Saturday, 27 September 2008

Sumbangan di sana sini-Anak-anak Tahanan ISA diberi bantuan-SINAR HARIAN N3

Kami sekali lagi memanjatkan kesyukuran kepada Allah diatas segala limpah dan rahmatNya yang dikurniakan kepada manusia terutama sekali untuk mereka yang dizalimi oleh Akta Zalim ISA.

Sejak dari awal pengambilalihan kuasa pemerintahan kerajaan Negeri Selangor oleh pimpinan Pakatan Rakyat, GMI telah turut sama mendapat tempias kebajikan dari kerajaan negeri. Mungkin inilah kali pertama dalam sejarah mangsa kezaliman ISA mendapat bantuan secara terus dari kerajaan sesebuah negeri. Malahan kempen dan aktiviti GMI juga mendapat perhatian mereka.

Buat masa ini kerajaan Negeri Selangor telah menyediakan sebuah bas untuk membawa keluarga tahanan ISA melawat suami dan ayah mereka yang ditahan di Kem Tahanan Kamunting. Perkhidmatan ini disediakan setiap 2 kali sebulan. Alhamdulillah ini adalah satu perkara yang amat baik sekali untuk keluarga dan juga tahanan yang merengkuk di KEMTA.

Kerajaan negeri juga telah berjanji untuk memberi bantuan kepada keluarga dan bantuan pendidikan kepada anak-anak Tahanan ISA. Terdapat 16 buah keluarga tahanan ISA di negeri Selangor sahaja. 5 dari mereka adalah ahli keluarga Tahanan Hindraf, selebihnya adalah yang beragama Islam.

(tersenyum gembira bagi pihak keluarga tahanan ISA sambil menerima cek dari YB Rodziah sambil ditemani oleh Cikgu Laila)


Pada hari Jumaat PSK GMI telah dijemput datang ke pejabat YB Rodziah, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi. Kami bertolak terus dari program Tuntutan Raya GMI di Masjed Jamek. Terus bergegas ke Shah Alam pada jam 1.30 tghri. Dalam perjalanan sempat juga kami menalipon YB Rodziah yang kami sedang di dalam perjalanan. YB memaklumkan yang beliau perlu berada di satu tempat yang lain pada jam 2.30 petang. Maka saya terpaksa memecut kenderaan di NKVE dan berjaya sampai pada jam 2.00 petang.


Telah sedia menanti kami ialah beberapa orang Wartawan kerana YB juga membuat sidang media sempena penyerahan cek tersebut.

Alhamdulillah, sekeping cek bernilai RM8,000.00 dari Kerajaan Negeri Selangor telah disampaikan kepada PSK-GMI untuk disalurkan kepada 16 buah keluarga di Selangor.

Selesai sesi tersebut kami terus pulang dan hanya singgah untu solat di Stesen Esso Federal Highway. Sempat membeli 5 pek Nasi Ayam, 2 kotak Air di stesen tersebut. Cikgu Laila menegur saya kerana membeli terlalu awal pada jam 3.00 petang. Selesai solat terus bergegas memandu pulang. Kami mendapat dugaan terpaksa menjadi mangsa kesesakan jalanraya yang amat teruk sekali. Kami bertolak jam 2.30 petang dari Shah Alam dan saya hanya tiba di rumah saya pada jam 6.40 petang. Subhanallah, perancangan Allah yang terbaik buat saya kerana telah siap membeli makanan yang siap dipek beserta 2 kotak Air. Sampai di rumah saya hanya perlu menghidangkan makanan tersebut di atas meja untuk suami dan anak-anak yang menanti penuh setia dan sepenuh harapan.

Alhamdulillah. Semoga harapan keluarga tahanan ISA terus bersinar dengan kesedaran rakyat dan keprihatinan kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

No comments: