Tuesday, 15 April 2008

'Haram Menyerah Kalah Kepada Kezaliman'

Dalam meniti hari-hari mendatang di mana sahabat saya Cikgu Norlaila yang suaminya, Mat Sah Mohd Satray, bakal ditentukan samada akan dibebaskan atau terus ditahan lagi untuk tempuh 2 tahun yg akan datang. Menjadikannya seorang isteri yang bakal hidup tanpa suami selama 8 tahun lamanya..(semoga mereka dibebaskan segera)......Saya kongsikan coretan saya, yang ditulis hampir setahun yang lepas. Suami Cikgu Norlaila akan tamat tempuh tahanan 6 tahun pada bulan Jun 2008 ini. ......................................................................................................................................................

Awal pagi Sabtu 16 hb Jun (2007)saya membuka handphone saya setelah semalaman terbiar di dalam beg akibat keletihan. Bertalu-talu sms masuk ke inbox handphone saya. Berita-berita penting pulak tu yang saya ketinggalan. Namun walaupun berita itu menggembirakan bagi keluarga yang telah dizalimi hampir 6 tahun,tapi saya seolah tidak ada perasaan apa-apa ketika membaca sms-sms yang dikirimkan oleh sahabat saya Cikgu Norlaila.

Dua sms dari Cikgu laila ialah sms yang diforwardkan dari 2 orang isteri tahanan ISA. SMS dari Kak Wan menyebutkan lebih kurang " Mohd dah balik, jemput ke rumah lunch, bawa family". Suami Kak Wan mungkin ditahan awal sedikit dari suami Cikgu Laila. Lebih kurang setahun lebih yang lepas, Kak Wan sering bersama kami dan GMI menjalankan aktiviti-aktiviti bersama GMI. Kak Wan juga salah seorang isteri yang tak lepas peluang untuk setiap program berjumpa Mufti bersama Abu 'Urwah (Hj Saari Sungib) dan GMI.

Perjumpaan ini adalah usaha GMI untuk mengenengahkan isu ISA Haram dalam Islam. Tetapi selepas itu Kak Wan membuat keputusan untuk menumpukan perhatian kepada keluarga dan anak-anak. Memang berat masalah yang perlu ditanggung oleh isteri untuk mencari nafkah dan membesarkan anak-anak yang ramai dan meningkat dewasa tanpa suami di sisi. Alhamdulillah, akhirnya suami Kak Wan pulang juga ke pangkuan keluarganya.

Satu lagi sms yang diforwardkan ialah dari Ru yang tinggal di Pahang. Juga memaklumkan yang dia mendapat berita yang suaminya juga bakal dibebaskan. Dia mengucapkan terima kasih kepada Cikgu Laila dan kami di GMI kerana tidak jemu-jemu berjuang untuk bebaskan tahanan dan meMansuhkan ISA.

Puan Ru adalah seorang isteri tahanan yang tidak pernah menghampakan harapan kami setiap kali kami mengharapkan kedatangannya ke program-program yang kami jalankan di Kuala Lumpur. Kali terakhir ialah pada pertengahan tahun lepas ketika bersama program yang dianjurkan oleh Lajnah Kebajikan PAS Pusat. Anaknya adalah salah seorang anak tahanan yang membacakan testimony berkenaan penahanan ayahnya dalam slot persembahan dari anak-anak tahanan ISA. Dia menceritakan bagaimana ibunya yang ketika itu mengandung sehingga kematian anak yang dikandungnya.

Pada malam tersebut mereka sekeluarga menumpang tidur di rumah Cikgu Laila. Selesai program tersebut hampir lewat malam, seorang anak Ru terkena sakit gatal2 dan bengkak seluruh badannya. Saya membawa mereka ke klinik pada malam itu juga. Sedih melihat nasib mereka sekeluarga. Siangnya sebelum menghantar mereka ke perhentian bas di Pekeliling, saya membawa mereka sarapan di kedai dan membawa mereka berjalan-jalan di Pasaraya Giant Batu Caves. Puas hati dapat melayan mereka sekeluarga. Alhamdulillah, kini ayah dan suami yang dirindu telah pulang kepangkuan mereka.


Begitulah tugas kami di Pusat Sokongan Keluarga Tahanan ISA, dengan wang sumbangan dari orangramai, kami cuba memenuhi keperluan kewangan keluarga yang terdesak dan cuba sedaya upaya memastikan mereka tidak terus berada di dalam kesusahan selagi kami mampu. ......Entah kenapa jari saya tidak tergerak untuk membalas sms-sms yang diforwardkan oleh Cikgu Laila seperti biasa, saya juga lansung tidak cuba memikirkan akan apa agaknya perasaan Cikgu Laila dan mungkin perasaan Siti Normah, Fatma serta isteri2 yang lain yang suami-suami mereka masih tidak dibebaskan. Hari ini baru saya terfikir-fikir sendiri, Bagaimana agaknya perasaan mereka dan anak-anak mereka ketika ini...????

Walaupun telah hampir 6 tahun bergelumang dengan kerja-kerja berkaitan akta zalim ISA, mendengar dan menyaksikan sendiri penderitaan hidup mereka, tak mungkin saya dapat memahami mahupun menghayati perasaan dan keadaan hidup mereka kini,esok,lusa atau bila-bila sahaja atau sehingga suami mereka dibebaskan.

Selagi akta zalim ini wujud di negara kita, selagi itu jugalah kita akan terus mendengar kisah-kisah duka akibat penahanan yang zalim dan haram ini.

Namun itulah yang dinamakan kehidupan yang penuh dengan ujian dan cabaran. Hidup mesti diteruskan,perjuangan mesti terus dilaksanakan. SMS ketiga yang diterima dari Cikgu laila,juga diforwadkan.. memberi sedikit ruang untuk saya rasa lebih bertenaga..."perjumpaan dengan pimpinan PAS confirmed 10am di pejabat PAS Jln Raja Laut ahad 17 jun". Bukan senang untuk kami dapat ruang sebegini.

Alhamdulillah,semoga semangat muktamar masih segar di dalam jiwa-jiwa semua yang hadir. Ucapan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang banyak menyentuh tentang kezaliman yang perlu ditentang.

Dalam keluaran Harakah yang terbaru di Harakah FIKRAH, tajuknya sangat besar "HARAM MENYERAH KALAH KEPADA KEZALIMAN"...Inilah yang disebut oleh Tuan Guru di dalam ucapannya.....

NMN
Pusat Sokongan Keluarga
Gerakan Mansuhkan ISA

4 comments:

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum warahmatullah,

Dearest Ummu Asiah,

Keep up the excellent work!

Wasalam

ummu asiah said...

Kak Umi..
Terima Kasih di atas kata dorongan. Semoga usaha kita yang sedikit dapat membantu saudara2 kita yang dizalimi..

nurazzah8 said...

Ummu Asiah,
teruskan perjuangan mu.InsyaAllah semoga Allah memberikan pertolongan dan kekuatan kpd orang2 spt anti.

ummu asiah said...

Kak Azzah8..
Terima kasih..sama-sama kita luangkan masa untuk berdo'a dan solat hajat untuk mereka yang dizalimi..moga dibebaskan segera.