Wednesday, 9 April 2008

Change of plan..meet DSAI instead
Hari ni plan awalnya nak ke klinik. Malam semalam kami baru sampai ke rumah setelah 2 hari berada di Sg Petani ikut suami outstation. So pagi ni memang kelam kabut sikit. Around 9 am while ironing baju sekolah anak2 dapat sms yang berbunyi " Saya diberitahu bhw pertemuan GMI bersama DSAI hari ini. pukul 12.30tgh di pejabatnya.Minta hubungi R untuk pengesahan".

Alamak ini penting ni..dah lama kami ingin buat pertemuan ini walaupun perancangan diatur baru 2 minggu lepas selepas dicadangkan oleh lawyer GMI..cik Latheefa. Kata Lat, why not GMI jumpa Datuk Seri Anwar Ibrahim..sebab katanya berbagai2 jenis orang yang berjumpa dia. Dia akan tetap menerima kedatangan semua tetamu.

So terpaksa la tukar plan, dan buat persiapan untuk pergi. Sebelum tu kenalah dulu buat pengesahan dengan orang tertentu di pejabat DSAI. Tapi tak dapat dihubungi. Rupanya mereka bersama DSAI baru saja tiba dari Jakarta dan pertemuan ini juga baru diconfirmkan lantaran kesebukan DSAI sendiri...

Dengan ditemani suami yang on leave hari ni, kami bertolak ke pejabatnya di seksyen 16 PJ. Alhamdulillah tak susah sgt nak cari. Rakan yang turut serta ialah Tn Syed Ibrahim Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Kak Animah Ferrar, dan Cikgu Laila..isteri tahanan ISA yang suaminya akan genap tempuh tahanan selama 6 tahun pada Jun ini..ini akan diceritakan lebih lanjut lagi later..

DSAI memang telah sedia menunggu kedatangan kami. Inilah pertama kali kami dari GMI dapat berjumpa secara rasmi dengan beliau. Pejabatnya sangat sederhana. Beliau juga bijak melayan kami membuatkan kami semua mudah menyampaikan apa tujuan dan pengharapan kami. Especially bila Pakatan Rakyat berjaya ditubuhkan, kami GMI mengharapkan sokongan yang penuh dari beliau dan seluruh ahli Pakatan Rakyat lebih-lebih lagi bagi mereka yang terpilih sebagai ahli Parlimen. Isu ISA perlu di highlightkan. Ini melibatkan kezaliman ke atas manusia yang ditahan tanpa dibicarakan hingga bertahun-tahun.

Banyak juga yang dibincangkan hingga mengambil masa hampir 2 jam. DSAI masih meletakkan kusyen di belakangnya bila duduk di atas sofa. Mungkin masih sakit lagi..beliau juga memohon dari kami sekiranya dia boleh menutup aircond kerana beliau kesejukan. Kami bersetuju sebab memang keadaan agak sejuk ketika itu..tapi towards the end kami yang perlu menahan panas dan berpeluh-peluh, sedang dia masih berpeluk tubuh..masih sejuk la tu..mungkin sebab terlalu letih dengan jadual yang padat.

Pertemuan kami berakhir jam 2.20 petang. Alhamdulillah..DSAI berjanji akan terus memberikan sokongan kepada perjuangan GMI untuk mansuhkan ISA, Bebaskan Tahanan ISA dan Tutup Kem Kamunting.

Semasa saya menulis ini..baru saja sampai ke rumah setelah menghadiri meeting GMI untuk Kempen Bebaskan Tahanan-6 Tahun ISA. InsyaAllah saya akan menggunakan medium blog..sebagai satu cara saya untuk membantu kempen ini.

Minggu ini banyak juga aktiviti yang perlu dihadiri. Esok akan ke Petaling Jaya lagi untuk bertemu dengan wakil dari British High Commission yang ingin bertemu dan mengetahui dengan lanjut mengenai GMI dan aktiviti kami. Jumaat pula sudah ada 2 program, pagi dan petang. Itulah tugas rasmi saya dalam perjalanan hidup ini selain dari menjadi seorang Pengurus Rumahtangga.

No comments: