Tuesday, 23 September 2008

ISU ISA DI SANA SINI-RAJA PETRA DIHANTAR KE KAMUNTING

Dimulakan dengan berita terkini...akhirnya jangkaan Raja Petra memang tepat...dia akhirnya dihantar ke Kem Tahanan Kamunting untuk ditahan selama 2 tahun dan boleh ditambahkan ikut suka ati...


Di dalam artikelnya yang terakhir dia ada menyebut yang kemungkinan dia akan dihantar ke Kamunting dan sekiranya kita tidak berkempen dengan hebat untuk membebaskannya sudah tentu dia akan ditahan dengan lebih lama kerana sekiranya Najib yang berjaya menjadi PM sudah pasti Najib akan membiarkannya dengan lebih lama lagi di dalam Kem Kamunting. RPK juga meletakkan harapan yang besar kepada Pakatan Rakyat untuk berjaya mengambil alih pemerintahan negara. Itu sahaja harapan yang dia ada untuk menjaminkan pembebesannya.

Hari ini juga Mahkamah mendengar permohonan Habeas Corpusnya."Habeas corpus is a writ ordering prisoners to be brought before a judge to ascertain if there are any procedural defects which could render their detention unlawful."

Kebetulan atau disengajakan apabila pada hari ini juga beliau dihantar ke KEMTA setelah menteri menandatangani perintah tersebut. Sengaja??..kerana apabila dia telah dihantar ke KEMTA penahanannya sudah bertukar ke S 8(1) iaitu: dimana ianya ialah dibawah kuasa menteri untuk terus menahan seseorang selama 2 tahun atau terus menyambungnya setiap 2 tahun.
Maka sekiranya permohonan Habeas Corpus RPK berjaya sekalipun ianya sudah tidak boleh dipakai lagi sudah menjadi 'academic', kerana permohonan Habeas Corpus awal ialah dibawah s 73 (1). Di sini kuasa menahan seseorang ialah dibawah pihak polis untuk menahan seseorang untuk disoal siasat untuk tempuh tidak lebih dari 60 hari.
Perkara ini pernah berlaku kepada tahanan reformasi di tahun 2001, di mana walaupun Mahkamah telah menerima permohonan Habeas Corpus mereka dan mengatakan bahawa polis berniat jahat namun mereka tidak boleh dibebaskan kerana mereka telahpun berada di Kem Kamunting. Begitulah nasib yang perlu ditanggung oleh tahanan ISA.
Tempoh tahanan di bawah s73(1) juga kini sudah tidak seperti dahulu lagi, dimana pada tahun2 yang lepas kesemua tahanan terpaksa merengkok di dalam bilik kurungan rahsia, diseksa, disoal siasat siang malam tanpa henti untuk tempuh hampir 60 hari. Sebelum tamat tempuh 60 hari tersebut barulah mereka dihantar ke KEMTA.
Apa yang terjadi kepada 5 orang tahanan HINDRAF juga amat berbeza kerana mereka terus dihantar ke KEMTA sebaik ditangkap dibawah akta ISA...itulah sebabnya ISA ini adalah IKUT SUKA AKU!!!
GMI sejak dari awal penubuhannya telah mendedahkan segala bentuk kezaliman yang berlaku dalam tempuh tahanan dibawah kurungan pihak polis dan SB.
Selagi ISA wujud selagi itulah ianya akan disalahgunakan oleh mereka yang berkuasa yang ingin terus mempertahankan kekuasannya dengan cara yang salah lagi zalim!!!!

No comments: