Monday, 15 September 2008

Makin Berani...Makin Lantang...menuju Negara Malaysia Yang Adil

Alhamdulillah...awal pagi tadi terdengar berita di IKIM.FM..liputan dari daily newspapers...Alhamdulillah..Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato' Zaid Ibrahim pun tidak bersetuju dengan penggunaan akta zalim ISA, dan lebih berani lagi beliau sanggup meletakkan jawatan jika perlu.
Petikan dari Harakahdaily..
ISA tidak harus digunakan terhadap orang awam seperti wartawan dan ahli-ahli politik.
Menteri yang bertanggungjawab berkaitan soal perundangan dan kehakiman itu berkata, akta tersebut seharusnya hanya digunakan terhadap pengganas ataupun ke atas mereka yang cuba menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Kata beliau, sudah tiba masa bagi kerajaan Persekutuan kembali kepada matlamat asal penggubalan ISA, yang digubal untuk mengawal komunis, ataupun pada hari ini untuk menangani pengganas ataupun mereka yang hendak menggulingkan kerajaan menggunakan kekerasan.

Namun beliau masih berpendapat bahawa ISA tidak perlu dimansuhkan.."Saya tidak meminta supaya ISA dimansuhkan tetapi hanya menggunakannya apabila wujud ancaman ke atas keselamatan negara seperti pengganas dan bukan orang awam."
Di situlah letaknya permasalahan apabila ISA terus dikekalkan, apabila pemerintah merasakan diri mereka diancam, terancam dan bakal hilang kuasa, maka ISA menjadi penyelamat mereka dan yang menjadi mangsanya ialah rakyat yang bangun menegakkan keadilan.
Bagi membela nasib mereka yang baru ditahan di bawah akta zalim ISA dan semua tahanan yang merengkok di KEM Tahanan Kamunting, hari ini, Gerakan Mansuhkan ISA dan rakyat prihatin akan menyerahkan satu memorandum ke SUHAKAM, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia. Pertemuan akan diadakan pada jam 2.30 petang.
Pada sebelah malamnya sehubungan dengan sambutan Hari Malaysia yang jatuh pada 16 hb September 916...Pakatan Rakyat juga bercadang mengadakan himpunan secara aman bersama Kerajaan Negeri Selangor di stadium Kelana Jaya pada malam 15 September 2008 bagi merayakan Hari Malaysia. Ini juga bagi menyatakan kemarahan rakyat atas sifat zalim pemerintah menggunakan ISA ke atas rakyatnya!!!


No comments: