Saturday, 3 October 2009

Bagan Pinang, Penat Berjalan, Wanita di sisi Calon PR Bagan Pinang.

Jam 8.03 pagi..highway menuju ke Port Dickson...berat nampaknya awan tu...bawa satu payung dan satu baju hujan...pasrah..basah pun basahlah...


Ishh...tak payahlah ambil gambar orang jahat tu..mengabihkan bogheh saja...komen suami di sebelah...

Tak pa..yang penting nak capture moto tu.."RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"....biar botul jang....musim pilihanraya ni, memanglah rakyat didahulukan...sepanjang jalan ke tempat pencalonan nampak jalan hitam saja..tak berlopak pulak...tapi menghabiskna duit rakyat saja...lepas pilihanraya lagi lingkup...tu lah pasal sampaikan Rosmah the first lady tu punya la terkejut dengan perkembangan pesat Port Dickson...punyala lama dia tak balik nogoghi...

Malu bertanya sesat jalan...ikut-ikut orang sakit badan, tapi berbaloi...orang kata jauh berjalan luas pengalaman, dalam perjuangan, jauh perjalanan banyak imbuhan...InsyaAllah dari Allah.

Itulah komen2 dari orang di jalanan yang kami temui.

5 km ke tempat penamaan calon PRK Dun Bagan Pinang..


....dek terlalu bersemangat dan risau melihat dereta kenderaan yang tidak bergerak kami mengikut beberapa kumpulan meletakkan kenderaan berdekatan stesen Petronas Telok Kemang, tanpa kami sedari yang sebenarnya destinasi yang dituju begitu jauh lagi...tapi kami teruskan jua...meredah tiupan angin pantai yang kuat...meredah hujan yang renyai-renyai dan adakalanya lebat sekali. Ramai juga yang berhenti bila hujan lebat...tapi kami berlima beranak meneruskan juga.

Terserempak dengan seorang pemuda yang mencadangkan agar kami balik semula mengambil kenderaan kerana destinasi yang dituju amat jauh lagi dalam jarak berjalan kaki...tapi confident untuk terus berjalan.

Panji-panji lambang perjuangan tetap dikibarkan walaupun kepenatan....


Tidak lah penat sangat bila lihat banyak ragam manusia....


Saya tanyakan Mak Cik ni.."nape makcik patah balik makcik?"

Jawabnya.."Pakcik ni sakit jantung...tak daya nak jalan jauh"

Saya jawab.."Okayla makcik...kami yang sehat ni jalan dulu"

Tu lah dia semangat perjuangan selagi hayat dikandung badan!!!....Anda yang sihat takkan nak tengok saja...

Hampir sampai ke destinasi, dari jauh terlihat kelibat individu yang hangat diperkatakan di pasaran Negeri Selangor...sempat gak snap gambar dia dari jauh. Jam baru menunjukkan pukul 9.31, YB dah pun beredar, ada urusan lain mungkin.

YB berada di haluan yang berlainan...tu lah tak ramai di sekelilingnya..sorang je escort..dan seorang cameraman kelihatan.

Riuh saya kabarkan pada isteri Dr Hatta dibahagian belakang kenderaan "Dr, kami jalan jauh tadi ni...ni nak patah balik lagi 5KM!!!"

Dr Kalsom: "eh...ni kenalkan, ni isteri calon"

Saya dengan excitednya: "oh..ye...ke...jom, jom bergambar sekejap"


Inilah hasilnya....hilang penat sekejap.

Ha....ini pula di tengahnya calon Bagan Pinang....ceria tersenyum diapit si isteri dan Dr Hatta Ramli.

Gambar2 aksi di tempat penamaan calon menyusul kemudian

2 comments:

daLyaanoon said...

rasa mcm nak tumpangkan akak sekeluarga tadi. tapi kereta kecik sahaja.

kim slm pada abg mat!

ummu asiah said...

dalyanoon..

he..he..terima kasih.dlm perjalanan pergi..cuba jugak tahan kereta yg bergerak mcm kura2 semuanya..tapi heran tk de yg ingin berhenti..yg berhenti cuma 1..tu pun kereta kecik dan penuh brg2 tak muat utk kami..ada yg van besar dan selesa..bnk kali akak tahan..tapi heran tak juga nak berhenti..last2 adala van vannette yg buruk yg sudi tumpangkan 2 org anak perempuan dan akak teruskan perjalanan dgn hati yg risau gak sbb tngglkn anak2 pd org lain..tapi Alhamdulillah bersatu balik..

On the way balik tahan lagi kereta..tk berhasil jga sampai terserempak kereta komrad kita Dr Nasir dan Arul.muat utk suami saja untuk pergi ambil kereta dan dtg balik jemput kami:))