Monday, 14 April 2008

Yang Berkhidmat VS Yang Berhormat

Sejak tarikh 8hb Mac 2008, rata-rata orang memperkatakan tentang kehangatan keputusan PRU12. Rasanya buat kali ini juga baru kita sedar akan kedudukan dan kepentingan Raja-Raja dalam isu pemilihan Ketua sesebuah negeri selain dari kuasa rakyat memilih pemimpin setempat yang mereka harapkan menjaga dan memberi khidmat kepada kawasan mereka.

Saya pula sebagai pemilih di N18 DUN Hulu Kelang kini dapat melihat sendiri apa bezanya di antara ke dua-dua YB YB ni...berkhidmat atau berhormat. Semasa bersama-sama dengan penduduk di beberapa kawasan setempat rata-rata menyebut bahawa ADUN yang terpilih dahulu jarang atau lansung tidak pernah masuk ke kawasan mereka. Itulah dia Yang Berhormat...terpilih saja tetapi tidak memberi khidmat.

Yang Berkhidmat pula setelah terpilih terus bejumpa dengan penduduk setempat serta mengadakan sesi dialog untuk mengetahui apa masalah penduduk setempat. Ramai yang mengadu, ada yang inginkan surau atau masjid di tempat mereka..ada yang mengadu longkang di hadapan rumah mereka tidak pernah diuruskan, tanah wakaf untuk surau telah digunakan untuk projek lain dan macam-macam lagi.

Saya berkesempatan juga bersama-sama membantu beberapa program khidmat masyarakat yang diadakan oleh ADUN Hulu Kelang. Kami mengadakan hari khidmat kesihatan dengan menyediakan doktor-doktor pakar perubatan di beberapa tempat hampir setiap minggu. Kebanyakannya diadakan di kawasan perumahan yang berpendapatan rendah. Alhamdulillah, ianya mendapat sambutan yang hangat sekali.

Majlis-majlis pengajian, solat berjamaah, bacaan Yassin dan solat hajat juga turut diadakan dengan dihadiri oleh YB sendiri. Contohnya pada hari Sabtu malam Ahad yang lepas kami menghadiri majlis bacaan Yassin, solat Magrib, Isya' dan Solat Hajat berjamaah di sebuah rumah di Kuala Ampang. Uniknya kawasan ini ialah kawasan majority kaum China. Cuma ada sejumlah 40 keluarga Melayu/Islam. Maka tidak ada surau di sini walaupun kampung tersebut dah berusia lebih 40 tahun. Mereka terpaksa keluar kawasan untuk untuk solat jumaat atau sewaktu solat tarawikh...jauh juga jaraknya. Maka tidak ada aktiviti keagaamaan yang dapat dijalankan di sana. Namun di situ ada gereja, kuil India dan Sikh Temple.

Alhamdulillah, semenjak kemenangan PAS buat julung kali di sana, penduduk Islam di sana telah bangun bersama untuk memulakan aktiviti-aktiviti seperti solat berjamaah, solat hajat dan pengajian.InsyaAllah kami akan cuba bersama mereka untuk aktiviti bulanan maupun mingguan ini.

1 comment:

Neeza Shahril said...

Memang berbeza kan orang yang dapat jawatan sebab ikhlas dengan orang yang dapat jawatan sebab ada kepentingan tersembunyi.

semoga Yang berkhidmat akan terus berkhidmat dengan tekun. Insyaallah...