesday, 20 October 2009

Sokonglah “Dari Rakyat untuk Rakyat.” Bernyanyilah dari hatinurani; bukan dari keangkuhan diri.—A. SAMAD SAID.

Saya masih lagi mengambil sedikit ruang yang ada untuk mengenengahkan tentang Album Dari Rakyat Untuk Rakyat. Setiap ruang yang diambil mengesahkan tentang lagu-lagu yang disampaikan pada malam pelancaran yang diambil dari album tersebut.

Banyak cara yang boleh digunapakai untuk mendedahkan kepada masyarakat tentang isu-siu yang berbangkit dalam negara, bertujuan menyedarkan dan menaikkan semangat.

Namun setiap usaha yang dijalankan oleh rakyat marhaen yang tidak punya harta sentiasa terhalang dek kekuarangan dana...namun sudah tentu kita tidak tidak mahu usaha ini terbatas lantaran masalah kewangan tersebut...maka pelancaran album tersebut bertujuan mengumpul dana agar album ini dapat dicetak dengan banyak lansung dapat dijual kepada masyarakat secara lebih meluas....dana diperlukan untuk usaha ini, dan lebihan dana pula bakal disumbangkan untuk sebuah perjuangan yang belum padam semangatnya hingga kini...Perjuangan Memansuhkan ISA dan Membebaskan Semua Tahanan ISA!!!

Pada malam tersebut Pak Samad Said telah berkata-kata dari hati nuraninya mengenai usaha murni ini....terpegun dan tertawan dengan setiap bait-bait katanya...seronok mendengar cara Pak Samad bermain-main dan berlagu dengan ayat-ayat indah...membuatkan diri terbuai dengan gaya bahasa tinggi seorang tokoh sasterawan negara yang ulung...

Bertuah saya sekali lagi dalam mencari dan terjumpa dengan apa yang dicari, sekali lagi di ruang 'sampahseni' yang turut mendeklamasikan sajaknya pada malam tersebut...

Saya kongsikan apa yang saya dapat dan telah pun dengar....bacalah juga dari hati nurani...dan menyanyilah bersama dari album DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT DARI HATI NURANI....

BERNYANYILAH DARI HATI NURANI
-pak samad said

Malam ini saya rasa seniman coba mengimbangi kuasawan. Kita lebih melakukannya dengan kata-kata berbeda dengan kuasawan yang selalu melakukannya melalui dana.

Kata-kata selalunya “mengkhayalkan” sementara dana “memungkinkan”. Biar apapun peranannya, malam ini, peranan seniman mungkin lebih untuk sekedar “menyedarkan.” Terlalu ramai kuasawan yang terlupa, khususnya kuasawan yang sedang benar-benar berkuasa.

Tema utama kita tampaknya ialah “Dari Rakyat ke Rakyat”. Tapi, sebenarnya kita ingin berdialog dengan pemimpin—kita bercakap saja sesama sendiri, sesama rakyat.
Sebenarnya, kita menyanyi.


Dipercayai atau tidak sebuah lagu biasanya sebuah suara batin—suara dari batin—kejujuran dari batin. Dan malam ini, kejujuran dari batin coba menghantar reslitas masakini melalui lagu atau melodi yang lama terganggu. Ia penuh dengan rintih dan jerit; bisik dan raong. Tapi, isinya berlegar seputar ketidakadilan yang sedang berterusan—kepincangan masalalu (Fatehah Memali) dan ketimpangan masakini (Ikut Suka Aku—ISA).


Lagu-lagu sebondong ini terkadang tidak begitu melodius—lirik lebih nyaring daripada musik. Tapi, itulah kehidupan sebenar—real dan kasar—realitas yang sentiasa tidak melodius; yang melodius selalunya adalah khayalan.

Sebanyak 10 lagu terhimpun dalam album pedih ini, tapi kelahirannya memang petanda jujur bahawa masih terus ada duri siksa dalam masyarakat kita. Seniman membantah kepincangan ini.

Tentu saja akan ada setengah kuasawan yang menganggap bahawa album ini adalah serpihan propaganda. Benar juga—ia propaganda, tapi suara yang tulen. Ada propaganda melalui cogankata yang mendadak—cogankata (tahu-tahulah sendiri) yang sangat nyaring (atau memang dinyaringkan) kerana semua media utama (yang citak, yang letronik)—patuh (terkadang melampau) menjeritkan propaganda itu.

Ada bedanya antara propaganda institusi gergasi dengan propaganda jerit insan kecil. Yang pertama sangat berazam diguruhkan; yang kedua sekedar berharap suaranya terdengar.

Di sinilah terletaknya album “Dari Rakyat ke Rakyat” oleh Meor Yusof Azidin (pada tempat-tempat tertentu disokong Black dan Rahmat Haron). Lagu-lagu dalam album ini adalah pesanan jujur (atau setingginya jeritan jujur) dari batin seniman yang sedang terdera—tersiksa oleh realitas hidup yang mendendangkan suara-suara bombas yang terlalu berat sebelah. Dan ingat, “pelampau” memang perlu diwaraskan. Keras yang buas perlu dilembuti tangan yang berhemah.

Lagu “Ikut Suka Aku—ISA” ini memang dengan mudah diselar sebagai propaganda politik kontemporer; sebaliknya, ia sebenarnya adalah jeritan masakini yang memang masih terus mendera.

Begitu juga lagu “Fatehah Memali” mudah diselar sebagai propaganda berhasrat. Padahal ia adalah jeritan semula masalalu yang tertimbus—atau ditimbus oleh kuasa lalu yang sangat gamam. Pemangsaan tidak pernah tidur nyenak; ia terpaksa bangun mewaraskan pemangsaannya. Makanya, lagu “Fatehah Memali” membangunkan yang tidur supaya dapat sama-sama mencari kejernihan, bukan meneruskan kekeruhan.

Sangat lama, malah sedang terus, kita didesak percaya bahawa insan Memali “gila”, kerajaannya yang waras ketika tercetusnya peristiwa. Jentera propaganda Kerajaan terlalu menekan dan menghukum ketika itu. Tapi, sekarang ini, generasi mudanya mula berupaya melahirkan iklim baru—yang salah wajar diperiksa. Mereka mencari kejernihan, bukan meneruskan kekeruhan.

Memangpun pada malam ini secara berdikit dan jujur, generasi muda ini ingin meluhurkan semula perjuangan. Masakini bukan lagi sepenuhnya hak generasi lalu; masakini adalah lebih hak generasi kini.

Sokonglah “Dari Rakyat ke Rakyat.” Bernyanyilah dari hatinurani; bukan dari keangkuhan diri.—A. SAMAD SAID.

17 Oktober 2009.

jika anda ingin memiliki ALBUM DRUR...sila hubungi melalui emel ummuasiah2001@hotmail.com. harga RM20

No comments: